ТАЛИБАНИ УВОДЕ НОВА ПРАВИЛА ЗА ГРАЂАНЕ АВГАНИСТАНА

TALIBANI UVODE NOVA PRAVILA ZA GRAĐANE AVGANISTANA

13 avgusta 2021

Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) počeli su da uvode nova pravila za građane u regionima koje su okupirali – uvode se nove dažbine, građani se kažnjavaju zbog nedoličnog ponašanja, a ženama se zabranjuje da budu na ulici a da nisu u pratnji rodbine ili svog muža.Kada je reč o dažbinama, uveden je takozvani zekat – što je inače jedna od pet osnovnih dužnosti islama, a podrazumeva obavezno oporezivanje imovine građana uključujući novac, stoku, poljoprivredne proizvode i robu.

Pored toga, zabranjeno je hodanje ulicama u grupama većih od dvoje ljudi, a ženama je apsolutno zabranjeno da se pojavljuju na ulici a da nisu u pratnji rodbine ili svog muža.

Uvedene su zabrane nošenja pojedinih vrsta odeće, mladima je zabranjeno da se šišaju, a talibani građanima proveravaju sadržaj mobilnih telefona i u slučaju da pronađu neadekvatan materijal oni se kažnjavaju.

Abdulah Tahari, građanin iz severoistočne provincije Tahar, za Sputnjik kaže da je veoma uplašen jer su talibani veoma grubi prema običnim građanima, zbog čega namerava da napusti svoj dom.

Dodaje i da su mnogi građani uplašeni jer su talibani obećali da će kažnjavati sve one koji su na bilo koji način sarađivali sa avganistanskom vojskom, a takvih je, prema rečima Tahirija, dosta.

KOMENTARI5 komentara

 1. Carnex says:

  Tako ce mo i mi Srbi kao talibani povratiti KiM cim se raspadne nato ili pak kad se povuku prijatelji ciftara. A kasnije povratiti i ostale Srpskih zemalja. Vidimo se u oslobodjenom KiM.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Opet bolje od gestapo fasizma u EU i sirom Zapada.

 3. uddu says:

  Neka talibani vladaju kako se njima i njihovom narodu sviđa.Šta ima drugi da se mešaju u njihove živote i u njihove običaje !

 4. Svetovid says:

  Rade isto što i ovi talibani sa Zapada.

 5. petrovgrad says:

  Uredjuju zakone u svojoj zemlji, to čujem sa ulice i preko novina. Nije mi poznato u kojoj formi su ta pravila, usmena, pismena ili sl. Ja to vidim kao njihov problem unutar Avganistana. Kada im dozlogrdi neka se pobune i kraj priče. To da su NATO zlikovci dobili po prstima, to se vidi kroz njihovu bežaniju iz Avganistana. Za taj uspeh Talibanima čestitam naj iskrenije.Što se tiče ljudskih prava, ekologije i zaštite gej populacije u Kandaharu ima ko da brine. Tu se NVO pa neka krenu u akciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *