Tajne pljačke Srbije

Tajne pljačke Srbije

11 jula 2014

12_620x0 Traktor njiva„Tajne ugovore“ Srbije sa inostranim investitorima, najviše iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u žižu javnosti ponovo su izbacili bivši ministar privrede Saša Radulović i nekadašnji premijer Zoran Živković, optuživši premijera Aleksandra Vučića, ovog puta, za rasprodaju vojvođanskog zemljišta.

Radulović čak tvrdi i da postoji čitav paket poslova sa Arapima o kome se ništa ne zna. Tako je posle dilova sa Fijatom o Zastavi, Etihadom o Er Srbiji koji i pored obećanja iz vrha vlasti još uvek nisu ugledali svetlost dana, pa nedavno predstavljenog projekta Beograd na vodi, Radulović je obelodanio da Vučić ispod žita hoće da preda Arapima četiri društvena preduzeća u restruktuisanju i više 2.000 hektara državnog zemljišta u opštini Kula.

Štetnim tajnim ugovorom sa firmom El Ravafed iz UAR, kako je upozorio Pokret Dosta je bilo, čiji je lider bivši ministar privrede, nastavlja se „pljačkaška politika“ Vučićeve vlade. Oni ukazuju da će prodajom 3.700 hektara i objekata Bačka a.d. Sivac, Jadran a.d. Nova Gajdobra, Mladi Borad a.d. Sonta, Agrobačka a.d. Bač za svega 22 miliona evra te firme biti „očerupane“ jer će hektar koji bi srpska preduzeća platila 10.000 evra, pasti na manje od 6.000.

Navode i da zemlja u opštini Kula koja je u zakupu poljoprivrednika za 400 evra po hektaru treba, mimo javnog tendera i zakona, da bude predata Arapima u zakup, za svega 250 evra po hektaru.

„Tajni dogovori sa Arapima gotovo svakodnevno daju nove plodove. Ceo tajni dil je paket. Od kredita, preko zemljišta, Etihada, Beograda na vodi, gradnje socijalnih stanova, puteva Utve, čipova itd, a da za pet meseci u ministarstvu nijednog Arapina nisam video“, ukazao je Radulović čiji pokret tvrdi da nije reč o investicijama, već poklanjanju državne imovine i grubom kršenju zakona i Ustava Srbije.

Za nastavak nezakonitog i nemoralnog ponašanja Vučića je optužio i lider Nove stranke Zoran Živković. On tvrdi da se tajnim ugovorom sa kompanijom iz Abu Dabija stvaraju uslovi za prodaju najbolje vojvođanske zemlje po povlašćenim uslovima.

„Nakon tajnog ugovora Etihada i srpske vlade, kojim je formirana Er Srbija i megalomanskog projekta Beograd na vodi, koji je takođe pod velom tajne, ovo je treći primer izigravanja pozitivnih propisa radi bespravnog otuđenja državne imovine“, kaže Živković i od Vlade Srbije traži da prestane s tajnim ugovorima.

Obelodanjivanje ugovora je još sredinom marta javno zatražio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

On za „Vesti“ kaže da ugovor sa Etihadom koji je zanimao javnost, kao i svi drugi u kojima se raspolaže javnim novcem i javnim dobrima, moraju biti dostupni javnosti.

„Tu nije u pitanju samo Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, već i Zakon o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu koji izričito predviđa da se takvi aranžmani nađu u registru, ali tog registra nema“, pojašnjava Šabić za „Vesti“ i dodaje da je pomak u obelodanjivanju učinjen samo u slučaju projekta kanala Dunav-Morava-Vardar do Soluna, dok drugi još uvek nisu dati na uvid javnosti.

Sve je netransparentno i prema oceni ekonomiste Milana Kovačevića, stručnjaka za strane investicije, koji kaže da ne samo da su nepoznanica ugovori sa Fijatom i Etihadom, već i o prodaji hotela na Kopaoniku firmi iz Abu Dabija.

„Veoma malo se zna o Južnom toku koji se gradi sa Rusijom, kao i projektu Beograd na vodi gde je, između ostalog, pitanje i da li će građani kao poreski obveznici ustupiti zemljište za izgradnju tog kompleksa“, kaže Kovačević.

Ovaj stručnjak ukazuje da javnost nikada ne dobije sva dokumenta u vezi s poslovima s investitorom, pa tako nije do kraja razjašnjena ni situacija oko koncesija s austrijskom firmom za autoput i raskida ugovora.

Peru li nečiji novac?

„Sav posao sa Arapima su vodili Siniša Mali i kadrovi Mlađana Dinkića, kao i advokatska kancelarija Harison koja zastupa Arape. Kako se posao vodi, čovek bi pomislio da se Arapi ne interesuju mnogo za svoje pare i imaju puno poverenje u Malog, Dinkićeve kadrove i tu kancelariju. A oni svi rade kao tim. Čovek bi pomislio i da to nisu arapske pare, nego neke naše koje su bile prljave pa su se umile, oprale i sredile, pa više nisu naše pare i odlučile da se vrate. Svašta bi čovek mogao da pomisli“, sumnjičav je Radulović.

Sve ugovore pred javnost

„Podsećamo da su u ranijem periodu prethodne vlasti potpisale tajne ugovore za Naftnu industriju Srbije, Fijat i izgradnju Južnog toka pod nepovoljnim uslovima za državu Srbiju. Takođe, tražimo da se odmah objave i srpskoj javnosti učine dostupnim tajni ugovori koji su potpisani tokom poslednjih godina, a da nadležni organi hitno utvrde njihovu zakonitost i celishodnost“, kaže se u saopštenju NS Zorana Živković.

Vladu niko ne kontroliše

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić objašnjava da ima nadležnost nad ministrima pojedinačno, ali ne i Vladom Srbije.

„U slučaju da neko želi da dobije informacije od Vlade Srbije, pravni lek je upravni postupak“, kaže Šabić.

On je apelovao na izvršnu vlast da ne čeka da bilo ko zahteva informacije o ugovorima i aramžmanima, već da ih da na uvid javnosti.

„Govorim principijelno, a ne o pojedinačnim slučajevima. Građani treba da znaju, a ugovori se samo u retkim slučajevima ne moraju davati javnosti na uvid, ako bi na primer njihovo objavljivanje ugrozilo kokurentske interese na tržištu, a to nije slučaj sa Etihadom“, ponovio je Šabić.

(D. Dekić / Vesti/online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. obilic says:

    vucic se plasi seselja pa zove islam u pomoc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *