ТАЈНИ АМЕРИЧКИ ДОКУМЕНТ: Македонија пре десет година пристала…

TAJNI AMERIČKI DOKUMENT: Makedonija pre deset godina pristala…

3 septembra 2018

Skoplje je još 2008. pristalo da država promeni ime u „Republika Severna Makedonija“, pod uslovom da to uključuje priznavanje „makedonskog“ jezika i nacionalnosti, navodi se u dokumentu američke ambasade u Skoplju koji je objavio Vikiliks, a prenosi portal „Katimerini“.Poverljivi dokument pod imenom „Šta treba da urade Makedonci da reše spor oko imena“, datiran je na 29. jul 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

Dokument je pokazao da se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i da su u određenoj meri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine.

U prvom delu dokumenta spominje se da je Milovanovićeva svoje zaključke predstavila nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim i navela koji bi uslovi bili prihvatljivi za zemlju, prenosi Tanjug.

„Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama“, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

Takođe, dodaje se i da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev „makedonski“, ali da s tim treba pažljivo postupati — možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane, prenosi grčki portal.

Kocijas: Gruevski se pretvarao, Micotakis mu verovao

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski se pretvarao da ne želi rešenje spora o imenu, izjavio je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, reagujući na poverljive diplomatske komunikacije Vikiliksa.

„Poznato je da Gruevski nije želeo ikakvo rešenje o sporu imena. Kako bi se rugao međunarodnim igračima, pretvarao se da je prisiljen na kompromis. Niko mu nije verovao. Sem, ako se prisetimo, gospodina Micotakisa“, rekao je Kocijas.

Oglasio se i Micotakis koji je današnju objavu Vikiliksa, koju je preneo „Katimerini“, nazvao tragičnom:

„Danas saznajemo od Vikiliksa da je Skoplje od 2008. godine tražilo da se država preimenuje u ’Severnu Makedoniju‘, a da njihove ljude naziva ’Makedoncima‘, koji navodno pričaju ’makedonskim‘ jezikom i to na najtragičnijji način potvrđuje ono što ja već mesecima pričam — Da su premijer Cipras, ministar odbrane (Panos) Kamenos i Kocijas želeli da predstave svoj izuzetno štetan sporazum po Grčku uspehom, a koji je zadovoljio ono što Skoplje traži godinama i koji je odbila svaka prethodna vlada.“

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. kiki_ ćeraćemo se says:

    Ma pristala bi ona i pre dve hiljade godina jer tada Yugoslovenske Makedonije nije ni bilo a ova Grčka Makedonija je još i starija. Nego ko je sada Grcima kriv kada su oni zbog turizma svoju Mkedoniju nazvali Halkidiki, od naziva Halkidon odakle potiču starosedeoci oko Eubeje. Tada nisu hteli istorijski naziv a sada im nešto krivo pa hoće i ovaj koji je njihov istorijski naziv. Koliko samo ima istih naziva po svetu pa nikom ništa, nego ajde zgazi onog manjeg, e to nije pošteno. Taj Aleksandar Makedonski je bio nemilosrdni osvajač, i Grci su tada bili pagani, zašto sada kada su postali hrišćani svoju Makedoniju ne nazovu Hristodonija ili slično, jer je Hristos car mira koji će tek doći da zavlada večno. Dakle čista sujeta i glupost nedovoljno obraćenih hrišćana u redovima iz Grčke politike.

  2. Zoran says:

    Vikliks je americka naprava, ne obvracajte paznju na to. Jos nijedna zemlja nije dozvoilila da joj informacije cure godinama javno a da to ne moze da stopira.

  3. Old School says:

    kiki nelupetaj kad neznas pravu Srspku Istoriju Makedonija je Srpkso bilo i pre Grka i Delovi Grcke kao sto si pomenuo Halkidiki a i druge oblasti grci su se kasnije doselili tako da znas pozzzz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *