TAJNE CIA: SAD tražile da BiH protera mudžahedine

TAJNE CIA: SAD tražile da BiH protera mudžahedine

26 septembra 2013

arbihzenica8axAmerička administracija zatražila je od predsednika RBiH Alije Izetbegovića i ministra inostranih poslova Muhameda Šaćirbegovića da 30 dana posle zvaničnog potpisivanja Dejtonskog sporazuma proteraju mudžahedine, iranske gardiste i pripadnike radikalnih islamističkih grupa ocenivši da su oni najveća pretnja bezbednosti i američkim snagama u BiH.

O tom zahtevu svedoči dokument Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) od 4. decembra 1995. godine sa kojeg je ovih dana zajedno sa još oko 300 dokumenata skinuta oznaka tajnosti.

U dokumentu se navodi da je vlast u Sarajevu obećala da će ispuniti obaveze iz Dejtonskog sporazuma, ali je CIA izrazila sumnju da muslimanska vlast zaista namerava da to učini.

– Jasno smo stavili do znanja Izetbegoviću i Šaćirbegoviću da strane snage moraju izbaciti iz zemlje u roku od 30 dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Izetbegović nas je uverio da će tako i biti, ali izgleda da on misli samo na malu grupu od 200 muhadžedina, iako je njihov broj znatno veći. Uključivanje mudžahedinskih jedinica u muslimansku vojsku govori da on nema nameru da protjera veći deo mudžahedina. Od njega nismo dobili uveravanje da namerava da eliminiše prisustvo Iranaca ili ekstremističkih sunitskih grupa u BiH – piše u dokumentu CIA.

SAD su zatražile protjerivanje stranih ratnika bez obzira na to da li se pominju u Dejtonskom sporazumu, a posebno su apostrofirali tri grupe – mudžahedine, Irance i radikalne islamističke grupe.

– Mudžahedini su ološ, ali veoma motivisana grupa islamskih dobrovoljaca, koji sukob u BiH posmatraju kao džihad. Mudžahedine kojih ima između 300 i 1.500 muslimanska vojska koristi kao jedinice za proboj fronta. Oko 400 njih se već utopilo u redove muslimanske vojske. Vlada očigledno pokušava da ih što više apsorbuje i raspoređuje širom vojne strukture – navodi se u dokumentu CIA.

(Glas Srpske – Banja Luka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. nesreca says:

    Ni dan danas nisu ih protjerali,cak su regrutovani i novi,koi ratuju po svim ratistima u islamskim zemljama.Slobodno napadaju i americku ambasadu,a ameri sute kao picke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *