josipovic-tadic-opatijaBivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji boravi u Hrvatskoj danas je na Brionima razgovarao sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem o aktuelnim problemima Srbije i Hrvatske, njihovom odnosu, situaciji u regionu i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pišu Večernje Novosti.

Tadić i Josipović su danas, u okviru redovnih konsultacija, razgovarali u toku radnog ručka, i o rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica, koje je započeto u vreme Tadićevog predsedničkog mandata, prenela je Demokratska stranka.

Tadić i Josipović su poseban akcenat stavili na perspektivu regiona nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Oni su istakli da bi pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji trebalo da ubrza i podstakne evrointegracije u celom regionu.

Poseban deo sastanka posvetili su razgovoru o potrebi za novim investicijama u svim zemljama regiona.

Tadić je izložio svoju ideju o novoj investicionoj strategiji, naglašavajući neophodnost novih investicija kako bi se sprečila galopirajuća nezaposlenost koja predstavlja veliki problem u pojedinačnim zemljama, ali i na regionalnom nivou.

Osvrćući se na izjavu predsednika Francuske Fransoa Olanda na sastanku regionalnih lidera na Brdu kod Kranja da će Francuska snazno podržati evrointegracije, Tadić i Josipović su razgovarali o ulozi Francuske u daljem procesu evrointegracija i o tome da li i na koji način Francuska može osnažiti taj proces.

Tadić je zatražio od Josipovića da svojim autoritetom utiče na to da vlade obe zemlje što pre realizuju upotrebu sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji kako bi se rešila pitanja izbeglih i raseljenih lica.

S obzirom na to da je u toku Tadićevog mandata na toj konferenciji prikupljeno 580 miliona evra, Tadić smatra da je upotreba tih sredstava u svrhu rešavanja problema sa kojima se suočavaju izbegla i raseljena lica i njegovo naslede, i još jednom apelovao da se što pre započne sa rešavanjem tog problema.