Tahiri: Srpske institucije se gase na jesen

Tahiri: Srpske institucije se gase na jesen

9 juna 2013

TAHIRIZamenica kosovskog premijera Edita Tahiri kaže da će tokom septembra biti ugašene srpske institucije na severu Kosova u oblasti bezbednosti i sudstva.

Kako je saopšteno iz kosovske vlade, Tahiri je nakon trodnevnih susreta u Briselu o primeni sporazuma Beograda i Prištine, precizirala da je postignuta saglasnost da se do 1. septembra rasformiraju srpski sudovi, dok će se 30. septembra to dogoditi sa policijskim strukturama.

„Proces rasformiranja paralalenih struktura počeće tokom ovog mjeseca kada se očekuje da se usvoji detaljan plan primene sporazuma.

„Kosovska strana je zatražila da Srbija što prije donese odluku o prestanku finansiranja paralelnih struktura“, rekla je Tahiri, navedeno je u saopštenju.

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, postignuta je saglasnost da se stvori jedna rukovodeća ekipa koja će pomoći stvaranju Zajednice koja treba da postane funkcionalna nakon lokalnih izbora na Kosovu, kada treba da se održe i izbori za četiri opštine na severu Kosova, rekla je Tahiri.

Ona je napomenula da će izbori, uz posredstvo misije OEBS-a, biti održani prema kosovskim zakonima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *