ТАЈНА КОВЕРТЕ ЦИА: Ево како је Обама водио тајни рат против Путина!

ТАЈНА КОВЕРТЕ ЦИА: Ево како је Обама водио тајни рат против Путина!

2 јула 2017

Месецима након америчких председничких избора открили су се напори Барака Обаме у спречавању руског уплитања у америчке изборе.

Почетком августа прошле године, коверта са невероватним рестрикцијама стигла је у Белу кућу, пише „Вашингтон Пост“. Послата из седишта ЦИА, садржала је строге савете да се сме отворити пред само четворо људи – председником Обамом и троје његових најближих помоћника. Унутра је била обавештајна бомба.

У коверти је био детаљни обавештајни извештај о умешаности Владимира Путина у кампању америчких председничких избора.

Амерички обавештајци пресрели су Путинове специфичне инструкције којима је наредио циљеве такве кампање – пораз или барем наношење штете демократској кандидаткињи Хилари Клинтон, те помагање Доналду Трампу у победи на изборима.

Руски напади на америчке изборе постајали су све очигледнији. Хакери добро повезани с руским обавештајним службама су имали увид у компјутерске мреже Демократске странке, али и неке републиканце, више од годину дана.

ФБИ је отворио истрагу о русима блиским Трамповим сарадницима, да би убрзо готово 20.000 емејлова украдених са сервера демократске странке завршило на страницама „Викиликса“. Америчке власти тек тада су постале свесне утицаја руских хакера и руских планова за надолазеће изборе. О осетљивости материјала највише говори чињеница да је шеф ЦИА одлучио да је материјал толико осетљив да га није ставио у дневне извештаје председнику. Сви разговори о руском утицају на изборе одржавани су у највишој тајности, практички једнако као и припреме за убиство Осаме бин Ладена. Требало је времена да и остали делови обавештајне заједнице прихвате закључке ЦИА.

А врхушка Обаминог кабинета тек је у последњим недељама његовог мандата пристала да изађе у јавност с информацијама о руском уплитању.

Међутим, нису Обамини сарадници само посматрали шта им Руси раде. Тајно су расправљали о могућим одговорима и кажњавању руских власти. Расправљали су о могућим нападима на руску инфраструктуру, објави тајних и срамотних материјала о Путину и санкцијама које би уништиле руско господарство.

Након неколико месеци расправљања и договарања, Обама је одобрио доста скроман пакет мера. Затворена су два руска комплекса, протерано је 35 дипломата и увео је економске санкције толико специфичне да су их многи прозвали чисто симболичким.

Одобрио је Обама и постављање злоћудних програма у руску инфраструктуру, праве дигиталне, бомбе које би могли активирати по жељи. Пројекат је одобрен у последњим недељама Обаминог мандата и био је тек у развоју кад је он напустио Белу кућу и предао је на чување Доналду Трампу.

„Вашингтон Пост“ тврди да је то био један од најгорих злочина века, наводи како лако су стручњаци разоткрили везе с Русијом, а преко обавештајаца и директно с Путином.

Ипак, због различитог приступа Обаме и Трампа, верује се да Руси неће сносити конкретне последице утицаја на америчке изборе. Најближи Обамини сарадници бране такву тактику. Кажу да када су они дознали за руско уплитање, већ било касно да се заустави предаја свих оних мејлова „Викиликсу“. Потпуно су уверени и да су Обамина упозорења, укључујући и једно Путину, натерали Русију да заустави неке амбициозније планове попут саботаже америчких гласачких кутија.

Денис МекДоноу, шеф Обамине администрације, каже да је тадашњи председник озбиљно схватио руско уплитање и назвао га је нападом на срце Америке.

– Од самог почетка радили смо да заштитимо интегритет гласања. Било нам је важно установити тачно шта се догодило да се осигурамо да нам се тако нешто не би опет догодило – казао је МекДоноух. Неки други службеници кажу да им је то био најтежи период у животу. Чини им се као да нису урадили ни приближно довољно.

Амерички Стате Департмент је објавио да је затворио и две руске зграде које су Руси наводно користили за обавештајни рад. Обамина администрација верује да је Русија, под водством председника Владимира Путина, организирала хакерске нападе на Демократску странку како би се домогла информација које би дискредитовале Хилари Клинтон и помогле Трампу да победи на изборима.

– Осим што ћемо сматрати Русију одговорном за оно што је учинила, САД и наши пријатељи широм света требало би да сарађују у опонирању напорима Русије да подрива устаљене међународне норме понашања и утиче на демократску владавину – поручио је председник Обама.

Мичел Мекфол, бивши амерички амбасадор у Москви, каже да то није била адекватна казна.

– Русија је нарушила наш суверенитет, уплели су се у избор нашег председника. Кремљ је требао платити знатно вишу цену за тај напад. Амерички законодавци треба да размотре нове активности да спрече будуће руске интервенције – рекао је Мекфол.

Откриће ЦИА догодило се у време када је Трамп већ осигурао номинацију Републиканске странке, али све анкете су прогнозирале да ће Хилари Клинтон наставити демократску власт у Белој кући. Обама је очекивао да ће за неколико месеци предати власт некадашњој колегици. А саме информације о Путину биле су невероватне. Било је невероватно и да су уопће успели да добију неке информације, а део њих је „Вашингтон Пост“ одлучио да чува у тајности на молбу америчких власти, пише амерички лист.

KOMENTARI2 коментара

  1. Trifun says:

    U Srbiji su svi mediji u rukama neprijatelja! Svi do jednog. Podmetanja, podvale, dezinformacije i pokusaji sprovodenja neprijateljske propagande je postalo otvoreno a u pitanju su pare koje im EU Rajh i SAD salju da to rade. 'Srpski'mediji su napnjeni agentima BND. MI6 i CIA. Svi do jednoga. Upozoravan te veleizdajnicke klike u Srbiji da ce platiti visoku cijenu za to sto rade. Nema nazad.

  2. Dondon says:

    Putin je lepo rekao da SADisticki mediji od svetske "velesile" ovakvim pisanjima prave banana drzavu. Izgleda da je SAD upravo to postala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u