ТАЈАЦ У ЕВРОПИ – Овакав заокрет од Москве нико није очекивао

TAJAC U EVROPI – Ovakav zaokret od Moskve niko nije očekivao

9 novembra 2021

28 programa koje su potpisali šefovi Ruske Federacije i Belorusije u cilju jačanja Savezne države (SG) nosi mnogo iznenađenja.Dokumenti još nisu javno dostupni, ali dogovori između Moskve i Minska, koji se ogledaju u novoj verziji Vojne doktrine (VD), mogu da šokiraju Zapad.

Prema vojnim izvorima, Moskva i Minsk će uskoro početi da razvijaju planove za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja (TЯO) za suprotstavljanje vojnim pretnjama NATO.

U staroj verziji VD (odobrene 2001. godine), u klauzuli 1.4 stajalo je da Ruska Federacija i Belorusija smatraju da se nasilne radnje usmerene protiv jednog od članova udruženja kao napad na Saveznu državu (SG).

Takođe je rečeno da se na nuklearno oružje gleda kao na sredstvo odvraćanja od agresije velikih razmera na SG. Već tada su Moskva i Minsk smatrali da je moguće upotrebiti rusko nuklearno oružje kao odgovor na agresiju velikih razmera. U novom VD SG ova pitanja će biti konkretizovana i formulacija će postati stroža u odnosu na potencijalnog protivnika.

Sada upotreba taktičkog nuklearnog oružja (TЯO) gotovo da nije regulisana međunarodnim dokumentima. Ovo je omogućilo Sjedinjenim Državama da koncentrišu u Evropi zalihe nuklearne municije (IBM) različite snage, koja će u slučaju X dana (na primer, u slučaju izbijanja neprijateljstava NATO-a protiv Ruske Federacije) dozvoliti upotrebu takvog naoružanja, koristeći avione ne samo iz Pentagona, već i država alijanse.

Prema podacima Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost SAD (NNSA), najmanje 100 taktičkih nuklearnih bombi B61-3 i B61-4 snage od 0,3 do 340 kilotona, namenjenih i američkim lovcima F-15, F-16, kao i NATO avionima na evropskom polju operacija.

Bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju (GUMVS), general-pukovnik Leonid Ivašov, koji je bio jedan od programera prvih vazdušnih snaga SG, ranije je predložio da se TЯO postavi u Belorusiju kao odgovor na raspoređivanje elemenata američkog sistema protivraketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj. 2007. godine.

Kada je ovaj problem pokrenut u Saveznoj državi SG, rekao je: „Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije ne čini Minsk nuklearnom silom i ne krši njegove međunarodne obaveze. Na isti način na koji američko nuklearno oružje raspoređeno u Nemačkoj ne čini Nemačku nuklearnom silom.”

Ruski ambasador u Minsku Aleksandar Surikov u to vreme takođe nije isključio raspoređivanje novih ruskih vojnih objekata vezanih za nuklearno oružje u Belorusiji.

„To zavisi od nivoa naše političke integracije. I sa stanovišta stručnjaka, diplomatije i vojske“, primetio je on.

General-potpukovnik Nikolaj Rodionov, koji je bio na mestu komandanta korpusa protivraketne odbrane u SSSR-u, nazvao je moguće razmeštanje ruskih operativno-taktičkih nuklearnih raketa u Belorusiji „potpuno adekvatnim odgovorom“.

„Ovo bi, pored čisto vojnog faktora, psihološki uticalo na odnos stanovništva“ Evrope prema planiranoj izgradnji „američkih objekata protivraketne odbrane na teritoriji ovih zemalja“, rekao je tada.

Poslednjih godina odnosi Minska i Moskve sa NATO su se zakomplikovali.

Državni sekretar Unije Dmitrij Mezencev je upravo ovim faktorom objasnio usvajanje ažurirane VD, kao i činjenicom da će „novi VD (vojna doktrina) povećati nivo koherentnosti odbrambene politike, blagovremeno prilagoditi zadatke odbrane. ministarstva, vodeći računa o promenama vojno-političke situacije u regionu“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov beloruski kolega Viktor Hrenjin moraće da podignu nivo operativnosti.

Prema rečima vojnog eksperta Sergeja Verzilova, primena ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja je moguća uz upotrebu beloruskih višecevnih raketnih sistema „Polonez“ (domet uništavanja ciljeva – oko 300 km), koji su u upotrebi u Oružanim snagama Belorusije više od četiri godine.

Analitičar takođe smatra da TЯO mogu da koriste „višenamenski lovci Su-30SM generacije 4+, koje Moskva isporučuje Minsku po povlašćenim uslovima“.

Verzilov je skrenuo pažnju na to da, prema pisanju medija, u Belorusiji ostaje 79 lokacija za lansiranje strateških interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) iz mobilnog kompleksa Topol (RS-12M).

„Njihova vrednost, prema beloruskim izvorima, je u tome što su ove lokacije“ geografski vezane za teren koordinatnim sistemom tačnosti do sekunde.

Čak i hipotetički dolazak ruskih „Topola“ ili drugih tipova raketa manjeg dometa sa ruskim nuklearnim oružjem na ove lokacije na dan „X“ može da obezbedi bezbednost Savezne države bez njihove fizičke upotrebe“, smatra ekspert.

Vladimir Muhin (Političeskiй kaleйdoskop)

Webtribune.rs

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad5 says:

  Pametno,taktičko nuk.oružje je neophodna prva packa po prstima pohlepnim "osvajačima" tj.pudlicama iz komšiluka koje postaju automatski BOJNO POLJE.USA već odavno planira i kao vojnu taktiku i kao sredstvo za ostvarenje prodora upotrebu tak.nuk.orudja manje snage po "ruskim koncentracijama trupa" (rusi su šampioni kamuflaže i koncentracije trupa amerikanci teško da bi uspeli da uoče uopšte) i vreme je da rusija politički i javno objasni svojim "dobrim" komšijama koje su stvarne posledice njihovog nasrtanja na ruske granice,i sada beloruske na žalost.Očigledno je da će hunta na zapadu prekinuti SVAKU saradnju sa rusijom i da od njih nema leba, nuk.kišobran i VOLJA da se on raširi i upotrebi je NAJJEFTINIJI način da se zverovi drže podalje od ograde a rusija može i bez njih ekonomski gledano.Sprdali su se amerikanci da je današnja rusija "benzinska pumpa" ali oni dobro znaju kolike pare ima onaj koji IMA benzinsku pumpu, pa oni su sami prvu koncent.kapitala napravili baš preko nafte:)Vojni energetski i tehnološki potencijal rusije daleko prevazilazi njenu faktičku snagu gledano po klasičnim merilima BDP ili veličine stanovništva.Da italija ima BDP nominalno veći od rusije, ali italija proizvodi parmezan i pizze a rusija nuk.reaktore,podmornice,vrhunske borbene avione ,krsatarice satelite i raketne motore:) TO je glavna razlika izmedju obične države i supersile.Mogu samo da povuku ruse za K.i da viču poplava, koliko je rusija jaka i moćna.I biće još jača, zato oni skviče jer vide to.

 2. rade says:

  Nato je ustvari "gurnuo" Bjelorusiju u federaciju sa Rusijom.Tako ce biti i sa nama,Ruske rakete ce biti postavljene u Srbiji.

  • 1389 says:

   Srbija će ući u pakt sa Rusijom, uskoro

   • independent says:

    Srbija ako samo pomisli da dovede rusku vojsku i baze u srbiju bice za par dana okupirana od nato pakta i privedena razumu.200 kilometara od beograda u rumuniji se nalazi americka raketna baza a osim toga srbija je potpuno opkoljena sa nato paktom.Svaka glupost ce se skupo platiti ono 1999 godine je bilo malo upozorenje da srbija ne moze da radi sta hoce ni formalno na svojoj teritoriji.

    • da da says:

     Rusija je u Srbiji odavno.Zadnjih 10 godina sletelo je više transportnih Iljušina u Beograd i Niš nego u Moskvu,tako da miran budi.

 3. I Love persida says:

  Svi treba da imamo nešto nuklearno pri ruci da nam se nađe u odbrani naravno, ja imam to čak i u gaćama. Valja se.

 4. veteran says:

  Rusija uopšte bema potrebe da u Belorusiji postavlja lansere raketa iz jednog prostog i jednostavnog razloga. Ruske rakete imaju domet da dosegnu bilo koji cilj na zemaljskoj kugli jer su najsavremenije i neuhvatljive, nema tog sistema koji ih može presresti. S druge strane konjokradice se oslanjaju na inferiorne -tomahavke- dometa 1500 kilometara i računaju na masovnost, da Rusi neće moći da obore par hiljada ispaljenih tomahavka. Zbog toga se trude da ove bednike koji se graniče s Rusijom privuku na svoju stranu ne bi li što bliže prišli Ruskoj granici da bi imali što dublji udar unutar Rusije. Normalno ti bednici ne shvataju da će biti prvi na udaru Ruke odbrane i uzvratnog udara i da će svetleti u mraku narednih hiljadu godina...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *