Tadić: Srbija nije dobila datum

Tadić: Srbija nije dobila datum

30 juna 2013

boris-tadicBivši predsednik Srbije i počasni presednik Demokratske stranke, Boris Tadić, rekao je u pisanoj izjavi da Srbija nije dobila datum za početak pregovora sa EU i da se javnosti plasira zabluda da će EU bezuslovno otvoriti pregovore sa Srbijom, što je, kako je istakao, apsolutno netačno.

“Još nije vreme za slavlje i moglo bi biti pogubno za evropsku budućnost Srbije da se vraća u vreme slavljenja zabluda o pobedama koje su u prošlosti kreirali i ljudi koji su danas na vlasti. Mnogo je korisnije da Vlada prione na posao da bi u decembru zaista dobili datum za početak pregovora. Iako je odluka Saveta EU veoma začajna i ojačava evropsku perspektivu naše zemlje, Srbija nažalost juče nije dobila datum za početak pregovora. Javnosti se, takođe, potpuno nepotrebno medijski plasira zabluda o tome kako će EU otvoriti pregovore sa Srbijom bezuslovno, što je, naglašavam, apsolutno netačno.“, istakao je Tadić u pisanoj izjavi.

“Premijer Dačić izjavio je da bih ja jučerašnju odluku slavio mesec dana. Dobijanje datuma ću svakako proslaviti, ali tek onda kada on stvarno bude određen. Ne bi ga trebalo slaviti mesec dana, kao što kaže Dačić, već bi trebalo odmah prionuti na rad kao što je, da podsetim, i učinjeno nakon dobijanja statusa kandidata kada su odmah formirani timovi za pregovore sa EU. Međutim, Srbija je dobila status kandidata kao rezultat ispunjenih uslova, ali ni tokom ispunjavanja tih uslova, podsetiću opet, Srbija se nije odrekla legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. S obzirom na to da smo uspeli da ispunimo uslove i dobijemo status kandidata ne ugrožavajući nacionalne interese kojima smo se uvek vodili, imali smo razloga za slavlje“, navodi se u izjavi.

Tadić je objasnio da je odluka Evropskog saveta veoma značajna za Srbiju i njene građane jer predstavlja ne samo pozitivnu ocenu onoga što je Srbija od 5. oktobra 2000. godine do sada ostvarila na putu ka članstvu u EU, već i zato što ta odluka sadrži smernice kojih bi svaka Vlada trebalo da se drži u buducnosti,

KOMENTARIJedan komentar

  1. Anoniman says:

    Da li smo, i zbog čega, mi, zapravo, veće zlo od EU? http://igorvlahovicigor1.blogspot.com/2013/07/da-li-smo-i-zbog-cega-mi-zapravo-vece.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *