ТАЈНА РУСКЕ РАКЕТЕ 9М729

TAJNA RUSKE RAKETE 9M729

9 decembra 2018

Uz podršku NATO, SAD su povećale pritisak na Rusiju zbog sumnje da ta zemlja krši ugovor o balističkim raketama srednjeg dometa.

U centru pažnje javnosti je nova raketa tipa 9M729.Šta se zapravo zna o njoj?

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp u oktobru najavio istupanje iz sporazuma INF (Intermediate Range Nuclear Forces) sa Rusijom, Vašington je nastavio s radom. Posle sastanka spoljnih ministara NATO u utorak u Briselu, Alijansa je stala na stranu SAD i optužila Moskvu da krši taj ugovor o razoružanju potpisan 1987, kojim se zabranjuju sve krstareće rakete dometa između 500 i 5.500 kilometara.

Vašington je sa svoje strane postavio Moskvi ultimatum da u roku od 60 dana počne da poštuje Ugovor – u protivnom, SAD će se iz njega povući.

Pre toga je Pentagon sa NATO-partnerima razmenio informacije koje je dobio od tajnih službi. Reč je o raketi koja se u medijima naziva Novator 9M729 ili, prevedeno na NATO-kod, SSC-8. DW je o tome sakupio informacije iz javno dostupnih izvora.

Krajem jula 2014, Njujork tajms je prvi put objavio tekst o tome da Vašington smatra da Moskva krši ugovor INF. Tadašnji američki predsednik Barak Obama je o tome jednim pismom obavestio svog ruskog kolegu Vladimira Putina.

Pri tome se smatra da je Rusija počela da testira novu raketu još 2008. Prema Njujork tajmsu, Obamina administracija je o toj temi razgovarala sa Rusijom, ali je izbegavala oštrije verbalne napade, očito u nadi da će uspeti da se oko toga dogovori s Kremljom.

Stejt dipartment je sada saopštio da je od 2014. naovamo bilo ukupno pet razgovora o toj temi na nivou tehničkih eksperata, te da je Moskva na to reagovala „demantijima, zataškavanjem i neistinama“.

Rusija tvrdi da ne krši ugovor

Tek je administracija Donalda Trampa prvi put objavila kako se zove raketa koja navodno predstavlja kršenje sporazuma INF. To je učinio Kristofer Ford, član Saveta za nacionalnu bezbednost u Vilson-centru u Vašingtonu. On je rekao da se radi o raketi tipa 9M729, koju je napravila firma Novator iz Jekateringubrga na Uralu. Preduzeće koje je deo državnog koncerna za proizvodnju oružja Almas-Antei, proizvelo je između ostalog i novu krstareću raketu na nuklearni pogon.

U Rusiji nema zvaničnih informacija o razvoju i tehničkim podacima u vezi sa raketom 9M729. U SAD je Danijel Kouts, šef svih američkih tajnih službi, te informacije prvi put objavio krajem novembra.

On kaže da je Rusija sa razvojem te rakete počela sredinom 2000-ih godina; da je pri tome Novatordobio nalog da napravi „raketu koja je slična ostalim raketama“ koje su tada pravljene, kao na primer, taktička raketa zemlja-zemlja tipa Iskander. Do 2015. je Rusija završila obiman program testiranja koje je organizovano tako „da se sakrije pravi karakter testova i mogućnosti rakete“.

Kouts je tačno opisao kako je to urađeno. Ugovor INF dozvoljava testiranje raketa koje nisu ispaljene sa zemlje već samo sa vode ili iz vazduha. „Rusija je znala za tu klauzulu i testirala je najpre raketu ispaljenu sa stacionarne lansirne rampe pri čemu je udaljenost bila mnogo veća od 500 kilometara. A onda je testirala istu takvu raketu ispaljenu sa mobilne lansirne rampe, doduše, na udaljenost manju od 500 kilometara.“

„Ako Koutsov opis odgovara istini, onda je očigledno da Rusija želi da prikrije činjenicu da je raketa ispaljena sa zemlje testirana na rastojanju koje ugovor INF zabranjuje“, rekao je za DW ruski novinar i vojni posmatrač Aleksander Goljc. On je argumente SAD nazvao ubedljivim: „U njima bar ima logike.“

SAD zvanično ne navode koliki je domet nove ruske rakete, ali su sigurne da ona krši ugovor. Njujork tajms je u februaru prošle godine objavio članak prema kojem ta raketa predstavlja „direktnu opasnost“ za najveći deo Evrope i delove Azije.

Američki posmatrači prenose da se radi o raketama koje veoma liče na već postojeće modele, pa je teško otkriti ih. Rusija priznaje da postoje rakete tipa 9M279, ali poriče da one krše ugovor INF. Ministarstvo odbrane nije htelo da o tome govori.

(Dojče Vele

KOMENTARI4 komentara

 1. Pastrovic says:

  Rusi su velemajstori u pravljenju raketa i vojnih parada, ali je problem u tome sto sve sto prave, sve je to po sistemu "baba roge"! Dok se Rusi igraju vojnim igrackama, ovi sa zapada se ne igraju uopste. Ovi sa zapada ucmekivaju, batoooo!

  • Posmatrac says:

   Pokazali su se ti tvoji u Iraku, Afganistanu, Libiji, Siriji ........oooootab, OTAN¡

  • slobo says:

   A koga to ucmekivaju bato .Sto ne ucmekivaju Ruse bato I Kineze bato .Samo kukaju I placu bato.Lako je sirotinju ucmekivat I pravit se sila ,a kad je neko malo jaci skice ko prasad.

 2. raikkonen says:

  te rakete shtite rusiju i svoje saveznike kubu i venecuelu od somalijskih pirata..posto raketni stit kravara koji je modularan shtiti evropu i kravaristan od severne koreje i irana !!....maarsh breeee goveda jedna!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *