Танасковић заледио све! СРБИЈО, ОВО НЕ МОЖЕ ДА ТЕ МИМОИЂЕ! ДОЛАЗИ ТАЛАС БИБЛИЈСKИХ ПРОПОРЦИЈА, ВИДЕЋЕМО СТРАШНУ СТРАНУ АВГАНИСТАНА!

Танасковић заледио све! СРБИЈО, ОВО НЕ МОЖЕ ДА ТЕ МИМОИЂЕ! ДОЛАЗИ ТАЛАС БИБЛИЈСKИХ ПРОПОРЦИЈА, ВИДЕЋЕМО СТРАШНУ СТРАНУ АВГАНИСТАНА!

24 августа 2021

Можда има основа да се говори да ће ово бити једна мекша, „софт“ варијанта талибанског режима, у односу на онај од пре 20 година, када су и својим понашањем створили широк фронт против себе у свету и делом у Авганистану.Али оно што је сасвим сигурно са друге стране, да ће талибани настојати да пронађу сараднике окупатора, да ће у томе ићи од куће до куће, да хватају те људе и не верујем да њихова судбина може личити на забавни парк, рекао је професор др Дарко Танасковић, дипломата и оријенталиста, гостујући у емисији реч продукције Хелмкаст.

– Сетите се само рушења скулптура Буде у Бамијану што је изазвало згражавање у целом свету. Схватају они врло добро, јер су се у међувремену изградили, да не треба такву слику слати у свет, па дају гаранције свима да ће сви бити амнестирани, ушли су у палату, сликали се цивилизовано, ништа није спаљивано, рушено како је радила Исламска држава. Види се да тече живот, и то ће бити приказано и верујем да је то једним делом тако – примећује Танасковић.

Међутим, он не верује да ће то бити слика унутар самог Авганистана.

– Они ће доћи у ситуацију да морају да буду веома обазриви, сада ће један сусед проказивати другога, да би се додворио новим властима, цела женска полулација може бити подвргнута режиму и могуће су реторзије према женама за које се сматра да сн ису понашале како треба. Али то што се неће видети оком камере, или што ће неки сниматељ можда успети да ухвати, биће сигурно та ружна и страшна страна ове реконквисте коју су талибани спровели – уверен је Танасковић.

Он је казао да ће се талас избеглица наставити, без обзира како ће бити привремено заустављан, на неке вештачке начине, како је рекао.

– Поготово ако буде настављена криза са снабдевањем водом, која је већ постала драматична и мислим да ће тај талас имати библијске димензије. И зид који помиње Турска говори да је ствар крајње озбиљна – наводи он.

Танасковић подсећа да су у Србију и до сада долазиле избеглице из Авганистана.

– Чак их је у неком тренутку било највише. Морали бисмо употребити све механизме да се тај талас не прелије на нас – упозорио је дугогодишњи дипломата.

Он је говорио и о томе да ли ће се талибани засита одрећи производње дроге и уништитит њену производњу, што можете погледати у емисији, а на самом почетку Танасковић је одговорио и на питање да ли ће Авганистан повући признање Kосова*, будући да се Kосово* обавезало Америци да чува непријатеље талибана.На питање шта је Израел добио од признања Kосова*, он одговара да је то врло мало, или ништа.

– Од израелских дипломата сам чуо да Израел не добија готово ништа од тога, без обзира какве су спекулације прављене и објашњења дата, о значају да једна муслиманска држава оснује амбасаду у Јерусалиму. Јер каква је уопште Kосово муслиманска држава, оно је безначајно. Говорили су да не сматрају да ту има било какве велике користи за Израел, и да је реч искључиво о томе да се помогне Доналду Трампу у финишу његове председничке кампање. И да је то под притиском Американаца урађено, те да то нема за Израел већи значај – открио је саговорник Хелмкаста.

Говорећи о Вашингтонском споразуму, казао је да је то један „асиметрични споразум“.

– То су два споразума потписана истог дана, који се разликују по одредбама. Не знам у дипломатској историји да ли је тако нешто потписано. Ово што је Приштина отказала, то је незамисливо да Приштина може отказати споразум САД-у. Без обзира ко је председник, оне треба да стоје иза тог споразума. Али то је нешто што не треба да изненади, то је споразум ад хок, за одређени политички тренутак. Али верујем да нити ћемо га ми до краја спроводити, нити ће га спроводити САД, сем у нечему што њима јако одговара – оценио је Танасковић.

Он подсећа да је већ говорио да неће наступити „тај велики револт у исламском свету“ због склапања односа Kосова* са Израелом и установљења амбасаде у Јерусалиму.

– Јер арапске државе успостављају јавне и тајне односе са Израелом већ јако дуго и готово да им некако смета тај проблем Палестине јер не могу на том плану да иду отворено. Зато нисам очекивао неке велике реакције, ето на пример, Ердоган се страшно наљутио када је Kосово* одлучило да то уради, а ево сада се залаже за нова признања. То је тај двоструки стандард и лицемерје – указао је Танасковић.

Он је говорио и да је непосредно пред НАТО интервенцију 1999. године једна делегација етничких Турака са Kосова и Метохије посетила Турску како би се у турском парламенту успротивила независном Kосову*.

KOMENTARI4 коментара

  1. šiško says:

    Ovaj čovek više ne zna šta priča. Problema sa migrantima iz afganistana će biti, to svi znamo. Možda i mnogo velikih problema. Ali to nikako ne mogu biti problemi biblijskih proporcija. Čak ne mogu biti ni takvi kakve su napravljeni u afganistanu, jer ovo nije njihova zemlja, ovde se oni ne osećaju tako komotno kao tamo, a nisu ni mnogo zainteresovani. Oni su samo plaćenici koje šalju da obave neki posao. Taj posao će oni otaljavati, praviti s*anja koja im nacrtaju, ali balkan nikako ne može izgledati kao afganistan. Još ako bismo se mi makar malo potrudili, pa ih uopšte ne primili, ostao bi problem samo u susednim državama i na KiMu (mada ja mislim da njih na KiMu neće biti mnogo). A tanasković neka ide ili u penziju ili na bolovanje. Dosta je prosipao svoje bisere.

  2. Gagi says:

    Profesor je apsolutno u pravu. Sada se desavanja u Afganistanu mogu porediti sa nametnutim komunizmom kod nas posle II sv. rata. Tehnologija je apsolutno ista, samo su izvrsioci nesto drugaciji. Istim umom i tehnologijom se nanovo okupiraju nove drzave i postavljaju novi okupatorski politicki namesnici. Sada ce se tamo promovisati neki novi i nepoznati politicari za koje niko nije uveren odakle su dosli i gde su bili do sada,ovi Talibanski prvoborci ce dobiti neke dobre pozicije i zivotne beneficije i idemo dalje.Sve je vec vidjeno i toliko poznato.Slicna ili istovetna situacija je u politici svake drzave, politicki kandidati izadju na izbore i narod ih glasa, posle nekog vremena se pojave neke nepoznate osobe koje zauzmu najvise drzavne pozicije koje niko nije glasao. Ti "eksperti" kasnije vode drzavu u pravcu suprotnom volji naroda a narod pojma nema ni ko su, ni sta su. Tako ce u narednom periodu biti u Afganistanu. Narod je obicno testo koje se mesi po potrebi i zeljenom obliku,svi su srecni i zadovoljni laznim "savremenim" zivotom, danas je na kugli zemaljskoj vise bede i gladnih nego ikada. Danas svetski robovi ne moraju direktno da rade i da se muce za robovlasnika,dohodak mu stvaraju tako sto moraju redovno da placaju racune za imovinu koju su sami stvorili svojim radom.

  3. Gagi says:

    Da li je iko primetio jednu bizarnu sitnicu koja se dogadjala kod nas za vreme II sv. rata. Narod je bezao go i bos od pogroma fasista po planinama i bespucima i tamo se organizovao za odbranu golih zivota.U nekom momentu ratnog haosa i ludila kada je sve bilo poruseno i devastirano, pojavljuju se partizanske uniforme i titini borci se oblace da budu dostojanstveni i prepoznatljivi "oslobodioci". Odakle te uniforme, jesu li ih sili ilegalci, koja tekstilna industrija je tada mogla da radi tim kapacitetom. Odakle materijal i sirovine za tu proizvodnju, koliko je sivacih masina tada bilo i gde se to sve proizvodilo, voleo bih da znam, do sada nisam saznao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u