Tajni policajac prisluškivao Mladića

Tajni policajac prisluškivao Mladića

29 juna 2013

Ratko-MladicBivši pripadnik Službe državne bezbednosti BiH potvrdio je danas, na suđenju Ratku Mladiću, autentičnost prisluškivanih razgovora generala Mladića, u čijem je snimanju učestvovao tokom bosanskog rata.

RM-316 izjavio je da je, između ostalih, njegova služba snimila četiri razgovora u kojima je general Mladić učestvovao u drugoj polovini jula 1995.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70), optužen je za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka u danima pošto je, 11. jula 1995, ta vojska zauzela Srebrenicu.

U dva snimljena razgovora, vođena 16. jula 1995, o kojima je RM-316 svedočio, general Mladić se, međutim, nije mogao čuti.

Na pitanje tužioca kako je onda znao da je Mladić sagovornik, svjedok je odgovorio:

„Pretpostavljam da je neko rekao: ‘Imate generala Mladića na vezi, što nije snimljeno, ali je operator to zabilježio'“.

RM-316 je posvedočio da je sam snimio razgovor u kojem je Mladić, 22. jula 1995, posle pada Žepe, rekao:

„Oni su kapitulirali i sve ćemo ih evakuisati – i one koji hoće i one koji neće“. Upitan kako je identifikovao Mladića, odgovorio je da to „nije bio problem“ zato što mu je generalov glas bio dobro poznat.

Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je, na početku unakrsnog ispitivanja, da muslimanska tajna policija nije mogla 16. jula 1995. popodne, presresti Mladićev razgovor, zato što je on u to vreme bio u Beogradu.

Svedok je uzvratio da je, po zapisniku, snimljen razgovor dežurnog oficira u Glavnom štabu VRS i „samog Mladića, koji je mogao biti bilo gde“.

„On nije bio u svojoj kancelariji. Nije se mogao čuti. Dežurni je obavio razgovor sa Mladićem, koji se nije mogao čuti“.

RM-316 svedočio je i o postupku praćenja, snimanja i transkribovanja presretnutih razgovora. U pisanoj izjavi uvedenoj u dokaze, on je precizirao i sa kojih su mesta i kojim sredstvima SDB i Armija BiH prisluškivali. Branilac Lukić nastaviće u utorak, 2. jula, unakrsno ispitivanje svedoka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *