Таковски грм чека дворац

Таковски грм чека дворац

17 јуна 2017

ОД дворца Обреновића у историјском Такову, чију реконструкцију је недавно у Горњем Милановцу најавио председник Србије Александар Вучић, данас не постоји ни камен на камену!

Идеја о изградњи реплике троспратне грађевине, подсетила је на судбину овог летњиковца српске династије, који је страдао у пожару 1917, а потпуно, до последње цигле, разграђен 1945, када су материјали са његових зидова уграђивани у друга тадашња државна здања.

На ивици предела званог Краљеве ливаде, код чувеног Таковског грма, где се налазио дворац краља Александра и краљице Драге, сада стоје две оронуле зградице од цигле, које су служиле као помоћни објекти – већа као смештај за послугу, мања као остава за кочије и алат.

– Та већа зградица је у време мог детињства, шездесетих година прошлог века, служила као амбуланта. Касније су обе запуштене, и видите и сами колико су пропале – каже нам Адам Весковић (62), мештанин Такова.

Помоћна здања годинама се нису користила, а на месту где се дворац налазио, одавно су ливаде.

Прича о градњи Таковског дворца врло је мучна, интригантна, као и судбина многих сељака, који су у њој учествовали под присилом.

– Тадашњи начелник округа, Шурдиловић, испословао је изградњу тог дворца, и то у Такову одакле је Милош Обреновић повео Други српски устанак, да би се што више додворио краљу Александру и властима у Београду. Строгом наредбом, стотине мештана Такова и околних села морали су бесплатно учествовати у градњи дворца. Народ памти да је то био прави кулук за сељаке, без обзира на то што су они већином, како се приповедало, волели династију Обреновић – казао нам је кустос Радош Гачић, историчар уметности у Културном центру у Горњем Милановцу.

 

Доласком супарничке династије Карађорђевић на трон Србије, Таковски дворац срачунато пада у заборав и потпуно нестаје после Другог светског рата:

– Из Такова и околних места људи су, опет присилно као и за време његове градње, током кулука што га је спроводио тај Шурдиловић, довођени да га разграђују, до последњег камена и цигле – сведоче нам Таковци, молећи да им не објавимо имена.

 

ЧОБАНИ ПАЛИКУЋЕ?

МНОГЕ верзије постоје о узроцима пожара из 1917: да су га наредили Карађорђевићи или масони, запалили кулучари из освете…

– Из дворца су, пре палежа, разнешене све вредне ствари, којих још сада има по кућама у околним местима, размонтирани су и подови… Као да гледам: те 1917. био сам момче, пуно нас је чувало стоку на ливадама око дворца, а намерно су га запалили обесни чобани! Без икакве везе са било којом политиком, организацијом – посведочио је мештанин Милета Дамљановић, пре две деценије у „Новостима“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u