ТАЈНА О КОЈОЈ СВИ ЋУТЕ: Преко луке Бар у Београд послате америчке ракете Кобра и немачке јуришне пушке, ИЗ ЈЕДНЕ ТАКВЕ ЈЕ УБИЈЕН ЂИНЂИЋ

TAJNA O KOJOJ SVI ĆUTE: Preko luke Bar u Beograd poslate američke rakete Kobra i nemačke jurišne puške, IZ JEDNE TAKVE JE UBIJEN ĐINĐIĆ

20 oktobra 2019

U Kragujevcu je ponovo proradio pogon za bezbednu i profitabilnu reciklažu municije i eksploziva koji zbog isteka roka trajanja predstavljaju opasnost po okolinu. Kako saznaje Balkanska bezbednosna mreža na spisku za reciklažu nalaze se i egzotična oružja iz tzv. „Libanskog tovara“ koja je srpska tajna služba nabavila devedestih godina poput nemačkih raketa Kobra i američkih Tou.

Pogon za delaboraciju municije u Tehničkom remontnom zavodu (TRZ) „Đurđe Dimitrijević Đura“ u Kragujevcu ponovo je otvoren u septembru ove godine. Novac su udružili Vlada Srbije, zavod u Kragujevcu i NATO poverilački fond u kojem najveći prilog daju Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.Uloženo je ukupno 2.570.000 evra. Vlada Srbije uložila je 1,6 miliona evra, NATO poverilački fond 900.000, a ostatak TRZ Kragujevac. Otvoreni su pogoni dve radionice: za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava, navodi se u tekstu objavljenom na portalu Balkanska bezbednosna mreža.

Kragujevački pogon bio je mesto nesreće u kojoj su 2017. godine stradala dva oficira i dva civila na službi u zavodu. Nesreća se dogodila zbog ljudskog faktora tokom rada na projektu delaboracije koji je finansirao NATO. Nove investicije znače pre svega bezbednost za zaposlene kao i za prostor oko Tehničkog remontnog zavoda, ali i prihode za državu jer su ovakve institucije u Evropi retke.

Obnavljanjem rada ovog pogona nastavlja se tradicija stara tri veka. Malo je poznato da se u Kragujevcu još od sredine 19. vek obavljala delaboracija, odnosno rastavljanje i popravka municije raznih kalibara.

Municija i naoružanje koje stručnjaci Vojske Srbije označe kao neupotrebljivu, a može se raditi u pešadijskog municiji, granatama za tenkove i artiljeriju, rakete razliitih namena, avio bombe – sve se to dovozi u TRZ Kragujevac i rastavlja na sastavne delove.

Zatim se, ukoliko je moguće municija vraća u život ili se upotrebljivi delovi šalju nazad u proizvodnju – odnosno odvija se reciklaža municije i eksploziva.

Srbija je, kako bi unapredila rad na delaboraciji municije 2011. tražila od Poverilačkog fonda NATO sredstva za uništavanje 8.000 tona viškova zastarele municije u vojnim magacinima.

Godine i decenije boravka u magacinima i izloženost atmosferskim uticajima, pokrenule su hemijske procese koji u najblažoj varijanti stvaraju neispravnu municiju, a u najgoroj eksplozije sa nesagledivim posledicama, što se dogodilo u Paraćinu 2006. godine.U prvoj fazi, NATO poverilački fond uložio je 3,7 miliona evra, a Tehnički remontni zavod znanje i iskustvo svojih inženjera i majstora.

Na listi za uništavanje nalazilo se čak 1.400 kasetnih avio bombi BL-755 iz osamdesetih godina čiji je rok upotrebe davno istekao (zadržane su odredjene količine), zatim 250 aerosolnih bombi bojevih glava iz doba hladnog rata pa čak i 225 protivoklopnih raketa tipa Kobra iz Zapadne Nemačke. Reč je projektilima koje je Beograd nabavio za potrebe ratova devedesetih godina prošlog veka i koje nikada nisu upotrebljene.

Projektili Kobra deo su takozvanog „Libanskog tovara“ iz 1991. koji je stigao u Srbiju iz te bliskoistočne države stigao preko luke Bar. Te ratne godine srpska tajna služba nabavila u Bejrutu raznovrsno oružje zapadnog porekla. Na listi za reciklažu iz istog tovara nalazi se i 66 protivoklopnih raketa Tou američke proizvodnje. Prema tvrdnjama beogradskih medija u „Libanskom tovaru“ bile su i nemačke jurišne puške G3 kakva je korišćena u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića.

Kao i sve što se proizvede i municija i eksplozivi imaju rok trajanja. On je kraći ako se takva sredstva čuvaju na neodgovarajućim mestima. Osim većeg rasterećenja, demilitarizacija ili uništavanje viškova municije može da donese i zaradu jer se delovi, bilo hemijske supstance ili metal, mogu prodati na tržištu.

Takođe, ulaganje u osavremenjivanje Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac može da privuče druge zemlje iz regiona, ali i šire, koje imaju desetine hiljada tona zastarele i neupotrebljive municije i ekploziva koje treba bezbedno uništiti.

Na putu evropskih integracija Srbija je obavezna da se pridržava ekoloških standarda, a obavezuju je i ratifikovane konvencije Ujedinjenih nacija o opasnom otpadu u koji spadaju i viškovi zastarele municije i eksploziva.

(Kurir/ balkansec.net)

KOMENTARI6 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Samo vi Srbijanci ne možete pronači ubicu vašeg lidera. Kak ste glupi i nesposobni!

  • Istina says:

   Kao što i vi nećete da priznate etničko čišćenje i Jasenovac. Nešto vam prazna vaša lijepa? Da nije zbog Agrokora?

  • doktrina soka says:

   Jura,reci nam ti tako sposoban,i sta se pravis blesav,kada vi znate da i mi znamo.

  • :DDD says:

   Vazno je da si ti pametan i sposoban da se prehranis iz praznog kontejnera...gace na gotovs,stizu ti arapi(zds=za dupe spremni) ;)))))))))))))))

 2. Kosovac says:

  Nije ništa jasno. Koja je puška ubila Đinđu Minđu? Jel' ova u Kragujevcu, ili neka koju čuvaju srpske obaveštajne službe, ili neka koju čuvaju engleske obaveštajne službe Sasovci? Pravo da vam kažem, ja u beogradske medije nemam uopšte poverenja, ne zato što su oni ispostava stranih obaveštajnih službi. BIRN, KRIK, Domaća gamad,…. Nego zato što brate mnogo cmizdre o neslobodi štampe.

 3. petrovgrad says:

  Dragi Hrvatljanac, pa valjda ovi što su utamničeni na vešedecenijske robije. Zašto je ubijen i po čijem nalogu to je nagradno pitanje koje Vi izimirući evropejci sigurno znate. Kad budu Muhamedanci preuzeli svu vlast i arhive na zapadu za deceniju dve tada ćemo saznati.Pitam Ja prijatelja hrišćana iz EU zašto nisu stali u odbarni hrišćanskih svetinja od paljevine i Kosovu, on mi odgovori "Mi ni svoje hrišćanske crkve ne možemo da zaštitimo, preko 500 smo izdali u zakup-za sva vremena, muhamedancima a da štitimo vaše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *