TAKO TO RADI PRAVI LIDER: Orban doneo najbrutalniji zakon protiv stranih banaka

TAKO TO RADI PRAVI LIDER: Orban doneo najbrutalniji zakon protiv stranih banaka

8 jula 2014

Viktor Orban 43232Banke u Mađarskoj imaju 90 dana da svakom korisniku kredita u švajcarskim francima vrate novac koji je, prema proceni mađarskih vlasti, zarađen na razlikama u kursu i povećanim kamatnim stopama nakon što je vrednost švajcarskog franka ojačala u proteklim godinama krize.

Ta obaveza proizilazi iz zakona koji je u petak usvojen u mađarskom parlamentu i koji je jedan od najbrutalnijih zakona protiv stranih banaka u jednoj od zemalja srednje i istočne Evrope.

Kako javlja list Financial Times, deonice Erste grupe, austrijske banke koja operiše i u Mađarskoj, odmah su pale 15% nakon što se pokazalo da bi ta banka zbog novog mađarskog zakona mogla izgubiti čak do 1,6 milijardi evra.

Viceguverner Mađarske centralne banke Adam Balog procenjuje da će ukupan trošak za sve banke biti između 2 i 3 milijarde evra, piše FT.

Osim Erste banke, taj zakon tiče se i mađarske OTP banke, austrijske Raiffeisen banke i italijanske Banca Intensa. Stotine hiljada Mađara podizale su do 2009. kredite u švajcarskim francima, ali u krizi je mađarska forinta izgubila oko 60% vrednosti prema švajcarskom franku.

Mađarski premijer Viktor Orban od dolaska na vlast 2010. najavljivao je da će prisiliti banke da vrate Mađarima razliku nastalu nakon turbulencija u kursu franka, a u petak je to i formalno realizovao.

Banke imaju 90 dana da vrate novac, ali prvo imaju 30 dana tokom kojih mogu svaki pojedinačni slučaj dati na odlučivanje sudu.

To mogu učiniti ako smatraju da je klijent u trenutku sklapanja ugovora o kreditu bio jasno informisan o uslovima.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *