ТАКО ТО РАДЕ МАЂАРИ: Пребијене и изуједане мигранте враћају у Србију!

TAKO TO RADE MAĐARI: Prebijene i izujedane migrante vraćaju u Srbiju!

14 marta 2017

4europe-hungary2

Izbeglice i evropski borci za ljudska prava optužuju Budimpeštu da brutalno zlostavlja migrante. Oni se često vraćaju u Srbiju izranjavani i izujedani. Mađarska to negira – ali državno tužilaštvo dobija odgovarajuće prijave.

„Presekli smo ogradu i ušli u Mađarsku“, kaže šesnaestogodišnji Avganistanac Fajsal koji je našao utočište u skladištima iza beogradske železničke stanice, a pre nekoliko dana je morao da se vrati sa srpsko-mađarske granice.

„Nažalost, mađarski policajci su nas našli“, kaže, „vikali su i huškali pse na nas. Hteli su po svaku cenu da saznaju ime krijumčara koji nas je doveo do ograde na granici, ali nismo znali kako se on zove“, kaže Avganistanac i pokazuje ujed psa na ruci, prenosi Dojče Vele, dodajući ispovest još jednog migranta o stravičnom iskustvu na mađarskoj strani granice.

„U poslednjih godinu dana imamo više od 100 slučajeva gde su povrede posledica nasilja“, kaže lekar Momčilo Đurđević koji je u sklopu organizacije „Lekari bez granica“ zadužen za brigu o migrantima na ovoj lokaciji: „Smatramo da ima mnogo više slučajeva koji nam nisu prijavljeni“.

Od jula prošle godine Mađarska vraća za Srbiju ilegalne imigrante uhvaćene unutar pojasa od osam kilometara od granice na mađarskoj teritoriji. Prošlog utorka, parlament u Budimpešti je odobrio novi zakon o azilu kojim je taj pojas praktično ukinut – odnosno, proširen na čitavu teritoriju države. Malobrojni potražioci azila koje Mađarska pušta na svoju teritoriju preko dve takozvane tranzitne zone formirane na samoj granici ubuduće će na rešavanje svojih zahteva moći da čekaju samo još u tim zonama. A ako požele da ih napuste, onda će to smeti samo – u pravcu Srbije.

Izbeglice koje bivaju vraćene u Srbiju često imaju povrede od udaraca, teške iritacije očiju od biber-spreja i rane od ujeda pasa. Neka zlostavljanja ne ostavljaju tragove. Tokom zime su mnoge izbeglice rekle da su ih mađarski policajci terali da satima stoje u ledenoj vodi, tvrdi nemačka medijska kuća.

Eldorado za krijumčare

Mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kategorički odbacuje optužbe za zlostavljanja. „Krug pomagača Lekara bez granica je kao što je poznato povezan sa Džordžom Sorošem“, tvrdi Ministarstvo. Američki milijarder je za mađarskog premijera Viktora Orbana neka vrsta državnog neprijatelja, ali prema navodu Dojče Velea, to je zato što se Soroš „zalaže za demokratiju i ljudska prava“.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. igor says:

    To nisu nikakvi emigranti,to je rulja necivilizovane bande islamista koji su dosli ovamo da stavraju probleme. Sve to oterati odakle su dosli.

  2. Lilit says:

    A što si presekao ogradu, i treba te izbaciti napolje....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *