Тачка глобалне дисконекције

Tačka globalne diskonekcije

19 decembra 2018

Piše: Branko Žujović

Najpre su Kanađani 1. decembra na aerodromu u Vankuveru uhapsili Sabrinu Meng Vendžou (46). Hapšenje možda ne bi zabrinulo nikoga, osim porodice i prijatelja uhapšene, da se nije radilo o ćerki osnivača kompanije „Huavej“. Hapšenje ćerke Žena Džengfeja (Ren Zhengfei), osnivača i vlasnika „Huaveja“, osobe koja se nalazi na najvišoj finansijskoj poziciji u kompaniji, bila je najvažnija vest na planeti i na trenutak je zasenila i epske proteste u Francuskoj.

Sabrina Meng Vendžou, kojoj sada preti kazna zatvora od preko trideset godina, uhapšena je po američkom zahtevu za izručenje, zbog optužbi za nedozvoljeno poslovanje s Iranom. Navodni kineski izvoz, čak i reeksport američkih visokih tehnologija u Iran, jedno je od optužnih uporišta Bele kuće u Trampovom trgovinskom obračunu s Pekingom.

REAKCIJE

Prema izveštajima azijskih medija, Sabrina Meng Vendžou posedovala je čak sedam pasoša, od kojih su četiri, opet navodno, bila izdata u matičnom delu Kine, a tri u Hongkongu. Odmah po hapšenju saopšteno je da propisi Specijalnog kineskog autonomnog regiona Hongkong nalažu da državljanin tog dela Kine može da poseduje samo jedan pasoš. Ova zabuna je objašnjena činjenicom da svako zadržava stari pasoš sa poništenim stranicama, zbog viza, a da može da koristi i novi, iako to ne objašnjava do kraja njeno posedovanje čak tri pasoša izdata u Hongkongu.

Kina je vrlo oštro reagovala na ovo hapšenje. Zvanični Peking u subotu je kanadskom ambasadoru uručio protest u kojem je određivanje pritvora Sabrini Meng Džou nazvano nezahvalnim i lošim.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Li Jučeng agenciji „Sinhua“ je rekao da hapšenje ćerke osnivača „Huaveja“ predstavlja ozbiljno kršenje prava i interesa kineskih građana. Ambasadoru Džounu Mekalumu rekao je da Otava odmah treba da pusti na slobodu Sabrinu Meng Vendžou ili će se, u protivnom, suočiti sa ozbiljnim posledicama za koje će sama biti odgovorna.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je tim povodom da politika ni na jedan način nije upletena u ovo hapšenje. „Huavej“ je prošlog petka uzdržano saopštio da prati situaciju, izražavajući nadu da će kanadski i američki pravni sistemi doći do ispravnih zaključaka.

POSLEDICE

Proces izručenja Sabrine Meng Vendžou mogao bi da potraje mesecima, čak i godinama. Kršenje zakona, zbog kojeg se traži ekstradicija, mora da bude u Kanadi okvalifikovano kao krivično delo. O tome konačnu reč daje kanadsko pravosuđe.

Hapšenje Sabrine Meng Vendžou dogodio se na dan kada su u Buenos Ajresu, na samitu G20, Donald Tramp i Si Đinping izrazili privrženost nekoj vrsti primirja u trgovinskom ratu. Shodno tome, postavljeno je pitanje da li je hapšenje ćerke Žena Džengfeja, osnivača „Huaveja“ i bivšeg inženjera kineske vojske, samo američki potez u trgovinskom ratu koji zloupotrebljava međunarodni pravni sistem?

U Tokiju su hapšenje vrlo ozbiljno shvatili, pa su u ponedeljak doneli odluku da iz vlastitih javnih nabavki ekspresno isključe komponente kineskih kompanija „Huavej tehnolodžis“ i ZTE.

Odluka je obrazložena zabrinutošću zbog navodnog ugrožavanje bezbednosti. Japanske službe koje se brinu za bezbednost u sajber prostoru podržale su plan, ali, kako prenose mediji u Aziji, nisu otvoreno imenovale kompanije od kojih opasnost dolazi. Očigledno su uzele u obzir mogući uticaj takvog stava na odnose Tokija sa Pekingom koji je, prema nekim tumačenjima, pokazivao znake napretka poslednjih meseci.

U stvari, Japan se odlukom od ponedeljka samo pridružio ostalim saveznicima SAD u regionu Tihog okeana, Australiji i Novom Zelandu, koji su, sledeći odluku Vašingtona iz avgusta ove godine, blokirali svaku mogućnost da „Huavej“ učestvuje u podizanju i uspostavljanju tamošnjih mobilnih mreža pete generacije. Velika Britanija i Kanada uveliko razmatraju takvu mogućnost i procenjuju bezbednosne rizike.

Statistički podaci govore da je „Huavej“ u Japanu lane imao oko 13 odsto udela na tržištu telekomunikacione opreme. Poređenja radi, japanske kompanije En-I-Si (NEC) i „Fudžicu“ 2017. godine ostvarile su tržišni udeo od 18 posto. Uz to, mobilni uređaji kompanije „Huavej“, poput pametnih telefona i tableta, široko su rasprostranjeni u Japanu.

Tadašnju odluku australijske vlade „Huavej“ je okarakterisao kao politički motivisanu. Ova odluka, prema kineskoj kompaniji, nije bila rezultat činjeničnog, otvorenog i pravičnog procesa donošenja odluka. Ali „Huavej“ se prošle nedelje saglasio sa britanskim zahtevima u vezi s rešavanjem navodnih obaveštajno-bezbednosnih rizika kada je ugradnja opreme kompanije „Huavej“ u pitanju. Prema pisanju „Fajnenšel tajmsa“ od prošlog petka, „Huavej“ se na ovaj potez odlučio zato što želi da učestvuje u uspostavljanju i širenju britanskih mobilnih mreža pete generacije.

Prema pisanju azijskih medija, BT grupacija je saopštila da kompanija „Huavej“ neće biti dobavljač telekomunikacione opreme i uređaja. BT grupacija posluje sa vodećim britanskim operaterom mobilne telefonije. Prema nekim informacijama, čak je započeto i uklanjanje „Huavejevih“ komponenti iz mobilnih mreža četvrte generacije, što je usledilo nakon upozorenja britanskih službi bezbednosti (konkretno, pomenut je MI6).

Pa ipak, kako prenosi list „Saut Čajna morning post“, stvari za „Huavej“ nisu tako crne. Kompanije je prošle nedelje potpisala ugovor sa „Altice“, vodećim mobilnim operaterom u Portugaliji. Ugovor se odnosi na nadgradnju vodeće mreže u toj zemlji ka mrežnim uslugama pete generacije. Ugovor u Portugaliji znači da su trenutno u Evropi 15, na Bliskom istoku pet, a u Aziji tri mobilne mreže pete generacije uspostavljene opremom kompanije „Huavej“.

ZA ŠTA JE OPTUŽENA MENG VENDŽOU?

Na saslušanju, održanom u petak u pred Vrhovnim sudom Britanske Kolumbije, Sabrina Meng Vendžou se pojavila u sudnici izgrađenoj za suđenje organizatorima napada na avion „Er Indije“ 1985. godine na liniji Toronto – Nju Delhi. Bila je okružena neprobojnim staklom, a predstavnici kompanije njenog oca rezervisali su dvadeset mesta.

Prema navodima optužbe, „Huavej“ je od 2009. do 2014. poslovao s Iranom posredstvom svoje nezvanične podružnice „Skajkom“ (Skycom). Godine 2013. Sabrina Meng Vendžou je bankama, koje su primetile da „Skajkom“ posluje sa Iranom, lično iznela informaciju da su kompanija njenog oca i „Skajkom“ razdvojena preduzeća.

Sud u Njujorku izdao je nalog za njeno hapšenje 27. avgusta, smatrajući da je posredi prevara i da su „Huavej“ i „Skajkom“ i te kako spregnuti. Sud u Njujorku je prema učesnicima postupka prolog meseca znao da će Sabrina Meng Vendžou putovati iz Hongkonga za Meksiko. Sud u Kanadi je pristao da izda nalog za hapšenje 30. novembra, a Sabrina Meng Vendžou je uhapšena na aerodromu 1. decembra.

Advokati odbrane ističu da navodno kršenje sankcija protiv Irana od strane Sabrine Meng Vendžopu i „Huaveja“ ne predstavljaju kršenje zakona u Kanadi.

Sabrina Meng Vendžou priznala je da je „Huavej“ nekada zaista bio vlasnik „Skajkoma“, da je ona čak sedela u upravi te kompanije, ali da je ona prodata 2009. godine.

IMPERIJA ŽEN DŽENGFEJA

Iako poseduje imperiju koja vredi više milijardi dolara, osnivač „Huaveja“ poznat je kao kineski pandan onoga što je Stiv Džobs bio u „Eplu“ ili onoga što je Bil Gejts u „Majkrosoftu“ (uz „Virdžin“ i Ričarda Brensona).

O njemu se relativno malo zna. U kineskoj javnosti poznati su njegovi snimci na kojima se vidi kako, uprkos bogatstvu, koristi usluge javnog prevoza.

Na Zapadu njegova prošlost inženjera Kineske narodnooslobodilačke vojske i veze koje (bi mogao da) ima sa kineskom vladom bude prilično užasavanje.

Sabrina Meng Vendžao dobila je, ili usvojila, devojačko prezime svoje majke, prve žene Žena Džengfeja. Neki analitičari smatraju da je to učinjeno kako na sebe i svoj rad ne bi skretala pažnju. Njena životna priča je tipična za pripadnike „fuerdaja“, prve generacije skorojevića. Emigrirala je u Kanadu, gde su ona i njen sadašnji muž odmah kupili dve vile vredne više miliona dolara.

Pre devet godina se tehnički vratila u Kinu, ali su delovi njene porodice ostali u Kanadi. U trenutku hapšenja posedovala je kanadsko zdravstveno osiguranje i ličnu kartu izdatu od strane organa Britanske Kolumbije.
Iz prvog braka ima dva sina, od kojih jedan živi sa ocem u Hongkongu, dok je mesto gde živi i radi njen stariji sin, kompjuterski inženjer koji ima dvadeset godina, zasad nepoznato.

U svakom slučaju Žen Džengfej, koji danas ima 75 godini života, nekada je smatrao da nijedno od njegove dece neće zauzimati visoke pozicije u kompaniji, ali se na kraju to ipak nije dogodilo, jer je vodeću poziciju u finansijskom odeljenju zauzela Sabrina Meng Vendžao.

Ženov sin Meng Ping takođe je zaposlen u kompaniji, dok Anabela Jao (21), mlađa ćerka, studira računarske nauke na Harvardu. Ona je takođe uzela devojačko prezime svoje majke, druge Ženove supruge.

Žen je prošlog meseca načinio izuzetak i pojavio se u javnosti uz mlađu ćerku na svečanosti posvećenoj devojkama koje pripadaju globalnoj eliti.

Mesec dana kasnije njegova starija ćerka i kompanija suočile su se s globalnim izazovom, s tim što bi Sabrina Meng Vendžao mogla da postane kolateralna šteta, a kompanija njenog oca meta u trgovinskom ratu.

Nanogica za Sabrinu

Sud u Vankuveru u utorak je odlučio da Sabrina Meng Vendžou, uz polaganje kaucije od deset miliona kanadskih dolara, bude premeštena u kućni pritvor uz upotrebu nanogice. Sabrina i njen suprug Lju Sjaocung (Liu Xiaozong) poseduju dve vile u Vankuveru. Istoga dana Donald Tramp je izjavio da će, ako to bude neophodno („ukoliko će to pomoći da se obezbedi trgovinski dogovor sa Pekingom”) u slučaju Sabrine Meng Vendžou, intervenisati kod američkog ministarstva pravde.

(Pečat)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *