ТАЧИЈУ СМЕТА СУД: Начињена “историјска неправда према Косову и ОВК“

ТАЧИЈУ СМЕТА СУД: Начињена “историјска неправда према Косову и ОВК“

26 децембра 2017

Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је да је „историјска неправда“ оснивање Специјалног суда за ратне злочине које су починили лидери и припадници тзв. Ослободилачке војске Косова током последњих сукоба на КиМ, о чему је, иначе, одлуку донела косовска скупштина.

Тачи тврди да је Приштина на то пристала под притиском међународне заједнице која је много тога обећала, али ништа од тога није испунила.

„Стварно, оно што сам мислио 2015, мислим и данас. Специјални суд је историјска неправда према Косову и ОВК“, рекао је Тачи у интервјуу за ТВ Кљан Косова.

Тачи данас, годину и по дана од оснивања овог суда, тврди да је одлука о оснивању тог суда наметнута од међународне заједнице и под притиском да ће, уколико се то не догоди, против Приштине бити предузете драстичне мере.

„Не постоји суд који би је могао повредити, нити увредити нашу борбу за слободу и независност земље. То је био међународни притисак уз обећање да ће међународна заједница подржати формирање војске Косова, да ћемо добити визну либерализацију, чланство у УНЕСЦО, Интерпол и аплицирати за чланство у Савету Европе“, рекао је косовских председник, уз опаску да та обећања, међутим, нису испуњена.

Приштински медији јуче су објавили да ће прве оптужнице против бивших припадника тзв. ОВК бити подигнуте већ половином фебруара и то против Даута Харадинаја, брата актуелног косовског премијера, али и протв Азема Суље, Тачијевог ујака.

Према истим наводима, више од 60 бивших лидера и припадника тзв. Ослободилачке војске Косова биће оптужени по налогу Специјалног тужилаштва за дела почињена крајем 2000. године. Међу првима су на списку и Шукри Буја и Сокол Добруна.

А све то догодило се само неколико дана након што је у косовском парламенту пропао покушај доношења закона о укидању специјалног суда за ратне злочине ОВК над Србима и другим припадницима мањина на КиМ.

Наредна седница парламента на исту тему одложена је, а у међувремену је проглашена зимска пауза у заседању.

Специјално тужилаштво је, наводи се дошло до доказа на основу којих ће бити формиране оптужнице.

Иначе, према писању портала Инсајдери под истрагом тужилаштва су и Хашим Тачи и Карди Весељи, први човек парламента.

Тачи је под истрагом као некадашњи политички лидер ОВК и председник прелазне владе, коју су команданти ОВК формирали после доласка међународних мисија на Косово у лето 1999. године.

Истрага против Весељија се води због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а, обавештајне службе ОВК.

Не очекује се, међутим, како се наводи, да оптужнице против њих буду подигнуте у првој групи.

МУСТАФА: ПОКУШАЈ УКИДАЊА СУДА ЈЕ НЕПРОМИШЉЕН И НИЈЕ ПАМЕТАН

Лидер Демократске лиге Косова Иса Мустафа изјавио је данас да покушај да се укине Закон о специјалном суду „није паметан и није промишљен“.

Он је у интервјуу за РТК казао да се међународни суд не може избећи као и да уколико су одређени људи починили злочине, морају и да одговарају за њих.

Говорећи о питању демаркације са Црном Гором, Мустафа је казао да није веровао да ће Влада предвођена Рамушом Харадинајом решити проблем.

Према његовим речима, није било озбиљно од стране Харадинаја да гласа за споразум о демаркацији на нивоу Владе, а онда да каже да је на Скупштини да га одбаци.

„Закони се шаљу у Скупштину да се одобре а не да се одбаце“, рекао је Мустафа, наводи се у Унмиковом прес клипингу.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u