ТАЈНА ЈЕ У ОВОМ: Ево зашто је Америка одустала од рата са Ираном…

TAJNA JE U OVOM: Evo zašto je Amerika odustala od rata sa Iranom…

11 januara 2020

Ruska raketa savladala odbrambeni kompleks Patriot blizu granice sa Saudijskom Arabijom.

Yandex Dzen izveštava o upotrebi novog oružja od strane pobunjenika protiv Saudijske Arabije, saznaje BulgarianMilitari.com.Govorimo o domaćim krstarećim raketama.

Kao što znate, Jemen i Saudijska Arabija vode dugu bitku jedni protiv drugih. Štaviše, njihov odnos je odlična ilustracija rada američkog oružja s jedne i domaće proizvodnje sa druge strane.

Pošto je Jemen odavno dobio podršku Sovjetskog Saveza, jedinstveno oružje i dalje se čuva u njihovim magacinima. Očigledno je da jemenski pobunjenici takođe imaju krstareće rakete.

Govorimo o P-1 “Arrow” (strela) ili “Pika”, prema NATO klasifikaciji – “Scraper”. Iako je prvobitno korišćeno kao protivbrodsko oružje, jemenski pobunjenici su otkrili mogućnost njegovog lansiranja sa zemlje. Prema izdanju, pobunjenici su lansirali nekoliko takvih raketa protiv Saudijske Arabije.

Međutim, uprkos činjenici da je u provinciji Najran vojska SA oprezno instalirala sisteme protivraketne odbrane američkog Patriota, rezultat je bio sasvim suprotan.

P-1 “Strela” je prvo savladala odbrambeni kompleks blizu granice, a posle i nedaleko od terenskog logora SA. Iako SAD konstatno govore o svom sistemu „Patriot“ kao o savršenom oružju, očigledno je da u tome na prvom mestu ima „patriotizma“.

Prema mišljenju stručnjaka, sledeći neuspeh američkog sistema protivraketne odbrane, njihovo dvostruko probijanje od strane domaće „Strele“, može naterati Saudijsku Arabiju da potraži pomoć od drugih zemalja, pre svega Rusije, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane S-400 Triumf.

Zaključak vojnih analitičara je da je Vašington odustao od rata sa Iranom jer je shvatio dve stvari:

Prvo, Iran je napao američke baze a da nijedna odbrambena američka raketa nije poletela. Ruski sistemi za elektronsko ratovanje su obavili posao i onesposobili američko odbrambeno oružje.

Drugo, kada odbrana baze nije funkcionisala, zaključak je da ni napad ne bi funkcionisao a za dodatno proigravanje poverenja Tramp u izbornoj kampanji nema vremena.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. sergej says:

    Objašnjenj je vrlo jednostavno. Većina kongresmena imaju razvijene poslove u Iraku i ako bi se desio problem sa Iranom desit će se i sa Irakom. To bi napravilo katastrofu njihovom pljačkaškom biznisu.

  2. Predrag says:

    Neznalice, do rata nije došlo zato što su ameri i saudarabia dali lovu irancima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *