ТАЈНА КОЈУ НИ МИЛОШЕВИЋ НИЈЕ ЗНАО: Јовица Станишић 8 година био главни човек ЦИА у Београду

TAJNA KOJU NI MILOŠEVIĆ NIJE ZNAO: Jovica Stanišić 8 godina bio glavni čovek CIA u Beogradu

13 novembra 2017

Bivši šef srpske državne bezbednosti se pred Haškim sudom pozvao na svoje američke saveznike. Bivši oficir CIA Lofgren rekao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je „ovaj navodno zli čovek učinio mnoge dobre stvari”

Zabeleženo je u istoriji američke tajne službe CIA da načini takav presedan time što će Haškom tribunalu poslati poverljiv dokument garantujući za Jovicu Stanišića kako bi mu pomogla da dobije privremeni otpust iz pritvora u Sheveningenu.

Zahvaljujući američkoj štampi, javnost je saznala da je Stanišić osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu. U članku „Los Anđeles tajmsa”, napisanom 2009. na osnovu brojnih intervjua agenata CIA, uz saglasnost agencije, što je za ovu tajnu službu krajnje neočekivano, navodi se kako je CIA Hagu dostavila tajni dokument iz koga je proizašlo da je Stanišić radio za američku obaveštajnu agenciju, „pomažući napore da se u regionu sklopi mir”, kao i da za svoje „usluge” nikad nije primio nijedan dolar od Amerikanaca. To je dovelo do brojnih spekulacija da je CIA zapravo bila zaslužna za oslobađanje Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija iz pritvora u Hagu. Čini se da je CIA tim potezom Jovici Stanišiću vratila dug.

Greg Miler, novinar koji je ovo obelodanio, i sam je bio iznenađen informacijama koje je dobio. Godinama je pratio rad CIA i izjavio je da mu se u karijeri nije desilo da agenti te tajne službe budu tako otvoreni kao u ovom slučaju.

„U noći kada su travnjaci prazni i lampe duž pešačkih staza jedini izvor svetlosti, Topčiderski park u Beogradu je idealno mesto okupljanja špijuna”, reportažno i poetično počinje ovaj obiman članak.

Te večeri 1992, u vreme građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Stanišić se sastao s oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom. Tada su „dva špijuna sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije saznao”, navodi se u tekstu.

Miler piše da su Miloševićevog šefa službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića mnogi smatrali mozgom režima „zahvaljujući kome je svet dobio zastrašujući novi termin ’etničko čišćenje’”, ali oficiru CIA Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoć jer CIA nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat. Po izbijanju sukoba u Bosni i Hercegovini, američka tajna služba je želela da dođe do obaveštajnih podataka iznutra, piše list, navodeći kako su Stanišić i Lofgren na tajnim sastancima na brodovima i u bezbednim kućama duž Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima.

Jovica Stanišić se pred Haškim sudom pozvao na svoje američke saveznike. Bivši oficir CIA Lofgren rekao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je „ovaj navodno zli čovek učinio mnoge dobre stvari”.

„Los Anđeles tajms” je naveo da se Stanišićeva odbrana u Hagu zasnivala na razgovorima sa zvaničnicima američkih i srpskih obaveštajnih agencija. Američki list je imao uvid u dokumenta među kojima se se nalazili zvanični dosijei srpske obaveštajne službe i izveštaji na sedam strana o periodu građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, objavljeni su i delovi dokumenata koje je Stanišić napisao dok se nalazio u pritvoru u Hagu.

Stanišić sebe predstavlja kao čoveka koji je pokušao da utiče na Miloševića da bude umereniji i koji je intenzivno sarađivao sa CIA kako bi zaustavio krizu, navodi se u tekstu.

„Ja sam institucionalizovao saradnju s američkim obaveštajcima, uprkos tome što su odnosi između naše dve zemlje bili veoma loši, ta saradnja je u velikoj meri doprinela deeskalaciji sukoba”, napisao je Stanišić, a preneo „Los Anđeles tajms”.

Tužilac Dermot Grum je na suđenju u Hagu pokazao fotografije Stanišića s pripadnicima specijalnih jedinica kao i video snimak na kojem se vidi kako pripadnici paravojne formacije „škorpioni” ubijaju muslimane. Bivši pripadnici DB-a osporavali su svoj udeo u ovim zločinima. „Nikada nismo počinili genocid. Naprotiv, pokušavali smo da ga zaustavimo”, kazao je Vlado Dragićević, koji je godinama bio Stanišićev zamenik, navodi se u tekstu.

Oficiri CIA koji su radili u tom regionu rekli su da nikada nisu videli dokaz da je Stanišić umešan u ratne zločine.

Agenti američke tajne službe Stanišića su smatrali ključnim saveznikom.

„Los Anđeles tajms” je otkrio i da je Stanišić na jednom od sastanaka s Lofgrenom, predao fasciklu s dokumentima među kojima su bili i dijagrami skloništa i drugih objekata koje su srpske kompanije izgradile u Iraku za Sadama Huseina.

Međutim, Stanišić nikada nije uzeo ni dolar od CIA, nije učestvovao u njenim operacijama, niti je činio bilo šta što je smatrao izdajom svog šefa, piše američki list.

Posle mnogobrojnih tajnih sastanaka, Stanišić je, kako piše list, ubedio Slobodana Miloševića da mu dozvoli da uspostavi kontakt s CIA.

U pismu dostavljenom 2004. Haškom tribunalu CIA piše kako je Stanišić pokušao da spreči neke od ratnih događaja u Bosni i da je u proleće 1993, na nagovor CIA, izvršio pritisak na Ratka Mladića, načelnika Generalštaba Vojske RS, da nakratko prekine granatiranje Sarajeva, piše list.

„On je pomogao u oslobađanju 388 vojnika NATO-a kojima su skinuli uniforme i vezali ih za stabla da bi služili kao ljudski štit od bombi NATO-a. Stanišić je napisao kako je pregovarao o oslobađanju talaca uz podršku rukovodilaca CIA”, navodi se u tekstu. Dodaje se i da je pokušao da interveniše 1993. kada su oboreni i zarobljeni francuski piloti. „Mladić nije hteo da prizna da je zarobio pilote, ali moja služba je uspela da otkrije okolnosti i mesto njihovog zarobljavanja i dostavila je te informacije CIA i francuskim vlastima”, napisao je Stanišić.

Dag Smit, šef stanice CIA u Bosni, počeo je redovno da se sastaje sa Stanišićem. Jednom prilikom sreli su se na nekom brodu na Savi, piše u tekstu.

Tadašnji direktor CIA Džon Dojč pozvao je Stanišića u sedište agencije 1996. Šefa srpske tajne službe Amerikanci su ugostili u džez klubu „Bluz eli” u Džordžtaunu. Sutradan, vodili su ga u lov na ptice u Merilendu. Tada su, piše „Los Anđeles tajms”, Dojč i Stanišić pucali iz Parker puške izrađene 1937, oružja kome se dive kolekcionari.

Aleksandar Bojović (Politika.rs)

KOMENTARI14 komentara

 1. Trifun says:

  Ovo nas vodi do zakljucka da bi vrlo lako moglo biti da je Stanisic podmetnuo streljanja zarobljenika u Srebrenici zajedno sa zapadnim sluzbama kako bi nas diskreditovao i pripremio teren za NATO agresiju!! Te zapadne hijene su ih izlevatile i rekle uradite to necemo vas dirati niti optuzivati za bilo sta, niti dirati Kosovo. On je to organizovao i izveo kako bi nas sjebao u RS, jer smo odbili taj vrlo los plan Owena kada je Milosevic popizdio, i nismo se obazirali puno na taj veleizdajnicki olos u Beogradu koji je dokazao kroz istoriju da je kukavicki grad pun veleizdajnika...Milosevica su pritiskali da nas sjebe citavo vrijeme, ali on nije smio da uradi nista pa je onda Stanisic na svoju ruku organizovao situacije i vrlo lako bi moglo biti streljanaja u Srebrenici kako bi nasu borbu diskreditovao po nagovorima CIA. Stanisic nije kazu uzimao pare, koje nebuloze. On je saradivao sa neprijateljem i odavao tajne koje su dovele do kraha drzave i genocidnog napada na nas narod i okupaciju teritorije. U tome mu je pomogao i Nacelnik Generalstaba Vojske koji je takoder uhapsen kako predaje dokumente CIA u Beogradu. Nema nazad.

  • Suzuki Vitara says:

   Jovica Stanisic, gen. Aleksandar Dimitrijevic, gen.Aleksandar Vasiljevic. Trojica sefova "Srpskih" sluzbi, sto civilnih sto vojnih. Sva trojica radili za strane interese. Sada vam je malo jasnije, za Ovcaru, Srebrenicu, hladnjace u Dunavu i Drini. Premestanje ubijenih sa KiM u centralnu Srbiju i njhovo cudno nalazenje [viri pola hladnjace sa otvorenim vratima iz reke i sl.] Da su to radile npr.krvatske sluzbe kao sto su radile, nema nista da se nadje, ne sme ni da se prica. Postojala je ocigledna zla namera da se Srbi ocrne.

 2. Beli Orao says:

  Između istine i laži ili kukavičje jaje podmetnuti za razdor među Srbima ??? Kad će ostvariti istina ? Ogledalo ima dvije strane!!!

 3. ilija krneta says:

  i cia i -1- milosevic je cija americki jer ga je amerika posla u beograd za glavnog komunjarske paruje jugoslavije da bude a stanisica je sklonijo sa politike sps ko tito krcuna -i- toje to

 4. Vlada says:

  Kako nije znao kad je on bio sef cia u srbiji!

 5. Branislav says:

  Valjda nam je sada jasno zašto vučić vuče antisrbske poteze i zašto veliki vojvoda ŠREK ne talasa !

 6. goran says:

  Sloba je bio glup kao vo.

 7. Pitagora says:

  Kako je to bilo teško pogoditi! Pa neće valjda da angažuju Božu Portira?!

 8. milan says:

  Lukic je sve rekao tko je hteo da razume. Pisao je u stilu....Nemogu da verujem! Ona banalna nam kaze : Riba smrdi od glave a cisti se od repa. Bilo i biti ce zato : DJaba vam novci moji sinovci kad neznate gde vam je mesto!

 9. izbjeglica says:

  Kada sam kao izbjeglica maja 92-ge stigao u Beograd, iste noci u kaficu rece mi moja klapa (od kojih je jedan bio vozac u SIV-u): "Stanisic je americki a Borisav Jovic vatikanski covjek". "Fala za informaciju" - rekoh, i na tome se zavrsi prica.

 10. Mi says:

  Nije uzeo ni jedan dolar, ne znam žalili se ili se fali "poštenjem"... Neka od Boga nađe, spašavajući Nato vojnike, a gurajući Srbe u Hag, i pogibije....

 11. Ognjen says:

  Ne znam cemu sluze ovako nebulozni tekstovi. Pa sta ako je kontaktirao sa ciom to mu je bio posao. Stanisica prati glas da je odlican profesionalac. A ako je u hagu jasno je da je patriota. Jedino mu zameram sto je stitio bandu crvenu da nas pljacka.

 12. lakosta says:

  e moj druže il si mlad il si zaboravio, crvena banda prava, nije krala, bila je obrazovana i rečita, za sitnu krađu su u zatvoru završavali, krađe su počele kada je nestala crvena banda i pojavila se primitivna novca gladna nistarija sredinom 80tih, kako je drzava tonula tako su primitivci rasli. mada kada pogledam onog trampa i nebuloze koje priča gde god se pojavi, ne znam šta bih rekao, uklapamo se...

 13. goran says:

  Ne poredi barabe sa barabama, to nas nece prosvetliti. Karadjordjevici su engleski masoni, komunisti engleski pioni, liberali sorosevski kelneri. Zasto da se opredeljujemo u tom krugu, kad su svi oni isti. Idemo dalje, treba nam nesto novo, nacionalni program koji ce uvesti nova diktatura na celu sa ljudima koji nemaju kriminalnu proslost. Demokratija ne funkcionise, osim za kriminalce. Samo diktatura, strogo postovanje zakona, vracanje smrtne kaze za izdajnike zemlje na svim nivoima. Ako do toga ne dodje, sasvim je svejedno ko ce vladati takozvanom Srbijom koja vec ne postoji osim kao pojam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *