ТАЛИБАНИ СЕ ПРИБЛИЖАВАЈУ КАБУЛУ! Влада тражи руске борбене хеликоптере

TALIBANI SE PRIBLIŽAVAJU KABULU! Vlada traži ruske borbene helikoptere

12 avgusta 2021

Pobunjenici iz pokreta „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) zauzela je grad Gazni i sada se nalazi na 130 kilometara od prestonice Avganistana, javlja AP.Preuzimanje kontrole nad Gaznijem je strateški važna pobeda za talibane, pošto oni sad kontrolišu autoput koji povezuje Kabul sa jugom zemlje.

Pri tom, kako navodi AP, za sada talibani ne predstavljaju neposrednu vojnu pretnju za sam Kabul. Ipak, u ovom trenutku oni kontrolišu već oko dve trećine teritorije Avganistana i nešto manje od trećine administrativnih centara avganistanskih provincija.

Agencija podseća da, prema ocenama američke obaveštajne službe, u narednih 30 dana talibani mogu prići Kabulu. Pored toga, u slučaju da se ova dinamika nastavi, oni u narednim mesecima mogu zauzeti celu teritoriju Avganistana. Američke službe ne isključuju da, na kraju, vladinim snagama može ostati samo Kabul i još nekoliko gradova.

Međutim, ni zvanična vlada ne sedi skrštenih ruku. Šef diplomatije Avganistana Hanif Atmat saopštio je u intervjuu ruskom radiju „Eho Moskva“ da je Kabul spreman da kupi borbene helikoptere od Moskve.

„Radi jačanja naše ratne avijacije zatražili smo od ruske strane nove helikoptere. I prirodno, mi ćemo kupiti helikoptere našim resursima, našim novcem. Očekujem odgvoor od Rusije po ovom pitanju“, rekao je Atmat.

Trenutno se vode žestoke borbe i u centru Kandahara. Talibani su saopštili da su zauzeli grad.

KOMENTARI4 komentara

 1. sima says:

  Taliban, taliban, talini banana.

 2. Srbski vitez says:

  Te talibanske kreature je zaista teško iskoreniti... ali... vrate li se Rusi ponovo, progovoriće najnovije rusko oružje počev od TOSK-a pa do najnovijih ruskih raketa! Biće prženih talibana koliko ti duša ište...

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Talibani locirani, Rus će da opali. Nisu znali da savremena tehnika sve može da locira i nacilja. Tali Bani lete u vazduh.

 4. Rista says:

  Sve velike sile sveta osim Srbije su napravile prilično neočekivanih i posranih poteza batrgajući se da budu uvek prve na valogu u tuđoj i redovno nemoćnoj državi, a druge sile su to tolerisale. Ja tebe ...ne sećam se trenunto, a ti mene...ni toga se ne sećam trenutno. Mislim da su to neki vojvoda i serdar, ali...Može lako da se dogodi da gladni ruski oligarsi prodaju helikoptere Avganistanskim kvislinzima a pogotovo ako Amerika to aminuje. Nema veze. Izginuće još više avganistanskog naroda ali Avganistanci su do danas isterali i Ruse i Amerikance. Doduše, nisu ih baš bukvalno isterali ali je posle izvesnog vremena svaki dan boravka u Avganistanu siledžijama preseo. Par helikoptera će ih koštati još žrtava. ali očigledno da su oni rešili da idu do kraja. Avganistanski narod se već vekovima bori za svoju samostalnost a ako to treba da znači i zaostalost na početku, šta to koga boli? Naravno da će biti u velikom zaostatku na početku. Njih su napale i Rusija i Amerika. Zamislite da se tako nešto dogodilo Srbiji? A nije da nije moglo u ono doba ruske raspuštenosti i bežanije. Na svu sreću, nije se dogodilo iako sam ja čitajući ruske medije onda sa zaprepašćenjem pomislio da samo još fali da se i oni pridruže falangama Zapada i da malo sebe uteše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *