Танасковић заледио све! СРБИЈО, ОВО НЕ МОЖЕ ДА ТЕ МИМОИЂЕ! ДОЛАЗИ ТАЛАС БИБЛИЈСKИХ ПРОПОРЦИЈА, ВИДЕЋЕМО СТРАШНУ СТРАНУ АВГАНИСТАНА!

Tanasković zaledio sve! SRBIJO, OVO NE MOŽE DA TE MIMOIĐE! DOLAZI TALAS BIBLIJSKIH PROPORCIJA, VIDEĆEMO STRAŠNU STRANU AVGANISTANA!

24 avgusta 2021

Možda ima osnova da se govori da će ovo biti jedna mekša, „soft“ varijanta talibanskog režima, u odnosu na onaj od pre 20 godina, kada su i svojim ponašanjem stvorili širok front protiv sebe u svetu i delom u Avganistanu.Ali ono što je sasvim sigurno sa druge strane, da će talibani nastojati da pronađu saradnike okupatora, da će u tome ići od kuće do kuće, da hvataju te ljude i ne verujem da njihova sudbina može ličiti na zabavni park, rekao je profesor dr Darko Tanasković, diplomata i orijentalista, gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast.

– Setite se samo rušenja skulptura Bude u Bamijanu što je izazvalo zgražavanje u celom svetu. Shvataju oni vrlo dobro, jer su se u međuvremenu izgradili, da ne treba takvu sliku slati u svet, pa daju garancije svima da će svi biti amnestirani, ušli su u palatu, slikali se civilizovano, ništa nije spaljivano, rušeno kako je radila Islamska država. Vidi se da teče život, i to će biti prikazano i verujem da je to jednim delom tako – primećuje Tanasković.

Međutim, on ne veruje da će to biti slika unutar samog Avganistana.

– Oni će doći u situaciju da moraju da budu veoma obazrivi, sada će jedan sused prokazivati drugoga, da bi se dodvorio novim vlastima, cela ženska polulacija može biti podvrgnuta režimu i moguće su retorzije prema ženama za koje se smatra da sn isu ponašale kako treba. Ali to što se neće videti okom kamere, ili što će neki snimatelj možda uspeti da uhvati, biće sigurno ta ružna i strašna strana ove rekonkviste koju su talibani sproveli – uveren je Tanasković.

On je kazao da će se talas izbeglica nastaviti, bez obzira kako će biti privremeno zaustavljan, na neke veštačke načine, kako je rekao.

– Pogotovo ako bude nastavljena kriza sa snabdevanjem vodom, koja je već postala dramatična i mislim da će taj talas imati biblijske dimenzije. I zid koji pominje Turska govori da je stvar krajnje ozbiljna – navodi on.

Tanasković podseća da su u Srbiju i do sada dolazile izbeglice iz Avganistana.

– Čak ih je u nekom trenutku bilo najviše. Morali bismo upotrebiti sve mehanizme da se taj talas ne prelije na nas – upozorio je dugogodišnji diplomata.

On je govorio i o tome da li će se talibani zasita odreći proizvodnje droge i uništitit njenu proizvodnju, što možete pogledati u emisiji, a na samom početku Tanasković je odgovorio i na pitanje da li će Avganistan povući priznanje Kosova*, budući da se Kosovo* obavezalo Americi da čuva neprijatelje talibana.Na pitanje šta je Izrael dobio od priznanja Kosova*, on odgovara da je to vrlo malo, ili ništa.

– Od izraelskih diplomata sam čuo da Izrael ne dobija gotovo ništa od toga, bez obzira kakve su spekulacije pravljene i objašnjenja data, o značaju da jedna muslimanska država osnuje ambasadu u Jerusalimu. Jer kakva je uopšte Kosovo muslimanska država, ono je beznačajno. Govorili su da ne smatraju da tu ima bilo kakve velike koristi za Izrael, i da je reč isključivo o tome da se pomogne Donaldu Trampu u finišu njegove predsedničke kampanje. I da je to pod pritiskom Amerikanaca urađeno, te da to nema za Izrael veći značaj – otkrio je sagovornik Helmkasta.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, kazao je da je to jedan „asimetrični sporazum“.

– To su dva sporazuma potpisana istog dana, koji se razlikuju po odredbama. Ne znam u diplomatskoj istoriji da li je tako nešto potpisano. Ovo što je Priština otkazala, to je nezamislivo da Priština može otkazati sporazum SAD-u. Bez obzira ko je predsednik, one treba da stoje iza tog sporazuma. Ali to je nešto što ne treba da iznenadi, to je sporazum ad hok, za određeni politički trenutak. Ali verujem da niti ćemo ga mi do kraja sprovoditi, niti će ga sprovoditi SAD, sem u nečemu što njima jako odgovara – ocenio je Tanasković.

On podseća da je već govorio da neće nastupiti „taj veliki revolt u islamskom svetu“ zbog sklapanja odnosa Kosova* sa Izraelom i ustanovljenja ambasade u Jerusalimu.

– Jer arapske države uspostavljaju javne i tajne odnose sa Izraelom već jako dugo i gotovo da im nekako smeta taj problem Palestine jer ne mogu na tom planu da idu otvoreno. Zato nisam očekivao neke velike reakcije, eto na primer, Erdogan se strašno naljutio kada je Kosovo* odlučilo da to uradi, a evo sada se zalaže za nova priznanja. To je taj dvostruki standard i licemerje – ukazao je Tanasković.

On je govorio i da je neposredno pred NATO intervenciju 1999. godine jedna delegacija etničkih Turaka sa Kosova i Metohije posetila Tursku kako bi se u turskom parlamentu usprotivila nezavisnom Kosovu*.

KOMENTARI4 komentara

 1. šiško says:

  Ovaj čovek više ne zna šta priča. Problema sa migrantima iz afganistana će biti, to svi znamo. Možda i mnogo velikih problema. Ali to nikako ne mogu biti problemi biblijskih proporcija. Čak ne mogu biti ni takvi kakve su napravljeni u afganistanu, jer ovo nije njihova zemlja, ovde se oni ne osećaju tako komotno kao tamo, a nisu ni mnogo zainteresovani. Oni su samo plaćenici koje šalju da obave neki posao. Taj posao će oni otaljavati, praviti s*anja koja im nacrtaju, ali balkan nikako ne može izgledati kao afganistan. Još ako bismo se mi makar malo potrudili, pa ih uopšte ne primili, ostao bi problem samo u susednim državama i na KiMu (mada ja mislim da njih na KiMu neće biti mnogo). A tanasković neka ide ili u penziju ili na bolovanje. Dosta je prosipao svoje bisere.

 2. Gagi says:

  Profesor je apsolutno u pravu. Sada se desavanja u Afganistanu mogu porediti sa nametnutim komunizmom kod nas posle II sv. rata. Tehnologija je apsolutno ista, samo su izvrsioci nesto drugaciji. Istim umom i tehnologijom se nanovo okupiraju nove drzave i postavljaju novi okupatorski politicki namesnici. Sada ce se tamo promovisati neki novi i nepoznati politicari za koje niko nije uveren odakle su dosli i gde su bili do sada,ovi Talibanski prvoborci ce dobiti neke dobre pozicije i zivotne beneficije i idemo dalje.Sve je vec vidjeno i toliko poznato.Slicna ili istovetna situacija je u politici svake drzave, politicki kandidati izadju na izbore i narod ih glasa, posle nekog vremena se pojave neke nepoznate osobe koje zauzmu najvise drzavne pozicije koje niko nije glasao. Ti "eksperti" kasnije vode drzavu u pravcu suprotnom volji naroda a narod pojma nema ni ko su, ni sta su. Tako ce u narednom periodu biti u Afganistanu. Narod je obicno testo koje se mesi po potrebi i zeljenom obliku,svi su srecni i zadovoljni laznim "savremenim" zivotom, danas je na kugli zemaljskoj vise bede i gladnih nego ikada. Danas svetski robovi ne moraju direktno da rade i da se muce za robovlasnika,dohodak mu stvaraju tako sto moraju redovno da placaju racune za imovinu koju su sami stvorili svojim radom.

 3. Gagi says:

  Da li je iko primetio jednu bizarnu sitnicu koja se dogadjala kod nas za vreme II sv. rata. Narod je bezao go i bos od pogroma fasista po planinama i bespucima i tamo se organizovao za odbranu golih zivota.U nekom momentu ratnog haosa i ludila kada je sve bilo poruseno i devastirano, pojavljuju se partizanske uniforme i titini borci se oblace da budu dostojanstveni i prepoznatljivi "oslobodioci". Odakle te uniforme, jesu li ih sili ilegalci, koja tekstilna industrija je tada mogla da radi tim kapacitetom. Odakle materijal i sirovine za tu proizvodnju, koliko je sivacih masina tada bilo i gde se to sve proizvodilo, voleo bih da znam, do sada nisam saznao.

  • šiško says:

   Made in Germany.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *