ТАКМИЧЕ СЕ КО ЋЕ БИТИ РИГОРОЗНИЈИ ПРЕМА СРБИЈИ: Ево зашто Трамп појачава притисак на Београд! У току је опасна игра двојице дипломата

TAKMIČE SE KO ĆE BITI RIGOROZNIJI PREMA SRBIJI: Evo zašto Tramp pojačava pritisak na Beograd! U toku je opasna igra dvojice diplomata

5 novembra 2019

Najava nabavke ruskog naoružanja i nekoliko vezanih loših poteza EU, među kojima je odbijanje Brisela da odredi datum početka pregovora Albaniji i Severnoj Makedoniji, kao i sukobi unutar same administracije u Vašingtonu, upalili su alarm u Sjedinjenim Državama koje zbog toga pojačavaju pritisak na našu zemlju.

Da Amerikanci s budnom pažnjom prate nabavku S-300 ili S-400 sistema iz Rusije, potvrdio je i specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer koji ističe da su „SAD zabrinute zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji“.“Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija nabavi specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svesni toga”, rekao je Palmer.

Njegova neuobičajeno oštra izjava ili, bolje rečeno pretnja, iznenadila je deo srpske javnosti, ali samo onaj koji slabo poznaje unutrašnje odnose unutar američke administracije, odnosno probleme na relaciji Stejt department – Bela kuća.

“Palmerov najveći problem je Ričard Grenel. Sad je to praktično nadmetanje između njih dvojice, odnosno između administracije – Stejt dipartmenta koji predstavlja on i Bele kuće, to jest Grenela, koji je Trampov čovek, ko će više uraditi po pitanju tzv. Kosova”, kaže izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu i upozorava da se pritisci na Srbiju tek mogu očekivati.

Tramp je u poslednjih meseci stavio pun fokus na rešenje problema Kosova

“Promenu kursa i pojačane pritiske možemo videti u poslednjih nekoliko nedelja, što se poklopilo sa Grenelovim imenovanjem, a potom i sa njegovom prvom zvaničnom posetom ovom regionu. Palmer je, uprkos tome što u javnosti izgleda drugačije, teško podneo kad je Tramp imenovao Grenela i sada se takmiči sa njim ko će da bude rigorozniji”, navodi isti sagovornik.

Promenu u stavu SAD video je i Vučić i to se naročito primetilo posle njegovog sastanka sa Grenelom nakon kojeg je sam, bez saradnika, pisao službenu belešku.

“Za SAD je tzv. Kosovo nezavisna država i njih ne interesuje ništa drugo osim priznanja”, rekao je Vučić dva puta u nekoliko dana.

On naglašava da je to njihov stav i da su to njihova očekivanja koja god administracija da bude.

– To isto očekujem od Metjua Palmera kada bude došao da će da kaže. Međutim, ne znam šta EU ima da kaže – rekao je Vučić i dodao:

– Srbija je spremna na razgovore i postizanje kompromisnih rešenja za KiM, ali nikada neće pristati na poniženje. Iznenadila me je činjenica da je američki zvaničnik Metju Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine. Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, ako je ideja da mi priznamo tzv. Kosovo, a da oni zauzvrat ukinu takse, pitam se o čemu onda da pregovaramo. To mi onda deluje kao šala – rekao je Vučić.Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović najnovije izjave Palmera posmatra u svetlu želje SAD da nakon Prištine pritisne i Beograd.

– Americi se čini sasvim izvesnim ukidanje taksi na robe iz centralne Srbije i BiH koje je uvela Priština pa sada želi pritisak da okrene i ka Beogradu. S druga strane, SAD ima i zakon u vezi sa nabavkom vojne opreme koji podrazumeva i uvođenje sankcije zemlji koja nabavlja naoružanje od Rusije – ističe Đukanović.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković deli slično mišljenje i podseća da je i ranije Vašington pretio sankcijama Srbiji zbog vojne saradnje sa Rusijom.

– Još prošle godine SAD je spominjao sankcije Srbiji zbog nabavke ruskih helikoptera Mi-35. Kongres je doneo zakon koji predviđa takvu mogućnost u doređenom kontekstu, ali ne po automatizmu. Verujem da je Vašington već tražio objašnjenje od Beograda u vezi sa nabavkom „pancira“. Jedna je priča za „pancir“, druga za S-400 – apostrofira Savković.

On smatra da je SAD shvatio kako je u prethodnom periodu jako pritiskao Prištinu zbog uvođenja taksi.

– To je bio veliki pritisak s obzirom na to da im je Priština veći saveznik od Beograda. Ako se ima u vidu da je promenjena vlast na Kosovu i da su veoma male šanse da Kosovo uskoro uđe u EU, Vašington zna da Priština mora da dobije nešto zauzvrat. Biće interesantno čuti šta će Palmer reći u Beogradu – podvlači Savković.

Zašto SAD vrše pritisak na Srbiju

Vučić je nakon razgovora sa Palmerom najavio da veruje da će za dva, najkasnije tri meseca biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga sa Prištinom, dok je Palmer naglasio da je Evropska unija napravila istorijsku grešku na Balkanu i da se nada da će ona biti ispravljena do maja naredne godine kada se očekuje novi sastanak evrospkih lidera u Briselu.

Vučić je odgovarajući na pitanja novirana rekao i da Srbija neće ulaziti u sukob sa SAD:

„Mi da ulazimo u sukobe s Amerikom nećemo, ne padam mi na pamet da se sukobljavamo s najvećom silom.“

Istakao je i da će nastojati da Srbija sačuva svoju slobodu, ali da nam je ostavljen mali „prolaz“ kroz koji moćemo da se provučemo, poredeći tu situaciju s izrekom „kao kuće kroz tarabe“.

– Danas smo predsednik Vučić i ja imali priliku da razgovaramo o političkoj situaciji. Istorijska je greška i loša poruka regionu ono što je urađeno Albaniji i Sevrenoj Makedoniji. Amerika želi za Srbiju evropski put i videće da učini sve da im pomogne u tome – naveo je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

(Blic)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad2 says:

  biće zanimljivo šta će grenel reći ali to neče ići u javnost,jer sasvim je izvesno da su ova dva izaslanika došli sa različitim porukama a takodje je nominalni rank grenela kao izaslanika daleko iznad "privatnog preduzimača" koji nam je došao iz state dep.Sada se kosovo seli u VAŠINGTON i tamo će da pravi HAOS.Jer postoji mnogo dokaza o prekršajima radne etike, discipline, korupciji i čak podrivanju bezvbednosti USA od strane odredjenih neformalnih grupa zaposlenih u tom ministarstvu.Bezbednosne službe USA imaju dokaze o zaštiti terorista koja je upravo iz tog ministarstva radjena, o davanju dokumenata ili nameštanju podataka za dokumenta o uvozu ubica sa b.istoka u USA itd.To su ozbiljne stvari i nisu prošle nezapaženo.Tramp konačno ima nešto sa čime će moći da zaposli metlu u state dep.koji mu i dalje prkosi i opstrukcijom unutar administracije sprečava američkog predsednika i vladu da funkcionišu.Trampu je state.dep. najveći politički problem jer se iz te ustanove blokira istraga mnogih mutnih i kriminalnih radnji "uglednih" američkih političara u inostranstvu.Povezanost sa inostranim režimima i mafijama je velika bezbednosna opasnost za USA a MNOGI u kongresu i neki u senatu su mislili da je to sasvim bezopasno i nekažnjivo raditi.Prevarili su se,stvari su tamo došli do tačke pucanja povodom tog pitanja,jer je postalo jasno da neki ljudi kupuju izbore mafijaškim novcem iz inostranstva.

 2. persida says:

  Kauboji pucaju jer njihova glupost izlazi na videlo.

  • Evans says:

   ma kako da ne, samo... kauboji imaju mnogo opake revolvere...

 3. Evans says:

  Jad i beda, eto sta ceka Srbiju. Ovo je otvoreno guranje zemlje i naroda u propast.

 4. Vasa says:

  Ako ne možeš da ih pobediš onda im se pridruži makar i u debelom crevu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *