ТАЈНА КОЈА СЕ КРИЈЕ: Руски специјалци контролишу Сирију!

TAJNA KOJA SE KRIJE: Ruski specijalci kontrolišu Siriju!

7 aprila 2016

Russian Army 354Vojska koja je nedavno zauzela Palmiru u Siriji od Islamske države se sastoji od sirijskih i iranskih snaga, kao i snaga Hezbolaha. Ruski zvaničnici su u ponedeljak naveli da je još jedna grupa doprinela toj pobedi: ruske specijalne snage poznatije kao Specnaz.

Prisustvo ruske vojske nije ništa novo kada je u pitanju rat u Siriji. Rusi su od dolaska u Siriju u septembru počeli da koriste marince kako bi osigurali ključnu luku Tartus i oblast oko aerodroma u Latakiji. Međutim, ruske specijalne snage su uglavnom delovale van okvira javnosti.

Međutim, zauzimanje Palmire je to promenilo. Ruski zvaničnici su u ponedeljak rekli da je Palmira „oslobođena uz učešće Specnaz i vojnih savetnika“. Islamska država je zauzela Palmiru u maju i ubrzo nakon toga delimično uništila brojna istorijska nalazišta u tom gradu.

Učestvovanje ruskih specijalnih snaga u borbi za Palmiru se u potpunosti uklapa u rusku politiku protiv Islamske države u Siriji zbog koje je i intervenisala, rekao je analitičar Kris Kozak.

Nije poznato tačno kada su ruske specijalne snage počele da deluju u Siriji, mada je ruske vojske već bilo tamo i pre nego što je Rusija počela sa intervencijom, pošto su ruski savetnici pomagali sirijskim snagama. Rusija u Siriji trenutno upravlja sa dvema jedinicama specijalnih snaga po imenu Zaslon i KSO.

Zaslon je visoko tajni ogranak ruske obaveštajne službe koji je odgovoran za bezbednost u oblastima sa visokim nivoom pretnje. KSO je ruski ekvivalent američkoj Komandi zajedničkih specijalnih operacija i formiran je u proteklih par godina.
„Ruske specijalne snage u velikoj meri pomažu Sirijcima“, rekao je analitičar Majkl Kofman.

Za razliku od američkih specijalnih snaga koje uglavnom savetuju iračke i sirijske snage iza redova, ruske specijalne snage učestvuju u borbi zajedno sa sirijskim snagama na taktičkom nivou.

Prisustvo ruskih specijalnih snaga i savetnika u prvoj liniji fronta je pomoglo sirijskoj vojsci i saveznicima predsednika Bašara el Asada da učvrste svoje napredovanje i zauzmu veću količinu teritorije u državi. Prema Kofmanovim rečima, uprkos tome što su ruski avioni napustili Siriju, ruske kopnene snage su ono što omogućava Sirijcima da se bore kao znatno sposobnija vojska.

Rusija je odigrala značajnu ulogu u pokušajima predsednika Asada da se izbori sa opozicionim grupama poput Džabhata al Nusre i Islamske države. Ipak, ne treba zaboraviti ni iransku vojsku i Hezbolah koji su takođe znatno ojačali sirijsku vojsku.

Ipak, mešanje Rusije u kopnene operacije je imalo i svoju cenu. Samo par dana pre objave Rusije da su snage Specnaca pomogle da se oslobodi Palmira, novinska agencija Interfax je navela da je neimenovani ruski zvaničnik rekao da je vojnik specijalnih snaga „herojski“ poginuo pošto je pozvao da se napadne iz vazduha lokacija na kojoj se nalazio jer je bio opkoljen vojskom Islamske države.

Kofman tvrdi da objave o smrti vojnika govore da je primarna misija Rusije u Siriji da porazi Islamsku državu.

Ipak, smatra se da ruska vlada nije objavila tačan broj žrtava u borbi za zauzimanje Palmire.

Islamska država je navela da je u proteklih par nedelja ubila nekoliko vojnika ruskih specijalnih snaga. Jedna novinska agencija povezana sa ekstremističkom grupom je čak objavila i sliku opreme vojnika ruskih specijalnih snaga koja uključuje napredne ruske mine koje su mogle pripadati vojniku specijalnih snaga.

Islamska država je takođe objavila fotografije ubijenog vojnika. Nije poznato da li je uslikana oprema pripadala uslikanom vojniku niti da li je zaista u pitanu vojnik ruskih specijalnih snaga.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Baja says:

  Udjite udjite Rusima u guzuuuu guzuuuuuuuu hahahahahahaha....

 2. marinko says:

  sada i u srpsku republiku stizu specijalci hhhhhhhhhhhh

 3. Batina says:

  Rusi dolaze, crknite usrase.

 4. stevo says:

  E moj Bajo, moraš biti učtiviji prema narodu koji je spasao Krvavatsku 1918 i oslobodio Zagreb 8.1.1945. Darko Hudelist Istraživački novinar, publicist i autor kaže:Ono što se dosad nastojalo prešutjeti ili barem potisnuti u drugi ili treći plan jest i, u biti, sasvim notorna činjenica da je najistureniju ulogu u oslobađanju Zagreba odigrala 45. srpska divizija, točnije 20. srpska brigada koja je, uz još dvije srpske brigade, bila u njezinu sastavu. A ostalo je, također, prešućeno ili neotkriveno i to da su među pripadnicima 20. srpske brigade, pa dakle i među prvim osloboditeljima Zagreba, bila i trojica mladih Beograđana koji će kasnijih godina i desetljeća, u Titovoj Jugoslaviji, postati stožernim figurama srpskog antititoističkog i nacionalističkog pokreta, na čelu s Dobricom Ćosićem.

 5. stevo says:

  Greška ;Zagreb je oslobodjen 8.5.1945.

 6. Padre says:

  Bože mili, svakog dana sve gluplji u gluplji naslovi!A koja se tajna ne krije, pa to je valjda smisao tajne!

 7. M says:

  To s oslobadjanjem Zagreba kako je tu navedeno,nije bas tako.Politicki je zaustavljena,neznam sad koja hrvatska vojna postrojba NOVJ da udje prva u (usput receno vojno ispraznjeni) Zagreb.Uostalom,najvise je vojnika u NOVJ bilo iz Hrvatske,osim sto je 1945 politickim dekretom primljena ogromna masa cetnika-konvertita koja je bitno izmijenila tu sliku,kao i politicku situaciju u poratnoj YU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *