Тајне живота српских монаха

Tajne života srpskih monaha

31 jula 2017

SRPSKI manastiri u srednjem veku, novi naslov u ediciji „Ovako se živelo“ u izdanju „Kreativnog centra“, kroz reč autorke dr Vesne Bikić i ilustracije Vladimira Bursaća daje sliku monaškog života u pravoslavnim svetinjama tog doba.

U knjizi upotpunjenoj bogatim izborom fotografija, autorka potanko opisuje kako same manastire, tako i običaje i navike koje su činile svakodnevicu monaha u srednjovekovnoj Srbiji: kada je i kako iskušenik priman u zajednicu monaha, šta su propisivali manastirski tipici, ko je biran za igumana manastira, kako je proticao život pustinjaka, šta su to poslušanja, kako su svetinje stizale u manastire a kako su monasi putovali, kako su lečili nemoćne i kako su pripremali i služili obede…

Dr Bikić u knjizi odgovara na sva ova, i mnoga druga pitanja koja su u vezi sa svakodnevnim životom stanovnika srpskih manastira, a uz to daje i pregled samih manastira Srbije tog doba, ali i kraći osvrt na značajnija dela freskoslikara i ikonopisaca koja su ukrasila zidine ovih zdanja.

Autorka piše o manastirskom naselju, otkrivajući nam značaj manastira kao duhovnog središta ali i kao naseobine, kakav su ove svetinje imale tokom srednjeg veka. Ona nam otkriva da je prototip manastira u srpskoj sredini ustanovljen krajem 12. veka u Studenici, zadužbini velikog župana Stefana Nemanje. Zakonik cara Dušana „propisivao“ je broj monaha rečima: „I na hiljadu kuća da se hrani u manastirima 50 kaluđera“…

UMEĆE „OPŠTEŽIĆA“

FOKUS ove knjige je na organizaciji „opštežića“, kao suštinskom umeću u srpskoj monaškoj praksi u kojoj je zajedničko življenje tradicionalno predstavljalo osnovni oblik života. Upravo to ovaj naslov i svrstava u ediciju „Kako se živelo“ koja predstavlja pregled svakodnevnih načina života ljudi od praistorije do danas, na području središnjeg Balkana, na kojem se vekovima uobličavala moderna Srbija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *