Тајно руско оружје и будућност „Армате“

Tajno rusko oružje i budućnost „Armate“

9 avgusta 2015

2707596-620x330Kao deo programa masovnog naoružavanja Rusija će verovatno glavne napore uložiti na razvoj bespilotnih vojnih sistema, koji bi mogli da postanu njeno tajno oružje, piše poznati ekspert Blejk Franko za američki „Nešnel intrest“.

„Konceptualno, ideja da se Rusija usredsredi na bespilotne sisteme nije nova. U poslednjih nekoliko godina došlo je do značajnog razvoja ovih robotizovanih sistema“, piše ovaj stručnjak.

Priča se da je novo rusko borbeno vozilo „armata“ na putu da postane potpuno automatizovan tenk. I dok se ovaj, kako piše Franko, „impresivni komad vojne opreme razvija“, ruska vojska već radi na robotizovanim sistemima.

Jedan od njih, nazvan „Platforma M“, nedavno je prikazan na Krimu. Sistem je dizajniran tako da sprovede izviđanje, patroliranje, prevoz tereta i borbene misije. Probni testovi druge robotizovane platforme, sposobne da se transformiše u niz korisnih jedinica, u rasponu od vozila za čišćenje do elektronskog sistema ratovanja, očekuje se da počnu krajem 2015. godine.

Franko, takođe, primećuje da Sjedinjene Države i Kina razvijaju bespilotne vojne sisteme, što bi moglo da rezultira u trci u tzv. robotskom oružju i zaključuje da su napori Rusije sračunati na to da napusti sovjetski vojni model, čija je glavna karakteristika da je kvantitet njegov pravi kvalitet.

(Sputnik.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *