Tačka na epohu Petog oktobra

Tačka na epohu Petog oktobra

22 marta 2014

03Kad je Vojislav Koštunica, u sredu oko 16.30, izašao iz sedišta DSS i uz osmeh mahnuo okupljenim novinarima, to je označilo i simbolički kraj jedne političke epohe.

Čovek koji je pobedio Slobodana Miloševića, predsednik SRJ i dva puta premijer Srbije, neopozivom ostavkom na mesto predsednika stranke, posle izbornog fijaska, stavio je tako i tačku na postpetooktobarsku eru.

– Koštunica se potpuno i zauvek povukao iz politike – potvrdio nam je Slobodan Samardžić, njegov višegodišnji blizak saradnik.

Ako je Koštunica bio jedan od najjačih političkih simbola države od 2000. do danas, nosilac ekonomskih „stubova“ bio je Mlađan Dinkić koji je, takođe, napustio čelo URS posle nedeljnog debakla.

– O smeni epoha i novoj političkoj eri sada neka pričaju drugi. Ja sam svoje rekao – kratko nam je prokomentarisao bivši guverner NBS, ministar finansija, ekonomije i lider G17 i URS.

Takođe, duboko ispod cenzusa ostao je i Čedomir Jovanović koji je bio potpredsednik Vlade 2003, glavna politička figura hapšenja Slobodana Miloševića i lider LDP koji je svih ovih godina tvrdio da su upravo oni najdosledniji naslednici Đinđićeve politike.

RESETOVANjE

Tako su, od svih bitnijih stranaka nekadašnjeg DOS, u novom sastavu Skupštine Srbije, ostali samo DS i Čankov LSV.

Prvi u dubokoj opoziciji, potrešeni unutrašnjim raskolima, okrnjeni i dezorijentisani, a drugi u savezu sa Tadićevom NDS, na koti od svega 18 poslanika.

Praktično, jedino su Rasim Ljajić i Velimir Ilić preživeli „veliko čistilište“ i danas se opet, kao i Petog oktobra, nalaze na pobedničkoj strani.

Istorijske uloge ponovo su se okrenule.

Prva, ovako dominantna pobeda kakvu su naprednjaci postigli u nedelju, videla se 1990. kada su Miloševićevi socijalisti imali apsolutnu većinu. U opoziciji su ostali „antikomunisti“ iz SPO i tadašnja građanska opcija DS.

Drugi veliki preokret desio se na izborima posle Petog oktobra 2000. kada je DOS imao apsolutnu vlast, a „pometeni“ su bili socijalisti i radikali.

Treća smena epoha usledila je ovog 16. marta kada su Vučić i SNS osvojili ubedljivu natpolovičnu većinu. Preživeli su i „neuništivi“ socijalisti, a iznad cenzusa su još samo posvađani Dragan Đilas i Boris Tadić.

Dok se lomila politička scena, a akteri smenjivali kao na traci, Srbija se u protekloj deceniji neprekidno približavala Evropskoj uniji, a u nacionalnom smislu bila je ugrožena jednostranom secesijom Kosova koju su podržale najveće zapadne sile.

Izvesno je da su poslednji parlamentarni izbori otvorili jednu novu stranicu u srpskom višepartizmu. Politička scena ponovo je „resetovana“.

Rasim Ljajić objašnjava, za „Novosti“, da su ovi izbori zaista „podigli zavesu“ za novu političku eru, ali da sadašnja vlast suštinski ispunjava ideale upravo 5. oktobra:

– DOS je ispunio svoju istorijsku misiju. Smenjen je Milošević, Srbija je vraćena u međunarodnu zajednicu, a sve vlade su u protekloj deceniji započele reforme. Sada su akteri DOS praktično nestali, ali ideje Petog oktobra, u vrednosnom smislu, realizuje neko drugi. Srbija se približava EU, suštinski se reformiše ekonomija ka tržišnoj privredi, država u svetu nema neprijatelje.

NASTAVAK

Dragoljub Mićunović, bio je kao lider DS i u prvom sazivu višestranačkog parlamenta 1990. godine. Tada u opoziciji, sada u opoziciji.

– Po meni, Vučićeva politika zapravo je nastavak onoga što je začeo DOS. Naravno, videćemo da li će išta od njegovih obećanja biti ispunjeno – rekao nam je Mićunović.

Paradoks ovih izbora jeste i da su se neki petooktobarci iznenada vratili u parlamentarnu arenu.

Zoran Živković, jedan od doajena decenijske borbe protiv Miloševića i premijer Srbije posle atentata na Zorana Đinđića, ponovo će biti u skupštinskim klupama u koaliciji sa DS.

Živković ocenjuje, za „Novosti“, da je „kontrarevolucija“ protiv petooktobarskih snaga počela odmah posle ubistva Đinđića, sa Koštuničinom vladom:

– Završni čin borbe protiv Petog oktobra zaista se odigrao na izborima 16. marta. Apsolutnu pobedu odneli su politički učenici Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, svi oni koji su se borili protiv njih ili su van parlamenta ili u opoziciji. Ne slažem se sa stavom da sadašnja vlast suštinski ispunjava ideale Petog oktobra, ali istina je da sadašnji SPS i SNS nisu isto što i stari socijalisti i radikali.

Činjenica je da je svaka politička epoha donosila i odricanje svega što su prethodnici uradili. Praktično, uvek se kretalo od političke nule.

Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli“, primećuje da Srbija posle svake decenije iz korena menja strateški pravac, unutrašnju i spoljnu politiku, ali da nikako ne uspevamo da uhvatimo korak sa globalnim tokovima:

– Početkom devedesetih nismo prepoznali da je srušen Berlinski zid. Petog oktobra, kad je snaga SAD i Zapada već bila okrnjena, pohrlili smo samo u njihovom pravcu kao da ostatak sveta ne postoji. Sada, kada u Evropi raste evroskepticizam, a opstanak EU je ozbiljno doveden u pitanje, Srbija nema nijednu parlamentarnu stranku koja dovodi u sumnju taj put. Evroentuzijazam je apsolutan. Ipak, lider SNS sa ovom političkom snagom ima šansu da Srbiju vrati iz raskoraka.

Sigurno je, nova vlada Srbije koju će od maja da predvodi Aleksandar Vučić ponovo razmiče zavesu na pozornici srpske demokratije. Pred državom je nova šansa.

OSTAVKE KAO NOVO PRAVILO

U izbornom „tajfunu“ koji je iz temelja izmenio političku sliku, uspostavljena je i jedna nova demokratska vrednost. Prvi put su važni igrači, koji su doživeli težak poraz, dostojanstveno i časno sišli sa pozornice.

– U tradicionalnim zapadnim demokratijama pravilo je da se lideri povuku sa kormila, kada stranka dobije manje glasova nego na prethodnim izborima. To je u Srbiji do ovih izbora bio redak slučaj. Pokazuje se da demokratska pravila hvataju korenje i u našoj zemlji tako da očekujem da takav sistem lične odgovornosti postane pravilo – objasnio je za „Novosti“ Vladimir Goati, politički analitičar.

DAČIĆ: POLOŽILI SMO TEST ISTORIJE

Lider socijalista i odlazeći premijer Ivica Dačić, uspeo je posle Petog oktobra da izdrži „cunami“, sačuva stranku i vrati je prvo u vladajuću većinu, a zatim i u vladu. Na ovim izborima, njegova koalicija napravila je solidan rezultat i opet konkurišu za Nemanjinu 11. – Tačno je da izbori od 16. marta predstavljaju kraj petooktobarske ere. Socijalisti iz nje izlaze ojačani i reformisani. Stranke DOS, za razliku od nas, nisu položile test istorije – kaže Dačić za „Novosti“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *