ТАЈНА ДОКУМЕНТА: 5 разлога због чега је Русија оклевала да стане уз Запад против Србије!

TAJNA DOKUMENTA: 5 razloga zbog čega je Rusija oklevala da stane uz Zapad protiv Srbije!

2 avgusta 2020

Dokumenta iz vremena vlasti Bila Klintona, sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, sadrže i ocene Rodžer Džordža, tadašnjeg nacionalnog obaveštajnog zapovednika za Rusiju i Evroazuju, o delikatnom „rusko-srpskom“ problemu.

U memorantumu koji je Džordž početkom 1993. godine uputio tadašnjem rukovodstvu Centralne obaveštajne agencije (CIA), postoji „rastuća opasnost da se Rusija otuđi od zapadne politike prema Srbiji“.– Taj problem postoji već neko vreme, ali je sada očigledniji jer je Rusija, nakon borbi koje je pokrenula Hrvatska, predložila uvođenje sankcija Hrvatskoj kako bi se stvorio ravnomerniji pristup krizi – piše Džordž.

Iako, SAD ne mogu Rusiji da nametnu svoju politiku prema Srbiji, zaključuje on, Vašington bi trebalo da poradi na konsultacijama sa Moskvom pre kreiranja novih politika.

– Štaviše, možda ćemo shvatiti da je najbolji put orkestriranja uticaja sa zaraćenim stranama uz pomoć ruskih veza sa Srbima, umesto da dozvolimo da njihovi istorijski odnosi deluju protiv efikasnog međunarodnog odgovora. Ruska zabrinutost zbog zapadne politike prema Srbiji mogla bi da dovede do veta na rezoluciju UNSB-a o upotrebi sile – dodaje Džordž.

Prema dokumentu, Rusija je te 1993. godine bila zabrinuta zbog upotrebe sile protiv Srbije i to iz ovih pet razloga:

1. Empatija prema Srbiji: Ruska vlada i umereni političari priznaju da Srbi čine „gnusne akcije“ i žele da ruska politika ostane sinhronizovana sa Zapadom. Oni, međutim, smatraju da Zapad situaciju postavlja u crno-bele okvire, umesto da priznaju sve zaraćene strane moraju da snose deo krivice.

2. Logika promena granica: Rusi, takođe, veruju da Srbija ima pravo da traži reviziju granica. Kada je Jugoslavija postojala kao jedna država, trenutne granice bile su pre svega administrativne i imale su smisla unutar logike konfederacije. Prema ruskom mišljenju, sada kada se država razdvojila, Zapad bi trebalo da sasluša razloge zbog kojih Srbija želi reviziju.

3. Pseudo geopolitika: Neki Rusi se pitaju zašto bi se Zapad, posebno Sjedinjene Države, mešali u područje koje je Rusija uvek smatrala svojom tradicionalnom sferom uticaja. Dokazi da i druge države, poput Nemačke ili Turske, jednostrano unapređuju svoje veze sa Hrvatskom ili Albanijom, osnažuju zagovornike ovih argumenata.

4. Slovensko bratstvo: Romantizovani nacionalisti zamenjuju slogan „Radnici, ujedinite se“ sa „Sloveni, ujedinite se“. Ultranacionalisti samtraju da Rusija ima obavezi da priskoči u pomoć svojoj „slovenskoj braći“.

5. Crveno-braon pritisci: Opasna komunističko-nacionalistička grupacija prihvata i propagira gore pomenute argumente i koristi ih da optuži vladu da je potčinjena Zapadu na štetu „istinskih“ ruskih interesa. Glavni cilj ove grupe je rušenje Kozireva i Jeljcina, a oni Jugoslaviju vide kao dobru za unapređenje njihovih političkih ciljeva.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. šiško says:

    Osim tipične američke zadrtosti, omiljenog im etiketiranja, jednostranosti i sebičnosti o koje se saplićemo u svakoj od ovih tačaka, ova analiza je manje-više tačna, mada američki pojednostavljena i krajnje redukovana na njihov aspekt i njihov interes. Npr. ne pominju da su oni i njihovi saveznici sve vreme jugoslovenskih ratova obmanjivali, varali i ucenjivali Ruse. I pored toga što su Rusi vrlo dobro znali šta se dešava, ponegde su morali i da popuste, a onda bi se oni ustremili na tu tačku popuštanja kao kopci i lovili do iznemoglosti. Takva im je taktika. Oni su lovci i to nepošteni koji ne znaju ni obzire, ni za fer plej. Zapravo, u jugoslovenskoj krizi su i Rusi bili žrtve, možda ne koliko i Srbi, ali svakako jesu izgubili deo svojih legitimnih interesa. Zato me uvek čudi kad neko zameri Rusima što nam nisu pomogli. Nisu mogli sa Kozirjevom i Jeljcinom, kao što ni mi nismo mogli da pomognemo sami sebi sa našom odvratnom pokvarenom, izdajničkom bulumentom.

  2. milorad2 says:

    "Glavni cilj ove grupe je rušenje Kozireva i Jeljcina,"Na sereću rusije na kraju je tako bilo a amerikanci su tako DEBELO ZAJEB.što su nas bombardovali da ni dan danas ne mogu da prežale to.Odatle i BKVALNO mržnja u odrerdjenom političkom deli USA i uporno insisitiranje da se kosovo prizna od strane USA.MI SDMO PRVA DRŽAVA I NAROD KOJI JE ISITINSKI I OTVORENO IZAZVAO MTRŽNJU U VRHOVIMA TE POPTUNO ANACIONALNE I OLIGARHIJSKO FINANSIJSKE TVOREVIEN KOJA JE UVEK PROPOVEDALA I SPROVODILA SAMO PRAGAMTIČNE I KRAJNJE SEBIČNE AKCIJE,NAAPD NA NAS JE NESMOTRENI TRENUTAK PRAVIH OSEĆANJA I OTVORENIH AMBICIJA DIREKTO IZ NJIHOVOG CRNOG SRCA I ZATO SU I PUKLI,JER SU I OSTALI VIDELI KOLIKO JE TO CRNO I KOJE JE USTVARI PRITAJENO I DO TADA DONEKLE KONTROLISANO ZLO I BES U TOM SRCU,SRCU AMERIKE:)SAD ĆE DA DOBIJU INFARKT OD TOG BESA.

  3. persida says:

    Lupaj Lale, to je bar besplatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *