ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ПРОЦУРЕЛИ: Турска планира инвазију на Грчку

TAJNI DOKUMENTI PROCURELI: Turska planira invaziju na Grčku

17 juna 2020

Turska je planirala invaziju na Grčku u jeku rata u Siriji, tvrdi se u nedavno procurelim dokumentima, a takođe se pominje i invazija Jermenije.

Planovi su nazvani su po turskom vojskovođi Čaka Beju iz 11. veka, a predstavljeni su u jednoj prezentaciji. Ovaj vojskovođa je vrlo poštovana ličnost u Turskoj i smatra se i za osnivača prve moderne turske mornirice.Prezentacija je navodno iz 2014. godine kada je rat u Siriji, započet tokom Arapskog proleća 2011. godine, već bio u punom jeku. Pretpostavlja se da se u tom slučaju radilo o dopunjenim dokumentima, i da bi originalni plan mogao i dalje da bude aktivan. Dokumenta takođe uključuju plan iz 2000. godine da se napadne Jermenija.

Ove podatke su najviši zvaničnici turskog vojnog vrha delili preko veoma obezbeđenog imejl sistema. Procurili su slučajno tokom jednog sudskog procesa u slučaju pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Tužilac Serdar Coškun, za koga navode da je lojalan Erdoganu, priložio je fajlove kao deo istrage i morao je da tužiocima pokaže sve mejlove koje je Štab slao dva meseca pre pokušaja državnog udara. Vojni vrh je tada uvideo propust i u panici je zamolio Sud da fotografiše dokumenta pre nego što budu predstavljeni. Međutim, Sud je to ignorisao.

Drugi detalji ovih planova su i dalje nepoznati.

Grčka i Turska su stari neprijatelji i tokom istorije su ratovali nekoliko puta, posebno početkom 20. veka.

Planovi su bili posebno fokusirani na održavanje kapaciteta na zapadnom frontu, dok su trupe odlazile na ratište u Siriju.

Tokom vladavine aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pojačala se antigrčka retorika, a Ankara se trudi da što više pojača svoj uticaj u regionu. Idu čak toliko daleko da tvrde da grčka ostrva Krit, Rodos i Lezbos pripadaju Turskoj zbog čega traže da Atina povuče vojsku sa ovih teritorija.Ipak, u svetlu objavljivanja ovih dokumenata o invaziji čini se da to neće uraditi.

Poslednji put kada su sve zemlje ušle u ozbiljan sukob bilo je 70-ih zbog teritorija na Kipru, a 1987. i 1996. bilo je tenzija na Egejskom moru, što je umalo dovelo i do vojnih obračuna.

(Kurir)

KOMENTARI7 komentara

 1. Slobodanka says:

  Godine 2014 stanje u Siriji je bilo teško, sem naoružanih pobunjenika (zeleni) po Siriji iz susednog Iraka značajno i ISIS (crni). Turska se graniči i sa Sirijom i sa Irakom, razni militanti iz Turske, a i preko Turske stizali su sa severa u ove dve zemlje, a ulazili su i sa juga. Zato su tada 2014 godine iz vojnog štaba Turske mogli da računaju da će Sirija uskoro pasti, a zatim mogli bi oni da krenu i na Grčku. Ovde se ukazuje bitno pitanje: ko zapravo rukovodi sa ovim mobilnim militantima? Na kraju da primetim iz Turske stižu i migranti u Evropu njihov najveći deo, a stižu i sa severa Afrike. Da li Turska namerava da osvoji ceo svet?

  • Slobodanka says:

   Ispravka: sem naoružanih pobunjenika (zeleni) po Siriji iz susednog Iraka značajno se širio i ISIS (crni).

 2. Svetovid says:

  Sve što je bilo-biće opet.

 3. Ivana says:

  Turska planira napasti Grčku, Hrvatska, bošnjaci, šiftari i Albanija napadaju Srbiju, Nemci, Ameri, Britanci i ostali katolici Rusiju. Samo pravoslavni ni gram mozga razjedinjeni i naivni kao uvek. Kad će konačno savez pravoslavnih država sve nas je manje.

 4. E.Lirsch says:

  Sto gore to bolje! Udri Redzo i ne pitaj. Pa sta kosta nek vredi. U 3pm. Turska do Beca. Sta bre. More i mimo Beca. Barem do Berlina. Svet nikad nije bio ludji. A da bi se nesto promenilo mora ce se pripucati. Pa kom' opanci kom' obojci. Fertig.

 5. Meho says:

  Šta da napadamo Srbiju kad su srbi vazda bili turski vazali.

 6. Zorana says:

  Nista novo. Realno mi grka ne bi bilo zao, jer se danasnja grcka drzava nalazi na okupiranoj sropskoj zemlji bas kao i dansnja hrvatska drzava. Grci treba da se vrate u Malu Aziju odakle su dosli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *