ТАЈНА КОВЕРТЕ ЦИА: Ево како је Обама водио тајни рат против Путина!

TAJNA KOVERTE CIA: Evo kako je Obama vodio tajni rat protiv Putina!

2 jula 2017

Mesecima nakon američkih predsedničkih izbora otkrili su se napori Baraka Obame u sprečavanju ruskog uplitanja u američke izbore.

Početkom avgusta prošle godine, koverta sa neverovatnim restrikcijama stigla je u Belu kuću, piše „Vašington Post“. Poslata iz sedišta CIA, sadržala je stroge savete da se sme otvoriti pred samo četvoro ljudi – predsednikom Obamom i troje njegovih najbližih pomoćnika. Unutra je bila obaveštajna bomba.

U koverti je bio detaljni obaveštajni izveštaj o umešanosti Vladimira Putina u kampanju američkih predsedničkih izbora.

Američki obaveštajci presreli su Putinove specifične instrukcije kojima je naredio ciljeve takve kampanje – poraz ili barem nanošenje štete demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, te pomaganje Donaldu Trampu u pobedi na izborima.

Ruski napadi na američke izbore postajali su sve očigledniji. Hakeri dobro povezani s ruskim obaveštajnim službama su imali uvid u kompjuterske mreže Demokratske stranke, ali i neke republikance, više od godinu dana.

FBI je otvorio istragu o rusima bliskim Trampovim saradnicima, da bi ubrzo gotovo 20.000 emejlova ukradenih sa servera demokratske stranke završilo na stranicama „Vikiliksa“. Američke vlasti tek tada su postale svesne uticaja ruskih hakera i ruskih planova za nadolazeće izbore. O osetljivosti materijala najviše govori činjenica da je šef CIA odlučio da je materijal toliko osetljiv da ga nije stavio u dnevne izveštaje predsedniku. Svi razgovori o ruskom uticaju na izbore održavani su u najvišoj tajnosti, praktički jednako kao i pripreme za ubistvo Osame bin Ladena. Trebalo je vremena da i ostali delovi obaveštajne zajednice prihvate zaključke CIA.

A vrhuška Obaminog kabineta tek je u poslednjim nedeljama njegovog mandata pristala da izađe u javnost s informacijama o ruskom uplitanju.

Međutim, nisu Obamini saradnici samo posmatrali šta im Rusi rade. Tajno su raspravljali o mogućim odgovorima i kažnjavanju ruskih vlasti. Raspravljali su o mogućim napadima na rusku infrastrukturu, objavi tajnih i sramotnih materijala o Putinu i sankcijama koje bi uništile rusko gospodarstvo.

Nakon nekoliko meseci raspravljanja i dogovaranja, Obama je odobrio dosta skroman paket mera. Zatvorena su dva ruska kompleksa, proterano je 35 diplomata i uveo je ekonomske sankcije toliko specifične da su ih mnogi prozvali čisto simboličkim.

Odobrio je Obama i postavljanje zloćudnih programa u rusku infrastrukturu, prave digitalne, bombe koje bi mogli aktivirati po želji. Projekat je odobren u poslednjim nedeljama Obaminog mandata i bio je tek u razvoju kad je on napustio Belu kuću i predao je na čuvanje Donaldu Trampu.

„Vašington Post“ tvrdi da je to bio jedan od najgorih zločina veka, navodi kako lako su stručnjaci razotkrili veze s Rusijom, a preko obaveštajaca i direktno s Putinom.

Ipak, zbog različitog pristupa Obame i Trampa, veruje se da Rusi neće snositi konkretne posledice uticaja na američke izbore. Najbliži Obamini saradnici brane takvu taktiku. Kažu da kada su oni doznali za rusko uplitanje, već bilo kasno da se zaustavi predaja svih onih mejlova „Vikiliksu“. Potpuno su uvereni i da su Obamina upozorenja, uključujući i jedno Putinu, naterali Rusiju da zaustavi neke ambicioznije planove poput sabotaže američkih glasačkih kutija.

Denis MekDonou, šef Obamine administracije, kaže da je tadašnji predsednik ozbiljno shvatio rusko uplitanje i nazvao ga je napadom na srce Amerike.

– Od samog početka radili smo da zaštitimo integritet glasanja. Bilo nam je važno ustanoviti tačno šta se dogodilo da se osiguramo da nam se tako nešto ne bi opet dogodilo – kazao je MekDonouh. Neki drugi službenici kažu da im je to bio najteži period u životu. Čini im se kao da nisu uradili ni približno dovoljno.

Američki State Department je objavio da je zatvorio i dve ruske zgrade koje su Rusi navodno koristili za obaveštajni rad. Obamina administracija veruje da je Rusija, pod vodstvom predsednika Vladimira Putina, organizirala hakerske napade na Demokratsku stranku kako bi se domogla informacija koje bi diskreditovale Hilari Klinton i pomogle Trampu da pobedi na izborima.

– Osim što ćemo smatrati Rusiju odgovornom za ono što je učinila, SAD i naši prijatelji širom sveta trebalo bi da sarađuju u oponiranju naporima Rusije da podriva ustaljene međunarodne norme ponašanja i utiče na demokratsku vladavinu – poručio je predsednik Obama.

Mičel Mekfol, bivši američki ambasador u Moskvi, kaže da to nije bila adekvatna kazna.

– Rusija je narušila naš suverenitet, upleli su se u izbor našeg predsednika. Kremlj je trebao platiti znatno višu cenu za taj napad. Američki zakonodavci treba da razmotre nove aktivnosti da spreče buduće ruske intervencije – rekao je Mekfol.

Otkriće CIA dogodilo se u vreme kada je Tramp već osigurao nominaciju Republikanske stranke, ali sve ankete su prognozirale da će Hilari Klinton nastaviti demokratsku vlast u Beloj kući. Obama je očekivao da će za nekoliko meseci predati vlast nekadašnjoj kolegici. A same informacije o Putinu bile su neverovatne. Bilo je neverovatno i da su uopće uspeli da dobiju neke informacije, a deo njih je „Vašington Post“ odlučio da čuva u tajnosti na molbu američkih vlasti, piše američki list.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    U Srbiji su svi mediji u rukama neprijatelja! Svi do jednog. Podmetanja, podvale, dezinformacije i pokusaji sprovodenja neprijateljske propagande je postalo otvoreno a u pitanju su pare koje im EU Rajh i SAD salju da to rade. 'Srpski'mediji su napnjeni agentima BND. MI6 i CIA. Svi do jednoga. Upozoravan te veleizdajnicke klike u Srbiji da ce platiti visoku cijenu za to sto rade. Nema nazad.

  2. Dondon says:

    Putin je lepo rekao da SADisticki mediji od svetske "velesile" ovakvim pisanjima prave banana drzavu. Izgleda da je SAD upravo to postala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *