„ТАЧНО У ЕВРО“: Ево колико ће нас коштати МиГ-ови

„TAČNO U EVRO“: Evo koliko će nas koštati MiG-ovi

22 februara 2017

Mig-29-3

Ministar obrane Zoran Đorđević rekao je da remont i modernizacija deset lovačkih aviona „MiG 29“ Srbiju neće koštati ni više ni manje od 185 miliona evra.

„Mi smo opredelili 185 miliona za projekat 10 Migova 29. Tih deset Migova 29 ne košta 185 miliona evra. Tih 185 miliona evra je podeljeno u tri faze. Prva i druga faza je predeksportna priprema, dolazak ovde i produženje resursa na narednih 14 godina“, rekao je Đorđević u Beogradu na skupu „Finansiranje bezbednosti za 21 vek“.

On je rekao da je u okviru tih para predviđeno da u narednih 14 godina postoji odgovarajući broj remontovanih motora, agregata i sve što je potrebno za neku normalnu upotrebu u tom periodu.

„To je ta cifra. Ostatak para do 185 miliona je modernizacija na nivo SM, sa naoružanjem i opremom… Državu Srbiju to neće koštati ni više ni manje“, kazao je đorđević.

Đorđević je rekao da u Ministarstvu odbrane postoji procedura kako se troši novac i naveo da od ove godine u sektoru za finansije postoji i odeljenje koje se bavi kontrolom.

„To je nešto novo. To je novost i za zemlje u EU. Jedino mislim da u samom NATO postoji odeljenje koje se bavi kontrolingom“, naveo je on.

Đorđević je rekao da u Ministarstvu odbrane postoji procedura kako se troši novac.

„U nekoj situaciji čak i kada može da vam se stavi novac na raspolaganje vrlo teško ga je potrošiti na zakonit način jer postoji procedura kako se i na koji način troši novac. Kada se priča da neko nenamenski troši novac, samo onaj ko radi u sistemu odbrane – ko zna, da je u suštini nenamenski potrošiti novac u Ministarstvu odbrane, a kasnije ne odgovarati vrlo teško“, kazao je on.

Đorđević je rekao da niko nije aboliran kada je u pitanju odgovornost.

On je rekao da postoje Pravilnici za nabavku kojih se u ministarstvu pridržavaju i da je sistem takav i da postoje organizacione celine koje se bave nadgledanjem kako se šta radi, kao i uzbunjivači i sindikati.

Đorđević je rekao i da novi Zakon o javnim nabavkama omogućava da se na brži i transparentniji način dođe do nekih sredstava.

Prema njegovim rečima, ministarstvo nije dobilo veća sredstva, ali je uvođenjem finansijske kontrole i upravljanja omogućilo da se nabave neke stvari koje su ranije nedostojale. On je kazao da od pre tri godine u Ministarstvu postoje i „balansne karte“ kojima se prati trošenje sredstava.

„Imamo nedeljno izveštavanje celog kolegijuma kako ceo sistem troši novac, kako pojedinačno organizacione jedinice, tako i po kontima. Alarmira se pomoću boja gde je trošenje više, a gde niže“, dodao je Đorđević.

Kada je reč o školskom-borbenom avionu Supergaleb G4 Đorđević je ocenio da taj avion predstavlja veliki potencijal i da uz malo unapređenja i inovaciju može da postane moderniji avion na kome će se obučavati naši piloti.

On je rekao da se od tog projekta neće odustati. Đorđević je kazao da su u ovoj godini u planu tri projekta koji se odnose na PVO i Ratno vazduhoplovstvo, kopnenu vojsku i ubojna sredstva.

KOMENTARI4 komentara

 1. prvoslav says:

  Uzas, ljudi u Srbiji nemaju da jedu, a sad se milioni evra trose na budalastine, samo zato sto tako traze Rusi. Otkuda pare za ovo, ako ne od Svetske banke. Rusi su umrezeni u svetski kriminal. Postali su ono sto su do juce bili Ameri. Zivela Srbija.

  • zloco says:

   Prvoslave,Prvoslave ti si tvoj sendvic sa tvjim komentarom vec zaradio.U zemlji Srbiji mogu da zalim samo stare i decu koji gladuju.Ove druge sto imaju roditelje LADOLEZE.Srbija ima TRI MORAVE pored bilo koje Morave,da zabodes kolac godinu star u jesen na prolece ima da izlista.Srbija je zemlja koju ti i takvi kao ti ne zasluzujete.To je zemlja koja vredne ruke nagradjeje kao ona u donjem toku Nila zvana Misir.Diploma,zlato i Pare se ne jedu,sve je uzalud moj Prvoslave,ako HLEBA NEMA.

 2. Ivan Grozni says:

  Kad je u pitanju bezbednost zemlje onda nema cene. Sve sto treba mora da se nabavi. Ukinuti razne agencije NVO organizacije i sve druge koji zive od budzeta a rade protiv Srbije. Tu se mogu ustedeti velike pare. Nisam za AV ili SNS ali jesam za bezbednost moga naroda. Politika ne znaci nista ako se ne potkrepi silom. Ako neko zna da si slab nemas argumenata sa njim.

 3. Sindjelich 2 says:

  Srbija je opljackana drzava, cena Migova nije velika, ali srbija te pare nama da plati,p mislim da joj modovi nisu ni potrebni jer je oplackana do daske,poljoprivreda vise nije u srbske ruke, ako mislimo na neprijatelja onda nije daleko da ga vidimo jer je u sam Bg.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *