Таковски грм чека дворац

Takovski grm čeka dvorac

17 juna 2017

OD dvorca Obrenovića u istorijskom Takovu, čiju rekonstrukciju je nedavno u Gornjem Milanovcu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, danas ne postoji ni kamen na kamenu!

Ideja o izgradnji replike trospratne građevine, podsetila je na sudbinu ovog letnjikovca srpske dinastije, koji je stradao u požaru 1917, a potpuno, do poslednje cigle, razgrađen 1945, kada su materijali sa njegovih zidova ugrađivani u druga tadašnja državna zdanja.

Na ivici predela zvanog Kraljeve livade, kod čuvenog Takovskog grma, gde se nalazio dvorac kralja Aleksandra i kraljice Drage, sada stoje dve oronule zgradice od cigle, koje su služile kao pomoćni objekti – veća kao smeštaj za poslugu, manja kao ostava za kočije i alat.

– Ta veća zgradica je u vreme mog detinjstva, šezdesetih godina prošlog veka, služila kao ambulanta. Kasnije su obe zapuštene, i vidite i sami koliko su propale – kaže nam Adam Vesković (62), meštanin Takova.

Pomoćna zdanja godinama se nisu koristila, a na mestu gde se dvorac nalazio, odavno su livade.

Priča o gradnji Takovskog dvorca vrlo je mučna, intrigantna, kao i sudbina mnogih seljaka, koji su u njoj učestvovali pod prisilom.

– Tadašnji načelnik okruga, Šurdilović, isposlovao je izgradnju tog dvorca, i to u Takovu odakle je Miloš Obrenović poveo Drugi srpski ustanak, da bi se što više dodvorio kralju Aleksandru i vlastima u Beogradu. Strogom naredbom, stotine meštana Takova i okolnih sela morali su besplatno učestvovati u gradnji dvorca. Narod pamti da je to bio pravi kuluk za seljake, bez obzira na to što su oni većinom, kako se pripovedalo, voleli dinastiju Obrenović – kazao nam je kustos Radoš Gačić, istoričar umetnosti u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu.

 

Dolaskom suparničke dinastije Karađorđević na tron Srbije, Takovski dvorac sračunato pada u zaborav i potpuno nestaje posle Drugog svetskog rata:

– Iz Takova i okolnih mesta ljudi su, opet prisilno kao i za vreme njegove gradnje, tokom kuluka što ga je sprovodio taj Šurdilović, dovođeni da ga razgrađuju, do poslednjeg kamena i cigle – svedoče nam Takovci, moleći da im ne objavimo imena.

 

ČOBANI PALIKUĆE?

MNOGE verzije postoje o uzrocima požara iz 1917: da su ga naredili Karađorđevići ili masoni, zapalili kulučari iz osvete…

– Iz dvorca su, pre paleža, raznešene sve vredne stvari, kojih još sada ima po kućama u okolnim mestima, razmontirani su i podovi… Kao da gledam: te 1917. bio sam momče, puno nas je čuvalo stoku na livadama oko dvorca, a namerno su ga zapalili obesni čobani! Bez ikakve veze sa bilo kojom politikom, organizacijom – posvedočio je meštanin Mileta Damljanović, pre dve decenije u „Novostima“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *