ТАЈНИ ПОТЕЗИ МОСКВЕ: Ово је следећа држава где улази Русија

TAJNI POTEZI MOSKVE: Ovo je sledeća država gde ulazi Rusija

28 septembra 2018

Rusija može igrati odlučujuću ulogu u obnovi libijske ekonomske infrastrukture i bezbednosti, rekao je predsednički kandidat te zemlje Are Ali Najed u ponedeljak. Libijski predsednički izbori su zakazani za 10. decembar.

“Želim da Rusija igra važnu ulogu u obnovi Libije. Jer je našoj državi potrebna vojna snaga – vojska, policija i obaveštajne službe – i strateško partnerstvo sa Rusijom, posebno saradnja u nafti i izvozima, kao i u izgradnji infrastrukture,“ rekao je Najed tokom sastanka sa Vladimirom Žirinovskim, liderom ruske Liberalne demokratske partije.Predsednički kandidat je pokazao nadu dodajući da je Libiji potrebna ruska podrška kako u domaćim tako i u međunarodnim pitanjima.

“Prisustvo Rusije, Kine i Ujedinjenih nacija balansira situaciju, što će pomoći Libiji i zaštititi našu zemlju i ljude od zapadne intervencije,“ rekao je Najed.

Libija je tražila pomoć ruskih stručnjaka za naftnu i gasnu industriju u izgradnji i obnovi transportne i logističke infrastrukture, precizirao je on.

Govoreći o situaciji u zemlji i mogućnostima održavanja izbora u roku koji je postavljen tokom razgovora, kojima su posredovale UN, o Libiji u Parizu u maju, Najed je rekao da smatra da ako se prekinu neprijateljstva u Tripoliju, biće moguće ispuniti sporazume.

“Ako se preduzmu određeni pokušaji za okončanje sukoba u Tripoliju, kao što je prekid vatre, ako udružimo snage sa Parlamentom i usvojimo izborni zakon na današnjoj ili sutrašnjoj sednici, nije kasno,“ dodao je on.

On je naglasio da se legitimitet Libije može vratiti samo direktnim predsedničim izborima.

“U svakom slučaju, ja verujem da će izbori biti jedino moguće rešenje krize, jer je, nažalost, jedina alternativa rat,“ rekao je on.

On je takođe rekao da veruje da je postojeća kriza pokazala stanovništvu ove zemlje da je proširenje izbora greška.

Libija je upala u unutrašnji sukob još od pada lidera Muamera Gadafija 2011. godine. Istočnim delom države vlada Parlament, uz podršku libijske Nacionalne armije u Tobruku. Vlada Nacionalnog sporazuma, podržana od strane UN-a, pod vođstvom premijera Fajeza Saraja, posluje u zapadnom regionu zemlje, sa sedištem u Tripoliju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Rusi su svuda, samo ne u Srbiji.

    • Velika Metla says:

      Deda,neka se prvo "junačine srbske"izbore sa ovom i ovakvom vlašću(koja je,po meni,izuzetno poželjna Srbima,s obzirom da glasa ne pustaju protiv nje),pa neka postave srbsku vlast,koja će po pravu Međunarodnom i imati pravo da pozove koga sami žele! Ovako..........,piši propalo! Kad bi Rusija,ili bilo koja drugo država,ušla u Srbiju po Međunarodnom pravu bi bila agresor! Mora se ovaj jadan ljudski rod držati makar i najmanjih Međunarodnih normi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *