Tajni razgovor Obame i Putina rešava problem u Siriji?

Tajni razgovor Obame i Putina rešava problem u Siriji?

10 septembra 2013

President Barack Obama shakes hands with Russia's President Vladimir Putin during arrivals for the G-20 summit at the Konstantin Palace in St. Petersburg, Russia,Thursday, Sept. 5, 2013. The threat of missiles over the Mediterranean is weighing on world leaders meeting on the shores of the Baltic this week, and eclipsing economic battles that usually dominate when the G-20 world economies meet. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool)Izjava američkog državnog sekretara Džona Kerija da bi Sirija mogla da izbegne bombardovanje ako preda hemijsko oružje pod kontrolu međunarodne zajednice nije bila ni slučajna ni spontana.

O tom predlogu su u četiri oka u Sankt Peterburgu na minulom samitu G 20 razgovarali Vladimir Putin i Barak Obama, ali javnost o tome nije bila obaveštena.

Ocena da je ruski predlog „potencijalno pozitivan“ daje nadu da iz sadašnje situacije svi izađu „čistog obraza“. Lider SAD bi zadovoljio svoju političku taštinu, a Damask bi izbegao bombardovanje. Rusija bi Obami bila garant da se ne radi o taktičkom potezu kojim Sirija kupuje vreme.

Interesantno je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sačekao da Džon Keri prvi saopšti predlog o stavljanju pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja, pa je tek tada glavni ruski diplomata izašao sa dopunom.

Lavrov je rekao da bi Sirija trebala da potpiše konvenciju o zabrani primene hemijskog oružja i nakon toga ga uništi.

Posle Kerijeve izjave da bi prihvatanje ruskog predloga moglo da odloži bombardovanje Lavrov je pozvao režim u Damasku da se složi sa onim što je ponuđeno kao izlaz. A da je Lavrov već „testirao“ ruski predlog kod sirijskog rukovodstva, dokaz je taj što je rekao da „očekuje brzi i pozitivan odgovor“. I zaista, Bašar el Asad se brzo saglasio da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *