ТАДИЋ: „Лажу да сам створио СНС“

TADIĆ: „Lažu da sam stvorio SNS“

27 maja 2017

(foto: Youtube printscreen)

„Nema baš nikakve sličnosti između Vučićeve vlasti i mog mandata“, kaže u intervjuu za „Blic“ Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije.

Tadić tako odgovara na  pitanje šta misli o tvrdnjama da će novi predsednik Vlade Srbije biti samo figura dok će konce i dalje vući Aleksandar Vučić, što neodoljivo podseća na period kada su državu vodili on i Mirko Cvetković.

– Mirko Cvetković svakako nije bio figura i nikada se nisam mešao u njegov posao. On prosto nije bio zainteresovan za promociju u medijima i zato se stekao takav utisak. A istina je u stvari sasvim suprotna. Iznošenje laži o bivšoj vlasti pa onda poistovećivanje sa onim što Vučić danas radi služi isključivo skidanju odgovornosti sa Vučića za katastrofalan način na koji upravlja Srbijom.

Na pitanje kako bi opozicija trebalo da nastupi na izbori Tadić smatra da mora da bude jedinstvena.

– Pred svake izbore od 2012. godine zagovarao sam zajednički nastup demokratske građanske opozicije. Nažalost, druge stranke ili nisu pristajale na to ili su odustajale u poslednjem trenutku. I pred ove predsedničke izbore sam isto zagovarao. Siguran sam da bismo u tom slučaju imali drugi krug i sasvim drugačiji odnos političkih snaga. Nadam se da opozicija ovaj put neće ponoviti grešku i takmičiti se unutar sebe, umesto protiv vlasti.

kaže da može da zamisli da sarađuje sa Sašom Janković.

– Mogu da zamislim saradnju sa svima koje dele našu politiku i vrednosti i razgovaram sa predstavnicima svih takvih organizacija.

Sa druge strane, odbacuje bilo kakvu odgovornost za osnivanje SNS-a.

– To je notorna laž koja je sistematski plasirana od strane mojih protivnika u DS, koji su se tada borili za vlast unutar stranke i „belih listića“, koji su direktno doveli sadašnji režim na vlast. Cilj im je bio da se diskredituje moj i opozicioni karakter stranke koju vodim. Tako su plasirane i laži da će SDS ući u vladu sa Vučićem, pa kada se ispostavilo da se to nikada nije desilo, niko ništa nije pitao one koji su iznosili te laži i obmanjivali javnost. Unutaropozicioni napadi su odveli najveći broj građana u apstinenciju, a to je ključno doprinelo Vučićevom rezultatu. Vreme je da prestanu da se iznose neistine i da povratimo poverenje građana. Ta strategija iznošenja laži me podseća i na nedavno objavljen tekst u „Blicu“, kada je pod „Otkrivamo“ objavljena neistina o izručenju Ganića, tako što je samo prepisana priča od pre sedam godina koja je odavno demantovana. Naša obaveza je da se suprotstavimo upravljanju državom lažima i zato ću tužiti „Blic“.

O tome što su nekada brojni saborci u DS-u poput Živkovića, Pajtića, Šapića, njega i drugih otišli svako na svoju stranu Tadić kaže da je bilo vrednosnih neslaganja.

– DS sam napustio zbog vrednosnog neslaganja sa odlukama tadašnjeg rukovodstva stranke, koje su drastično oborile njen rejting. SDS sam osnovao da bih omogućio političku opciju onima koji nisu želeli da glasaju za Đilasov DS i smanjio apstitenciju. I to je dalo rezultat. Optuživali su me da sam rasturio DS, a svi vrlo dobro znaju da i da sam ostao počasni predsednik te stranke, njen rezultat na izborima bi bio isti. Međutim, u najvećem broju slučajeva do fragmentacije je dolazilo samo da bi pojedinci bili predsednici bilo čega. Umesto da idemo ka ujedinjenju, išlo se ka povećanju broja aktera u pregovorima oko ujedinjenja, što otežava proces. Nadam se da ćemo uprkos tome moći konačno da se dogovorimo i svi stanemo iza jednog cilja, koji je iznad stranačkih i ličnih.

Smatra da aktuelna vlast nije uradila ništa pozitivno i da ne zaslužuje prelaznu ocenu.

– Baš ništa, nažalost, ne zaslužuje prelaznu ocenu jer sve što čine usmereno je isključivo na čuvanje vlasti. Od 2012. se iza scene rađa novi Vučićev finansijski klan koji sada otima sve poluge ekonomske moći, kako bi njima upravljali zemljom i kada izgube izbore. Vučić je kao dolazeći predsednik i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, kao premijer i potpredsednik tog saveta, a ujedno je i sekretar i šef biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti. Povrh svega, sada je postavio i nekvalifikovanog stranačkog funkcionera, poznatog po skandalima, na čelo BIA. Niko nikada nije prigrabio toliko poluga moći u oblasti fizičke sile, bezbednosti i finansija kao Vučić. Evropska istorija nas uči da način na koji ova vlast vodi Srbiju neminovno vodi u otvorenu strahovladu i fijasko. Najgora stvar koju je ova vlast učinila jeste gebelsovsko obmanjivanje građana, a obmanuti građanin nije slobodan u izboru.

KOMENTARI2 komentara

  1. punca says:

    Tadić , da li si ti NORMALAN , a samo kritikuješ druge ..a, sebe ne vidiš. Da li imaš kliker u glavu. Gej VOLI SAMO SEBE!" Ratko Mladić je uhapšen kada je Predsednik Srbije bio Tadić a Predsednik Vlade Srbije je bio Koštunica . VUK Drašković je od 2003 do 2007 bio ministar spoljnih poslova. ***R**A**T**K**O******M**L**A**D**I**Ć*****S**R**P**S**K**I*****H**E**R**O**J*** Hoćemo na slobodu Srpskog heroja Ratka Mladića . Posle hapšenja Ratka Mladića Tadić Predsednik Srbije je izgovorio : "Ovim hapšenjem smo okončali težak period skinuli ljagu sa Srbije i srpskog naroda, gde god da su. Smatram da je ova akcija pokazala da su institucije države Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava".DS - Tadić mrzi iz dna duše Ratka Mladića i Republiku Srpsku , a Srbi glasali za DS - Tadića .Pa da li je to moguće ?? Da li srbi imaju kliker u glavu.?! ?! ?! Tadić i svi gej mrzi iz dna duše svojo zemljo i narod, svi su isti oni vole SAMO SEBE !!!"

  2. Dragi says:

    Nisi stvorio, ali si im omogućio da se razviju u ovakvu aždaju. Da si im odmah sasekao krila, a mogao si time što bi bili izbačeni iz Narodne skupštine i njihova mesta bila zamenjena drugim poslanicima iz SRS, nikakda se oni ne bi dokopali ovih pozicija. Prema tome ućuti, nejaki i nesposobni Tadiću!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *