ТАЈНА ВАТИКАНА: Зашто је Тито умро у Љубљани?

TAJNA VATIKANA: Zašto je Tito umro u Ljubljani?

17 februara 2019

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je počasni kanonik poglavara Rimokatoličke crkve – Pape, a sahranjen je kao pripadnik tajnog vatikanskog reda piligrinskih fratara, poklonika Svete Gospe Fatimske.

Ova vest dugo se skrivala i bila je najveća tajna kako Vatikana, tako i SFRJ, a konačno je ugledala svetlost dana.

Prema navodima Italijanskih medija želja Josipa Broza Tita bila je da umre u katoličkom delu Jugoslavije, što se i obistinilo, jer je preminuo u Ljubljani, a tamo su mu u najvećoj tajnosti piligrinski fratri održali posmrtni obred pre nego što je telo prebačeno u Beograd.

Ove šokantne tvrdnje iznelo je nekoliko autora u knjigama i publikacijama koje su objavljivane uglavnom u srpskoj dijaspori tokom postojanja SFRJ.

Godinama kasnije, ispostavilo se da su one nešto više od puke teorije zavere s obzirom na to da su u istorijskim arhivama pronađena razna dokumenta o tajnim kontaktima Tita i vatikanskih emisara, za koje nisu znali čak ni najviši rukovodioci tadašnje Jugoslavije, niti naše diplomate u Rimu.

Za inicijaciju Josipa Broza u tajno društvo, koje je imalo ogroman uticaj u Vatikanu, zaslužan je, kažu isti izvori, fratar Krunoslav Draganović, blizak saradnik Ante Pavelića.

Draganović je posle rata bio jedan od glavnih organizatora pacovskih kanala kojima su najozloglašeniji ustaški zločinci prebacivani na sigurno, u Južnu Ameriku.

Ipak, Brozov režim mu je dozvolio da se 1967. vrati u Jugoslaviju, gde je mirno živeo u Sarajevu sve do smrti 1983 godine. Smetnju tome nije predstavljala ni činjenica da je čuveni lovac na naciste Simon Vizental u više navrata govorio o Draganoviću i čak poslao zahtev da ga lično sasluša, što mu nikad nije omogućeno.Misterija Draganovićevog povratka u Jugoslaviju postaje mnogo jasnija kada se poveže sa njegovom ključnom ulogom u priključenju Tita piligrinskim fratrima, a posebno sa tajnom diplomatijom koja je cvetala između Tita i Vatikana.

Sudeći po arhivima i sačuvanim depešama koje je beogradski publicista Peđa Radosavljević istraživao i prikazao u knjizi “Odnosi između Jugoslavije i Svete stolice 1963-1978”, intenzivna tajna diplomatija odigravala se u tih 15 godina. Pretpostavlja se da se u tom periodu Broz više puta sastao sa papom Pavlom VI, ali je jedini zvanično zabeležen susret bio onaj od 29. marta 1971, godinu dana nakon zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa prekinutih 1952. godine.

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Nije umro,ljudi umiru! Nego je lipsalo pašče ćopavo! Dok mu srPijanska marva drži spomenik "kuću sMEĆA" i dan danas! Isto,potpuno isto,bi bilo kada bi Jevreji držali spomenik Hitleru! Ali dok to glupi nazovi Srbi ukapiraju..............,ode voz u kukuruz!

  • Car Lazar says:

   Najbolji komentar, nijednom nije posetio Jasenovac. Mrzeo je pravoslavni narod a Srbe pogotovo.

  • Dani says:

   @VM..." Isto,potpuno isto,bi bilo kada bi Jevreji držali spomenik Hitleru! "nista tacnije ni bolje nisam procitao u komentarima!!SVAKA TI CAST @VM!!

  • Branko says:

   Ti si sa svojom patoloskom mrznjom zreo za ludacku kosulju!

   • Roy says:

    Odveli su ga u Ljubljanu da ga ubiju pogresnim tabletama. Vatikanu se zurilo da pocne raspad Jugoslavije, a do toga nije moglo doci dok je god Tito bio ziv. Znali su da im treba desetak godina nakon Tita da pripreme teren za razbjanje drzave i zato su ubrzali da ga sto prije ubiju.

  • Kulak says:

   A kako su neki Srbi plakali kad je dribler otišao!

 2. padre says:

  Vi ste se pomalo izgubili!

 3. milorad2 says:

  tito je bio prqagmatični oportunista i nem šanse da je bio član bilo kakvog tajnog katoličkog reda, sa papom se sastajo n tajnim pregovorima na molbu ondašnjeg rukovodstva SSSR.vodio je sopstvenu politiku i sfrj je bila njegova provatna država do 1974Tada je skinut dvorskim udarom i ubijen je u ljubljani, zato je tamo prebačen jer u beogradu im to ne bi tako lako pošlo za rukom.Stane dolanc je izdo naredjenje i ON je bio FRATAR tajno:)

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Al je bio GADAN, ko demončina.

 5. Roy says:

  Njegov pratilac Bosko Colic je rekao da su Tito i on 1944 na Visu po noci izasli kroz prozor engleskim avionom odletjeli u Vatikan. Tamo se sastao sa rimskim papom, 4 sata su razgovarali i prije zore se vratili na Vis. Kasnije je Boska Colica izbrisao iz istorije i strpao ga na Goli Otok da ne prica, a taj Bosko Colic ga za vreme Uzicke Republike iznio na ledjima iz Uzica na vrh Zlatibora. Radio je za Vatikan i mrzio Izrael. Naoruzavao je Arape i zato su nam Cionisti ovako vratili. Tek sad Dodik i Vucic uspostavljaju veze sa Izraelom. Istina je da je otrovan i umro prije reda, a to mu je namjestio Vatikan kojem je vjerno sluzio. Treba ga poslati tamo njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *