Тајне живота српских монаха

Тајне живота српских монаха

31 јула 2017

СРПСКИ манастири у средњем веку, нови наслов у едицији „Овако се живело“ у издању „Креативног центра“, кроз реч ауторке др Весне Бикић и илустрације Владимира Бурсаћа даје слику монашког живота у православним светињама тог доба.

У књизи употпуњеној богатим избором фотографија, ауторка потанко описује како саме манастире, тако и обичаје и навике које су чиниле свакодневицу монаха у средњовековној Србији: када је и како искушеник приман у заједницу монаха, шта су прописивали манастирски типици, ко је биран за игумана манастира, како је протицао живот пустињака, шта су то послушања, како су светиње стизале у манастире а како су монаси путовали, како су лечили немоћне и како су припремали и служили обеде…

Др Бикић у књизи одговара на сва ова, и многа друга питања која су у вези са свакодневним животом становника српских манастира, а уз то даје и преглед самих манастира Србије тог доба, али и краћи осврт на значајнија дела фрескосликара и иконописаца која су украсила зидине ових здања.

Ауторка пише о манастирском насељу, откривајући нам значај манастира као духовног средишта али и као насеобине, какав су ове светиње имале током средњег века. Она нам открива да је прототип манастира у српској средини установљен крајем 12. века у Студеници, задужбини великог жупана Стефана Немање. Законик цара Душана „прописивао“ је број монаха речима: „И на хиљаду кућа да се храни у манастирима 50 калуђера“…

УМЕЋЕ „ОПШТЕЖИЋА“

ФОКУС ове књиге је на организацији „општежића“, као суштинском умећу у српској монашкој пракси у којој је заједничко живљење традиционално представљало основни облик живота. Управо то овај наслов и сврстава у едицију „Како се живело“ која представља преглед свакодневних начина живота људи од праисторије до данас, на подручју средишњег Балкана, на којем се вековима уобличавала модерна Србија.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u