ТАЈНИ СПИСИ: Зашто савезници нису спречили Холокауст?

TAJNI SPISI: Zašto saveznici nisu sprečili Holokaust?

19 aprila 2017

Savezničke snage saznale su za Holokaust dve i po godine pre nego što se do sada verovalo i čak su pripremile optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera.

Znali za masovna ubistva, ali nisu reagovali

To su otkrili nedavno pronađeni tajni dokumenti.

Otkriveni dokumenti UN, koji nisu bili javni skoro 70 godina pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada već u decembru 1942. godine znale da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, a da je još pet miliona bilo životno ugroženo, piše britanski „Indipendent“.

List navodi, da su saveznici, uprkos tom saznanju, učinili veoma malo kako bi spasli one koji su bili u smrtnoj opasnosti ili im ponudili utočište.

U martu 1943. godine, ministar u ratnom kabinetu Vinstona Čerčila Viskont Kranborn kazao je da Jevreje ne bi trebalo smatrati posebnim slučajem i da je „Britansko carstvo“ već prepuno izbeglica.

Dan Pleš autor nedavno objavljene knjige „Ljudska prava posle Hitlera“, rekao je za „Indipendent“ da su najveće sile komentarisale masovno ubijanje Jevreja dve i po godine pre nego što se to do sada mislilo.

– Smatralo se da su saznali za Holokaust kada su otkrili koncentracione logore, ali ovo su javno komentarisali u decembru 1942. godine – rekao je Pleš.

Antisemiti u Stejt departmentu

Prema njegovim rečima, savesnici su pripremali optužbe za ratne zločine na temelju svedočenja ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i pokreta otpora u mnogim okupiranim zemljama.

On je otkrio i da su Ruzveltovog izaslanika UN Herberta Pela odbili antisemiti iz Stejt departmenta.

Pel je kasnije tvrdio da su pojedinci u Stejt departmentu bili zabrinuti da bi američki ekonomski odnosi sa Nemačkom nakon rata mogli biti narušeni, ukoliko se nastavi takvo krivično gonjenje.
Nakon što je Pel izašao sa tim u javnost, Stejt department se složio da se sprovede sudski proces u Nirnbergu.

Pleš je kazao da je arhiva na kojima je zasnovao istraživanje bila zatvorena za istraživače 70 godina, a otvorena je nakon intervencije bivšeg američkog ambasadora pri UN Samante Pauers.

KOMENTARI4 komentara

 1. Jovan says:

  Nebitno! Holokaust i milioni stradalih Srba i Rusa u XX veku je mnogo veci, a o tome niko ne pise. Dva veka Zapad vodi otvoren rat protiv Rusije i Srbije i napravio "sprzenu zemlju ceo SLOVENSKI PROSTOR. Sto miliona i vise pobijeno a niko ne govori o "holokaustu" Rusa i Srba.

  • Lajla says:

   U pravu si,ali to bi bio jeres za Indipendent-anlosanksonske sotoniste.Ma sve je vec videno,nego oruzje na gotovs,pa makar to bile i toljage za sve fele kolaboracioniste.

 2. vlada says:

  Smesno,na tabli u okviru kompleksa Ausvic,sve do 1989mstajala je cifra od oko 4.500.000. ubijenih Jevreja da bi tada ta cifra naglo spala na 1.5000.000! Treba procitati svedocenje Jakova Jangmena,jevrejina koji je bio cini mi se,davno sam dosao do tog podatka,u Mathauzenu,sam je rekao da su oni imali isti tretman kao i ostali,nemacki kriminalci,Jehovono svedoci,homoseksualci a umiralo se od nedostatka hrane,nedostatka higijene itd...Planski je radjeno da se svi Jevreji presele u Svoju nekadasnju postojbinu,cak 98% zemlje u Izraelu je u rukama cik pogodite koje porodice?

  • Lajla says:

   Ma sta pogodite, ciobankara Rokfelera,,Vraburga,Rosilda i jos 17 krunisanih glava po zapadnoj Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *