Tadić: Raduje me sporazum u Briselu

Tadić: Raduje me sporazum u Briselu

23 aprila 2013

220px-Boris_Tadic,_President_of_SerbiaBivši predsednik Srbije, Boris Tadić, u intervjuu koji je dao za bečki dnevnik Prese, rekao je da rešenje postignuto u dijalogu Beograda i Prištine mora biti dugoročno primenljivo, jer u suprotnom preti nova kriza. „Raduje me što partije koje trenutno vladaju u Srbiji više ne slede one političke ideologije prošlosti, a mi u opoziciji, na sreću, ne radimo ono što su oni radili kada smo bili na vlasti. Mi podržavamo vladu u pronalaženju rešenje od kojeg bi profitirao ceo region“, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“.

Tadić smatra da je rešenje po uzoru na dve Nemačke za vreme Hladnog rata bilo dobro i da ga je podržavao kada ga je Volfgang Išinger predložio.

„Još uvek ne mogu da razumem što tadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica to nije želeo da prihvati. On je verovao da svojim ‘ne’ može da zamrzne konflikt u nadi da će Srbija u budućnosti biti u boljem položaju da to pitanje reši“, rekao je on dodajući da je tada nazivan izdajicom, a da je današnji cilj za Kosovo manje ambiciozan nego što je tada bilo moguće.

Govoreći o ekonomskom stanju u Srbiji, Tadić je ukazao da je naša zemlja bila pogođena globalnom ekonomskom krizom, te da vlada, koja je došla na vlast pre krize, nije bila u mogućnosti da ispuni predizborna obećanja.

„Upali smo u situaciju u kojoj naša vlada i pored dobrih mera i napora nije uspela da izdejstvuje ekonomski oporavak. Ni kod nove vlade ne vidim nikakav napredak. Glavni problem moje zemlje nije Kosovo, nije što nismo još u EU, već privreda“, podvukao je on.

Vezano za EU Tadić je konstatovao da je optimizam poslednjeg većeg proširenja 2004.prošlost, i da, pošto prijem Rumunije i Bugarske, prema mnogim političarima Unije, nije bio mnogo uspešan, su kriterijumi postali strožiji.

Veoma sam zadovoljan, dodao je Tadić, što će Hrvatska pristupiti Uniji, a za Srbiju je postalo teže. „Evropski političari, međutim, moraju i pored svih problema da drže u fokusu veliku sliku. Naravno da je EU pred ogromnim izazovima – kako savladati ekonomsku krizu, kako izgleda budućnost zajedničke valute, kako poboljšati zajedničke strukture“, dodao je on.

Govoreći o DS, čiji je počasni predsednik, Tadić je ocenio da će se stranka sigurno oporaviti od aktuelne krize i na sledećim izborima ostvariti bolji rezultat od prošlih.

Vezano za odluku o izbacivanju iz članstva Vuka Jeremića Tadić je rekao da je to bila „veoma kontroverzna odluka novog rukovodstva“, o kojoj je imao sopstveno mišljenje, ali da nije želeo da se meša.

On je istakao da su Jeremić, ali i Dušan Petrović izbačeni samo zato što su želeli da koriste zakon koji je usvojen u Skupštini radiji dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora, a to je da svaki poslanik lično raspolaže svojim mandatom, a ne partija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *