ТАЈНИ ФАЈЛОВИ О КЕНЕДИЈУ открили кога је све америчка тајна служба хтела да УБИЈЕ

TAJNI FAJLOVI O KENEDIJU otkrili koga je sve američka tajna služba htela da UBIJE

28 oktobra 2017

Dokumenti iz fajlova o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija, koji su više od pola veka bili čuvani kao najstroža tajna, danas su konačno otvoreni. Među hiljadama stranica otkriveni su brojni detalji o ubistvu ali i informacije o kojima javnost nije ništa znala, poput tajnih planova CIA o likvidacijama stranih lidera.

Decenijama se spekulisalo, pa čak i javno tvrdilo, da je američka obaveštajna služba CIA umešana u brojne svetkse revolucije i ubistva vođa stranih država, o čemu su pisali i brojni mediji. Prema pisanju britanskog „Gardijana“ iz 2003. godine, Amerika je često pokušavala da likvidira strane lidere koji su izazivali njene interese. Većina tih planova bili su ili neuspešni ili nikada nisu ni pokušani.

Današnjim objavjivanjem dokumenata o ubistvu Kenedija potvrđeno je da su mnoge ličnosti iz sveta politike bile na nišanu američke službe, ali i da je oko te metode bilo mnogo neslaganja među američkim političarima.

Kako se navodi u fajlu pod naslovom „Skup činjenica, istrage, planovi CIA da likvidira lidere“, navodi se da je 38. američki predsednik Džerald Ford izjavio da likvidacija „nije i nikada ne treba da bude instrument američke spoljne politike“. U istom fajlu se navodi da je izvršni direktor verovao da je to protivno ustavnih i moralnih principa za koje se američka nacija zalaže, zbog čega ne bi smelo da bude kako direktnih tako ni indirektnih učešća službi njene vlade u ubistvima bilo koje osobe tokom mira.

Prema objavljenim dokumentima, prvi put se saznalo da je Komisija razmatrala uključivanje CIA u likvidacije stranih lidera bilo je kada je iz same CIA stiglo obaveštenje članovima Komisije da takvi planovi postoje. Komisija je saopštila da nema dokaza o umešanosti CIA u ubistva na teritoriji Amerike, međutim rečeno im je da je bilo razgovora o planovima za pokušajima da se istupi iz okvira državnih ograda po pitanju likvidacije kubanskog vođe Fidela Kastra.

U dokumentu iz 1975. godine, navedeno je da je CIA razmatrala ubistvo lidera Konga Patrisa Lumumbe kao i indonezijskog predsednika Ahmada Sukarna.

Računi i finansijski izveštaji za tajne projekte, koji su takođe danas objavljeni, pokazali su da je izdvajano desetine hiljada dolara za anti-komunističke aktivnosti, nabavke i oružje, koje su upućeni na Kubu, ali u na Dominikansku republiku, Kongo o severni i južni Vijetnam.

Komisija je takođe utvrdila da je CIA bila umešana u slanje oružja iz Amerike u Dominikansku republiku, osobama koje su htele da ubiju generalisima Rafaela Truhilja, koji je bio umešan u pokušaju ubistva predsednika Venecuele.

U dokumentu se navodi i da je zbog prirode CIA kao organizacije teško naći dokaze o umešanosti njenih agenata u likvidacije.

Komisija je prema dokumentu sprovela preliminarnu istragu o umešanosti CIA u ubistvu Patrica Lumumbe, koji je ubijen početkom 1961. godine. Međutim nisu pronađeni nikakvi dokazi da je CIA bila umešana u ubistva kako Lumube tako ni Sukarna, i nije sprovodila dalje istrage. Dokazi su ipak pronađeni u slučajevima Kastro i Truhiljo, a navodi se i da su bili formirani planovi za zbacivanje kubanske vlade.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

 1. doktrina soka says:

  O majke ti, tajni dokomenti razotkjrivaju umesanost CIAe o ubistvima sirom planete,pa kome nije jasno sta su sve radili,zna se sve i mimo njihovih komisija i papira da je Amerika svetski terorista jos od Kolumbovog otkrica NOVOG SVETA,SAMO UBIJANJE I OSVAJANJE,to je njihova doktrina. Skrece americka administracija teme na drugi kolosek,jer su izgubili rat na BI i mnnoooogoooo dolara.Sada DUBOKA DRZAVA ce medijski tuci, ima da pisu o ubistvu Kenedija da zabavljaju narod,a ne Tramp,tog klovna kao i sve predhodne niko za nista ne pita.

 2. hary neron says:

  To je posao svake tajne/obaveštajne službe u svetu da radi za koristi svoga osnivača/svoje države. Šta je radila UDBA drugo nego ubijala redom one koji su bili definisani kao stvarna opasnost po bezbednost i postojanje ex SFRJ. O KGB i njezinim satelitima u nekadašnjem varšavskom paktu neču ni da gubim vreme.

  • raikkonen says:

   ti si pobrkao loncice..cia ubija sve shto je protiv intetesa vojnoindustriskog kompleksa bankarskog i naftnog biznisa koji drzi usra na povrshinu to jes ubijali radi shirenja njihovog fashistickog hegemonizma..ove druge koje spominjes su se BRANILE..to je velika razlika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *