ТАДИЋ СПРЕЧИО ИСТРАГУ УБИСТВА ЂИНЂИЋА: Заташкао истину о атентату

TADIĆ SPREČIO ISTRAGU UBISTVA ĐINĐIĆA: Zataškao istinu o atentatu

20 decembra 2016
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Bivši predsednik demokrata Boris Tadić lično je sprečio da Demokratska stranka pokrene inicijativu da se do kraja istraži politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, piše Kurir.

List je iz nekoliko izvora dobio potvrdu da se takav predlog našao na dnevnom redu sednice Predsedništva DS, kojom je predsedavao Tadić kao tadašnji predsednik stranke. Međutim, kako je otkriveno, Tadićeva procena je bila da je za takvo insistiranje još rano.

Ignorisao saradnike

– Nekoliko članova Predsedništva smatralo je da je krajnje vreme da DS upregne sve raspoložive mehanizme kako bi se rasvetlile sve okolnosti atentata. Pojedinima koji su sedeli u Predsedništvu smetalo je što se političkom pozadinom atentata više bave drugi nego Đinđićeva stranka. Kada se o takvom predlogu progovorilo na jednoj od sednica Predsedništva, Tadić je pokazao značajnu zadršku i na kraju rekao: „Nije još vreme za to“ – ispričao nam je jedan od dvojice članova tadašnjeg Predsedništva koji su nam potvrdili ovu informaciju.

Balša Božović, u to vreme predsednik omladine DS, i praktično je potvrdio da je porodica pokojnog premijera tražila da se istraži politička pozadina ubistva Zorana Đinđića.

– Sećam se tog perioda. Sve se dešavalo u vreme kada je porodica Zorana Đinđića preko svog advokata Srđe Popovića htela da akuelizuije pitanje političke pozadine ubistva. Ali većina nas u stranci bila je svesna toga da u tom trenutku nije bilo političke volje državnog vrha Srbije da se krene dalje sa istragom – kaže Božović. Na pitanje kada kaže državni vrh, na koga misli, kratko je dodao:

– Pa zna se ko je te 2011. vodio ceo sistem u državi, i zvanično i nezvanično – zaključio je Božović.

Pravi se nevešt

Ipak, Tadić poručuje da naši sagovornici lista lažu.

– To se nikada nije dogodilo. Prvo, ne započinju istrage ni stranke ni njihovi predsednici, već tužioci i policija, tako da se o tome nije ni raspravljalo na način kako vi pokušavate da prikažete. To što se danas u ovoj vašoj i Vučićevoj vladi tako radi, to ne znači da su svi kršili Ustav, koji jasno definiše podelu vlasti i nadležnosti – izjavio je Tadić.

On tvrdi da se uvek zalagao za to da je potrebno istražiti političku pozadinu, a na pitanje zašto u vreme dok je on bio na vlasti ona nije otkrivena, Tadić odgovara:

– A mene zanima da li ste to isto pitanje postavili i premijeru, koji više godina ima izvršnu vlast nego što je imala stranka koju sam ja vodio. I zanima me da li je odgovornija vlast za čije vreme nije rešen slučaj nakon devet godina istrage ili vlast koja nije rešila slučaj ni nakon 14 godina te istrage. Pritom su za vreme naše vlasti otkrivene i pravosnažno osuđene ubice i izvršioci, a istraga tek treba da pokaže da li je bilo političkih inspiratora koji su učestvovali u pripremi ubistva – pravda se Tadić.

Nije dao da se aerodrom nazove po Đinđiću

Lider DS Dragan Šutanovac godinu dana posle ubistva Đinđića predložio je se da se tadašnji aerodrom „Beograd“ nazove imenom ubijenog premijera. Međutim, tadašnji predsednik Boris Tadić se nije saglasio s tim.Šutanovac je potvrdio za Kurir da je imao takav predlog:- Tačno je da sam, po ugledu na svetske metropole, predložio da i naš aerodrom ponese ime istaknutog političara. Međutim, to tada nije naišlo na odobravanje u stranci. Sećam se i da je Milan St. Protić predložio da se Ulica 29. novembra nazove po Đinđiću, ali ni to nije prihvaćeno.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. SOIC says:

    NARODE I VI OCEKUJETE DA SIN UDBASA I PISCA USTAVA KPJ - TRAZI POZADINU UBISTVA COVEKA KOJI MU JE DAO DA RADI BAZENE NA TASU, DALI ZNATE DA JE TADIC BIO ZADUZEN ZA TASMAJDANSKE BAZENE DA PAZI DA SE NE KRADE ARMATURA I CEMENT. TOLIKO GA DJINDJIC SMATRO SPOSOBNIM. ON JE STVORIO SNS I MIKI RAKIC PO NALOGU UDBE KOJA JE PRETILA ILI PLACALA PREDSEDNISTVO DS DA ON POBEDI NA GLASANJU. POBEDI ON I POCNE STEZANJE ZVANO CEDJENJE MRUKE SIRE U OBRAZE LJUBE ON I DACIC , DACIC PREUZE SVE I PUTEVE A OSTADE PRICA UDBE ZUTI LOPOVI A SVE KRAO SPS AL AKO TAKO IM TREBA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *