ТАЧКА НА ПРИЧУ: Албанци нису аутохтони народ на Балкану, они су окупатори. Да није Турака, постали би Срби

TAČKA NA PRIČU: Albanci nisu autohtoni narod na Balkanu, oni su okupatori. Da nije Turaka, postali bi Srbi

17 februara 2021

Akademik Kaplan Burović istakao je da Albanci nisu autohtoni narod na Balkanu, čemu svedoče istorijski dokumenti, kao i svetski i albanski naučnici, već su okupatori i dodao da se tako ponašaju i dan danas.

„Nisu oni ni Iliri ni Pelazgi. Oni su stočari, došljaci sa Baltičkog mora. Okupatori. I uglavnom islamizovani hrišćani. Za vreme cara Dušana na Kosovu i Metohiji nije bilo ni jedan odsto Albanaca. Sve su bili Srbi. Tek za vreme turske okupacije Albanci, kao topovsko meso Turaka i pod njihovom zastavom, dolaze na KiM“, rekao je Burović, čiji bogat naučno-istraživački rad decenijama izaziva žestoke reakcije.Ovaj albanolog, balkanolog, publicista, književnik i naučnik najstariji je jugoslovenski disident, koji je zbog kritike titoizma i režima Envera Hodže u Albaniji proživeo golgotu.

Proveo je 33 godine u zatvoru, dve u jugoslovenskom i 31 godinu zatočeništva, teškog prebijanja i mučenja u albanskom kazamatu, prenosi „Kosovo onlajn“.

„Da Turci nisu došli na Balkan i razorili Dušanovo carstvo i da nisu muslimanizovali Albance, ovi bi postali Srbi. Eventualno Grci. To je istina! Evo ja već 30 godina, od kada sam izašao iz zatvora, pišem studije. Daj, bre, osvestite se, nisu Albanci autohtoni! Teza nekih Albanaca da su najstariji narod i da su ilirskog porekla naučno je neutemeljena. Ako ne verujete meni, evo vam svetski naučnici, austrijski akademici Gustav Vajgand, Gustav Majer, Norbert Jokl. Majer je čak rekao da su Albanci braća Litvanaca, da su njihovi jezici bratski“, ispričao je Burović, koji živi u Ženevi od 1991. godine, kada je pušten iz zatvora.

Da Albanci nisu autohtoni, ističe Burović, priznali su u naučnim studijama i njihov „bog“ albanologije Ekrem Čabej i najveći naučnici Aleks Buda i Šaban Demiraj, predsednici Akademije nauka Albanije.

Burović se, kaže, slaže sa tvrdnjom Čabeja da se albanski jezik formirao u šestom veku u današnjoj Rumuniji, odakle su Albanci stigli tek u 10. veku u oblast Mata, iznad Tirane.

„Odatle su se rasprostrli po današnjoj Albaniji, koja je tad bila nastanjena pretežno Srbima. Posle turske okupacije ti Albanci će preći i današnje granice Albanije i ući u Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. A pre svega toga bili su pleme od 5.000 do 10.000 ljudi koje je sišlo sa Baltičkog mora do Dunava, današnje Rumunije, negde oko prvog veka nove ere. Bili su stočari, nisu se bavili zemljoradnjom. Kad više ne bi bilo hrane za stoku, selili su se“, objasnio je Burović.

Opstali su kroz vekove jer su, kako ističe, pokazali jaku konzervativnost i snažnu moć asimilacije. Čuvaju svoje, a druge albanizuju.

„Kako bilo, u početku, kad su se doselili u Mat, oni su sa Srbima živeli u simbiozi. Dok nisu došli Turci i muslimanizovali ih. Zadojili su ih i mržnjom da bi ih koristili kao ratnike protiv Srba, koji su čuvali svoja ognjišta. I danas se Albanci ponašaju kao tad“, rekao je akademik za Srpski telegraf.

Burović smatra da te činjenice mogu biti značajne i u borbi za Kosovo i naglašava da se Srbi i Albanci nikako ne mogu porediti.

„Srbi, meštani, samo su se branili i borili za slobodu. Zar okupirani narod nema pravo da brani svoje ognjište“, upitao je akademik.

Burović je kazao da su ga u Albaniji uhapsili pod optužbom za neprijateljsku propagandu i posle tri decenije torture pustili.

Kaplan Burović rođen je 8. avgusta 1934. u Ulcinju, diplomirao je albanologiju u Skoplju i albanski jezik i književnost u Tirani.

Počasni je član Akademije nauka i umetnosti intelektualaca, a objavio je više od 130 naučnih radova.

Zbog slobode mišljenja i govora u SFRJ bio je dve godine u zatvoru, a u Albaniji je osuđen na 43 godine, ali je pušten posle 31.

Njegov roman „Izdaja“ uvršten je u školsku lektiru u Albaniji. Uprkos tome, u Tirani je 2009. spaljen kompletan štampani tiraž njegove četiri knjige.

Prva žena mu je bila Turkinja iz Tetova, koja ga je ostavila kada je uhapšen, a druga Vlahinja iz Albanije, s kojom je dobio dvoje dece, Dušana i Dušanku.

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  To i vrapci znaju, osim naših "akademika" i majstora koji pišu udžbenike.

 2. Sokotra says:

  Da udje u Srbiju, SANU bi odmah reagovao i tražio procesuiranje,možda bi našli još dokaza da zadrti Srbin otkriva čuvane tajne od ovog naroda.Kvari im posao.

 3. šiško says:

  Svašta! Kako bi šiptari ili albanci mogli postati Srbi? To je potpuno besmisleno.

  • šiško says:

   Ds nijr nilo zutsks, nr ni nilo ni slnsnsvs, jer su turci dovukli albance ko zna odakle da im im pomognu u borbama protiv Srba.

  • šiško says:

   Pardon, pomerila mi se ruka. Htedoh da napišem: Da nije bilo turaka, ne bi bilo ni albanaca, jer su turci dovukli albance ko zna odakle da im im pomognu u borbama protiv Srba.

 4. Gagi says:

  Poznato je da je Djordjo Manijak dovukao albance sa Sicilije za borbu protiv Vizantije. Njihov zivot i obicaji su skoro identicni sa Sicilijanskim. Posle tog ratnog poraza, rastrkali su se po planinskim gudurama tada Srpske zemlje. Dolaskom turske vojske i okupacijom nase drzave, okupili su taj narod i stavili ih u svoju sluzbu protiv Srpskog naroda. Aljbanerosi su od dolaska na ovaj prostor UVEK bili protiv naseg naroda u raznim okupacionim vojskama. Nikada, ali NIKADA mi nismo imali neke dobre dodirne istorijske momente sa njima. UVEK su bili izuzetno lojalni svakom nasem neprijatelju.

 5. Archelay says:

  Bulovicu,svaka cast.Posle toliko godina proucavanja o etnosima na Balkanu,"zaboravio"si Makedonce.Nisu valjda Makedonci pisali bibliju pa sto ih tamo ima,jeli?Osmanlije su doveli Siptare nakon ustanka makedonca Karposa 1689 kao varvarsko pleme da bi pljackale i maltretirale hriscanskog zivlja.Na Hradcanima u Pragu,Car Dusan je dokumentom prestavljen sa "Cara Dusana-Cara makedonskoga".Prema tome,istorija je nauka a ne politicka alatka.

  • Balkanikus says:

   Vi Slavomakedonci ste svi poreklom iz levog muda Aleksandra Velikog! Niste vi Sloveni, doseljeni nakon 602.god.n.e., ma ne, vi ste "antički" Makedonci...ali u vicu, kad bi se zezali. To vas malo Grci otreznili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *