ТАЊА МИШЧЕВИЋ СЛУЧАЈНО ОТКРИЛА ТАЈНУ И ТАКО СРУШИЛА ВУЧИЋЕВУ ПОЛИТИКУ: „Нећемо још дуго у ЕУ!“

TANJA MIŠČEVIĆ SLUČAJNO OTKRILA TAJNU I TAKO SRUŠILA VUČIĆEVU POLITIKU: „Nećemo još dugo u EU!“

13 avgusta 2016

Aleksandar-Vucic-copy-720Nemoguće je da neka država postane nova članica Evropske unije, pre novog budžetskog perioda EU 2021. godine, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević.

„To je prosto pravilo i dalje od toga ne može“, rekla je Miščević i dodala da se ne bi bavila računanjem kada će Srbija postati članica EU, jer to i ne zavisi samo od Srbije.

„Naše je da uradimo posao, da dostignemo određeni stepen vrednosti koji će meni – građanki Tanji Miščević, ne šefici pregovaračkog tima – biti ono što zadovoljava moj život u Srbiji 21. veka“, rekla je Miščević na okruglom stolu „Šta nas čeka u poglavljima 23 i 24“, održanom u Pres centru Tanjuga.

U tom smislu, kaže Miščević, manje joj je važan datum ulaska u članstvo, jer je i nemoguće da neka država postane članica pre novog budžetskog perioda 2021. a da je bitno dostići određeni stepen evropskih vrednosti.

Prema njenim rečima, koncept evropskih vrednosti dugo je bio nedefinisan, tek zapravo poslednjim sporazumom od 2007. iz Lisabona, postoji jasno nabrojeno šta su evropske vrednosti, koje su se pre podrazumevale.

„Mir, sloboda, bezbednost, demokratija, vladavina prava, stabilne institucije, tržišna ekonomija zasnovana na konkurenciji i mnoge druge stvari, to su evropske vrednosti i sada kada ih pogledate, to su duboko ukorenjene naše vrednosti, i tradicionalno i istorijski, religiozno i prostorno, kako god, ali smo na njih pomalo zaboravili“, smatra Miščević.

Kako je istakla, proces pristupanja EU treba da nam pomogne da ih prihvatimo, da im pripadamo, a ne da nam ih neko nameće kao uslov, već što su nam potrebne da „imamo za šta da se uhvatimo“.

Smatra da će se vrlo često čuti da je Evropa bezbednosni, mirovni, ekonomski projekat, ali da je zapravo njena suština, da su se oni okupili oko vrednosti koje su nesporne za države koje su formirale tri zajednice.

Predsednica Saveta za sprovođenje akcionog plana za poglavlje 23 Milica Kolaković-Bojović kao jednu od ozbiljnih opasnosti po proces evrointegracija navela je zbunjivanje građana.

„Moj utisak je da građani i dalje zaista suštinski ne razumeju šta donosi proces evrointegracija, a ne razumeju prvenstveno zbog toga što ih predstavnici vlasti, ne samo trenutne, nego i prethodne i one pre toga, zbunjuju, kada je u pitanju proces evropskih integracija“, rekla je Bojović.

Smatra da su izjave koje dolaze iz različitih izvora vrlo često kontradiktorne i fokusirane na dnevno političke potrebe, dok, kako je rekla, građani ostaju potpuno zbunjeni i uskraćeni za informaciju šta je zapravo suština procesa o kom se danas govori.

„Mislim da jako nedostaje u javnosti otvorene priče o suštini procesa evrointegracija, o suštinskim promenama, o suštinskom boljitku do kojeg taj proces može da dovede,  ukoliko taj proces rezultira istinskim promenama u institucionalnom sklopu i u načinu razmišljanja“, rekla je Bojović.

Prema njenom mišljenju, nedostaje nekakav apel da predstavnici institucija otvoreno govore građanima o tome, mada kaže i da postoji realna mogućnost da možda ni sami predstavnici institucija ne razumeju šta stoji iza procesa evropskim integracija.

„Prosto, nije uvek stvar politike, ili zle namere, ali to nije proces ispunjavanja zahteva koje stavljaju pred nas, nego proces gde zaista možemo da izvučemo suštinske benefite“, rekla je Bojović.

Skup je održan u okviru projekta Centra savremene politike i fondacije Konrad Adenauer „Prema Evropi“.

KOMENTARI24 komentara

 1. Beli Orao says:

  Dupli arschini su zvezda vodilja EU, nepravilna raspodjela dobra a novo peceni istocnjaci su samo moderni robovi osnivaca Eu! Navali sebijo u ropstvo!

 2. sinisa says:

  Vucko u Jevropu, ostali, stoj!

 3. Mali says:

  Pokojni otac mi je cesto govorio:"Nauci da razmisljas svojom,a ne tudjom glavom.I glavom gornjom,a ne donjom.".Evropa,zapad-.Vladavina prava,stabilne institucije...kome vi to pricate? Pa mi smo bombardovani bez saglasnosti UN ! Koliko je Milosevic odlezao u Hagu,do svoje smrti,da bi ga ta ikona Evropskog prava sada skriveno proglasila nevinim,u presudi Karadzicu?Molim vas o kojim Evropskim vrednostima vi pricate? Jednostavno trazite saveznike koji ce zajedno sa vama "duvati u isti rog".Ko sa djavolom tikve sadi-o glavu mu se obijaju.Pa i Brazil,Argentina,Rusija,Indija..su zemlje u usponu i bez saveznistva sa Evropom i USA.A ako vec treba snekim da duvamo u isti rog,onda je efikasnije duvati sa istomisljenicima i verskom bracom Rusima.Kulturoloski je lakse naci zajednicki jezik i interes.A pederi neka se ujedinjuju sa pederima,srecno im bilo.Tako ja bar mislim svojom glavom..onako prosto,iskreno.Samo sto smo beskonacno inertni za boljitak,cekamo da se neko drugi izbori za nas..Ne lipci magarce,do zelene trave. Protrljajte oci,i probudite se,pa pogledajte svoj dom andjele.

  • Za Srbiju says:

   Što nije navela osnovne evropske, odnosno zapadne vrednosti? Pedofilija, pederastija, zoofilija (u Nemačkoj, parlament zabranio taj tip bordela zbog zaštite životinja), darvinizam i majmunisanje, laž i falsifikovanje, eugenika, kolonijalizam i neokolonijalizam, imperjalizam i neoimperjalizam, ozakonjeno piratstvo i pljačka, legalna korupcija- zvana lobiranje, fašizam i nacizam, genocid, inkvizicija i javni linč u raznim oblicima- od javnih medija do raznih tribunala, trgovina ljudskim organima, smrtonosno i štetno vakcinisanje, klimatski i drugi ratovi, GMO, HAARP, zaprašivanje ljudi otrovima, lobotomija, čipovanje, egoizam, individualizam, profesionalizam-opravdanje za sva nehumana i monstruozna zanimanja, slavljenje Lucifera i demona, klanjanje novcu, ..... A vrednosti, koje je navela, to su prazne priče za budale.

 4. Kosovac says:

  Predsednica Saveta za sprovođenje akcionog plana za poglavlje 23 Milica Kolaković-Bojović. Kao predsednik AFŽ. Miščević Tanja, kao predsednik te sorte Klara Cetkin. Samo im fali Hilari Klinton, pa da se čovek opravdano pita šta su žene Bogu zgrešile pa da ih predstavljaju ovakve uvek napljuvane od pravih muškaraca. Naravno, seks nije zavistan od ovakvih, njima treba zapušiti usta pa onda deljati, ako im otpušiš usta, onda si uzjahao ježa, pazi. Obratite pažnju kolege, postoji Savet, postoji Akcioni plan, postoji Poglavlje 23. U sve to im se poserem.

  • Biser says:

   Kosovac, ovaj ti je komentar BISER!

 5. Glas razuma says:

  Lepo zboriš Mali, ali neke stvari si malo okrenuo na tumbe. Indija sarađuje ekonomski sa USA izuzetno mnogo. Indija je Američka baza za internet softver regulacije i popravke softvera, kao i mnoge druge stvari. Kada bi Amerika prekinula samo tu saradnju sa Indijom, čiji mladi "rasturaju" kompjuterske programe i vrlo korektno i jeftino obavljaju posao za američke kompanije, Indija bi dobila istog momenta nekoliko miliona nezaposlenih. Pomalo zastrašujuće, ali takve stvari se retko ili nikad ne događaju. Dakle, Indija je dosta vezana za SAD. Brazil i kapital Brazila je izmešan sa američkim kompanijama i poslovima više u Brazilu, nego u bilo kojoj državi Južne Amerike.(Venecuela, koja se glasa kao neprijatelje SAD, izvozi većinu nafte u SAD.) Argentina je država koja je ekonomski i finansijski kolapsirala zbog MMF kredita i na kraju je "najurila" MMF i bankrotirala. E, ali niko nije mutav. Argentina MORA da vrati svoje dugove, bar najveći deo, bez obzira na bankrot. Nešto malo su isplivali, ali ne dovoljno da se dočapaju vazduha. To koliko će Argentina morati da plati bankrot, zavisi isključivo od SAD. I to je ono što je ispred Argentine. Amerika je svuda i u svakoj državi sveta koja ima neki kapitalni potencijal, pa makar i samo radnu snagu, razgranala razne sisteme poslovanja i može sa njima da manevriše daleko elastičnije nego te države sa Amerikom. Kako? Pa ako Indija prekine saradnju sa Amerikom, Amerika će za par meseci sve te poslove prebaciti u Tajland ili bilo koju državu koja se njoj učini pogodnom. Indija taj luksuz sebi ne može da dozvoli. Brazil je mnogo galamio, i uzdrman je do temelja, ali je ostavljen na miru da prođu Olimpijske igre. Argentina je laka roba za Amerikance i nije im ni najmanji roblem. Zatvore im samo jedno veliko tržište za izvoz mesa i kraj. A Amerikanci to mogu. I još bi pogurali svoj izvoz mesa. I još poneka žalost. Još gore od Indije, za Ameriku je zakucana Kina. O tome ne treba ni pisati. Svi znaju. I na kraju, Rusija. Rusija nije raskinula sve veze nakon sankcija od strane Amerike. Amerika još uvek uvozi od Rusije jednu vrstu meke nafte koju Rusija ima, i niko u EU nesme ni da pisne. Amerika uvozi iz Rusije i raketne motore za lansiranje satelita u orbitu i mnoge druge namene. Iako nije nigde potvrđeno, nije ni opovrgnuto, jedna od najvećih naftnih kompanija sveta i Amerike, i dalje sarađuje sa Rusijom. Možda ne u obimu koji je bio ranije, ali ipak sarađuje. I ko zna šta sve još Amerika uvozi iz Rusije, bez obzira na sankcije. Politika je protitutka! Eto, to su te prepreke koje će zemlje BRIKS-a vrlo teško, ili nikako rešiti. E, sad, ako se mora, može se. Samo Amerika nikad još nije otišla tako daleko ni sa pritiscima ni sa sankcijama prema ovim državama, da bi one prekinule vezu sa Amerikom i stopirale svoj izvoz. Svim tim državama je taj izvoz izuzetno značajan, pa i velik, da bi se baš "naljutile" na Ameriku. Politka Amerike hladno-vruće je savršena. Bar do sada. Voleli mi to ili ne.

 6. milica says:

  Boško Obradović mandataru: Sve radite po starom, Dveri će glasati protiv izbora Vlade https://www.youtube.com/watch?v=9YZPpFt0uYw

 7. Pero Joksimovic says:

  Milosna mu mamkata ko nas je ovako izdengečio? Počeli su oni glupi Slovenci ukidanjem partijskog jednoumlja, misleći na srboumlje. Srbi kao Srbi naivni, toliko da ne razlikuju pitu zeljnicu od kravlje balege, odmah prihvatiše bačenu kost i rasturiše sve što su u dotadašnjoj kulturnoj i herojskoj istoriji sagradili. Raznorazne političke veštice, karakondžule, kaišari, bitange, diletanti, "otpornici", NVO, prevaranti... izroniše iz svojih kaljuga i bez muke ispeglaše mozak Srbima i sad može svaka šuša da po njemu šara kao dvogodišnjak kurcem po pepelu, što Vučićeva NVO vlada, NVO skupština i NVO predsednik Nikolić i rade. Sad imamo "bezumlje on the scen". Nikad više se neće Srbin uspraviti na nivo homo erektusa... čak ni half erekcija.

 8. Barakuda says:

  EU vrijednosti su pedofilija, homoseksualnost, korupcija, ratovi, izrabljivanje slabijega, otimanje teritorija malim državama, bombardovanjem istih i ubijanje na milione nevinih ljudi ! Građani Srbije su naravno zbunjeni da nam se nameću takve i slične " vrijednosti " !

 9. XD says:

  @glas razuma, ti nisi "glas razuma" nego "glas amerike"...MNOGO si BRE nafilovan amerikanjskim lazima, "svaka ti cast" ;)

  • Glas razuma says:

   IKSDE, nafilovan jesam, ali nisu laži. Na žalost, to je realnost koju živimo. Na nama je da ne žmurimo na nju, da je shvatimo i da nešto pokušamo. Ako ja to sve znam, uopšte ne znači da sam "amerikanizovan". Malo si se zaleteo, ali sam ja unapred rizikovao da će neko tako reagovati. Ipak, istina se mora znati, bez obzira na čijoj smo strani.

 10. Mali says:

  Glas razuma - Nisam ja nista okrenuo na tumbe.U pravu ste za mnoge sitne detalje o ekonomskoj moci USA,to je neosporivo.Ekonomska saradnja,ukoliko postoje interesi je prirodna stvar ostvarivanja obostranih interesa,ALI NISAM PRISTALICA USLOVLJENE EKONOMSKE SARADNJE,ZBOG PRIPADNOSTI DATOJ ORGANIZACIJI - DO TOTALNOG KRAHA. Porto Rico je dao srce i dusu USA,sada beze iz zemlje,trazeci posao po belom svetu,a igrali su na svaku notu u veselju.A kako ce dugove da vrate,niko nezna.Na zalost Srbija nema velicinu i kapacitet jednog Brazila,Kine,Indije,Argentine.Sitne ribe kao Srbija,Porto Rico i sl. same sebe unistavaju prihvatanjem "politicko-ekonomskih" prinudnih pripadnosti i saradnji do krajnjeg sloma.Ko je to uvideo,trazi izlaz iz tih organizacija,i zapocinje samostalni oporavak. U svojim razmisljanjima samo maksimalno uprostim stvari,tako da uticaj svih propagandnih razmisljanja otpadne sam od sebe,i onda ostane samo gola istina.Kao i svaka druga istina,je obicno na pola puta,u sredini.Ne treba zanemariti zapadnu tehnologiju i ekonomsku moc,ali im se ne treba slepo prepustiti.Jednostavno ,svako moze da udje u EU kada mu to odgovara i izadje kada mu to ne odgovara,i i opet udje,izadje...Tako da na kraju EU gubi svoj smisao.Trenuci potrebe su ti koji imaju svoj smisao...

  • Glas razuma says:

   Mali, kad ja dođem u situaciju da shvatim kako sam nešto pomalo nespretno izjavio, onda se izvinem tako što kažem da moj i tvoj komentar ipak imaju čvrstu aritmetičku sredinu. To mu dođe kao izvinjenje, iako ja izbegavam otvoreno da tražim oproštaj. Na primer, potpuno se slažem sa vašim "Za cenu nacionalnog interesa,treba prihvatiti saradnju i sa crnim djavolom.To dobro znaju i Rusi i Kinezi..." Mada to nije bez glavobolje, ipak je politički ispravno.

 11. Mali says:

  Za cenu nacionalnog interesa,treba prihvatiti saradnju i sa crnim djavolom.To dobro znaju i Rusi i Kinezi...Ali "videla zaba da se konj potkiva,pa i ona digla nogu"Gde su Srpski nacionalni interesi,je jos uvek neresiva enigma za nase politicare.A vrlo su jasni privatni interesi.Stvar je mudrosti Srpskog naroda,da postavi svog predsednika,koji cak nije na izbornoj listi.Siguran sam da Srbija ima bisera u svom narodu,kao i uvek.

 12. dejan says:

  MA O CEMU PRICA OVA ZENA KRIZA JE U EVROPI NEZAPOSLENOST 34 % IZASLE ENGLESKA I ISLAND SRBIJA MORA DOCI NA PLATU OD 800 DO 900 EVRA P ORADNIKU DA BIH USLA OD SADASNJIH 280 EVRA NE M A SANSE DA SRBIJA UDE UOPSTE PRE 2030 GODINE

  • Bajurina says:

   Ujedinite sa sa Kosovom ???? Hahahahagada

   • dana says:

    srba da ima u srbiji nebi pregovarali sa onim kojih je pobijo u dva naleta i nebi isli u evropu pod cizmu hitlera komunisti suraduu svojim saveznicima svi su se resili komunista samo srbija nije niti hoce kosovari ce morati preci u albaniju oken ih je i tito doveo da bi bijo mir na balkanu dolazi veliki ratnik sa istoka da sredi balkan

 13. Boban says:

  „Mir, sloboda, bezbednost, demokratija, vladavina prava, stabilne institucije, tržišna ekonomija zasnovana na konkurenciji i mnoge druge stvari, to su evropske vrednosti i sada kada ih pogledate, to su duboko ukorenjene naše vrednosti, i tradicionalno i istorijski, religiozno i prostorno, kako god, ali smo na njih pomalo zaboravili“, smatra Miščević.'' Reče žena i ostade živa. Ja bih to prokomemtarisao ovako . Rat, ropstvo, pogibija, robovlasništvo, vladavina lopova, korumpirane institucije, mafijaška ekonomija, zasnovana na otimačini i lopovluku .... to su vrednosti celog Zapada a ne samo EU. Vode nas ka tome. A Dr. Prava , Švacrac, koji živi u Srbiji nam poručuje: Srbi, čuvajte svoju Državu i ovo malo slobode što Vam je ostalo, jer to još malo gde na svetu postoji.

  • Milenko Kaličanin, Pokret za Čačak, odbornik na listi Dveri - za spas Čačka says:

   Kopiram i citiram, sa puni imenim i prezimenenom. Ako se budemo krili po lažnim imenom, bićemo NAJOBIČNIJI MAJMUNI SA "PLANETE MAJMUNA". Rizikujem puno, ali moram!!!! „Mir, sloboda, bezbednost, demokratija, vladavina prava, stabilne institucije, tržišna ekonomija zasnovana na konkurenciji i mnoge druge stvari, to su evropske vrednosti i sada kada ih pogledate, to su duboko ukorenjene naše vrednosti, i tradicionalno i istorijski, religiozno i prostorno, kako god, ali smo na njih pomalo zaboravili“, smatra Miščević.'' Reče žena i ostade živa. Ja bih to prokomemtarisao ovako . Rat, ropstvo, pogibija, robovlasništvo, vladavina lopova, korumpirane institucije, mafijaška ekonomija, zasnovana na otimačini i lopovluku .... to su vrednosti celog Zapada a ne samo EU. Vode nas ka tome. A Dr. Prava , Švacrac, koji živi u Srbiji nam poručuje: Srbi, čuvajte svoju Državu i ovo malo slobode što Vam je ostalo, jer to još malo gde na svetu postoji."

 14. Ljuba says:

  Eno kod hrvata evropske vrednosti, uskoro neće imati šta da prodaju a usput su i topovsko meso postali,sve im cveta.

 15. bernardpanza@gmail com says:

  to što če EU zadovoljiti neke vaše potrebe, kad Srbija uđe u uniju, vama sigurno hoce jer čete opet odrađivati kompradorske zadatke za vecu proviziju mracnjacima EU a ukopati u robstvo vlastitu zemlju, jer vi ste oodavnp potpisali dođivotni savez sa mračnjacima ko i Vučić i Zorana i ostali. vi ste žrtva vlastite pohlepe i provincijonalizma i ne vucite narod u taj pakao

 16. Dragoslav Vuckovic says:

  Sta ce mo sada Vucicu? Mozda da pokusamo da postanemo clanovi SAD-a?Posle svega,vec si se probio tamo, ljudi te vole i skandiraju, a i Klinton te je tapsao po ramenu, tu mora da ima nesto! Tako nam i treba, zahvaljujici cvrstoj i ozbiljnoj politici koju vodis.Svaka cast majstore.

 17. Milenko Kaličanin, Pokret za Čačak, odbornik na listi Dveri - za spas Čačka says:

  "Što nije navela osnovne evropske, odnosno zapadne vrednosti? Pedofilija, pederastija, zoofilija (u Nemačkoj, parlament zabranio taj tip bordela zbog zaštite životinja), darvinizam i majmunisanje, laž i falsifikovanje, eugenika, kolonijalizam i neokolonijalizam, imperjalizam i neoimperjalizam, ozakonjeno piratstvo i pljačka, legalna korupcija- zvana lobiranje, fašizam i nacizam, genocid, inkvizicija i javni linč u raznim oblicima- od javnih medija do raznih tribunala, trgovina ljudskim organima, smrtonosno i štetno vakcinisanje, klimatski i drugi ratovi, GMO, HAARP, zaprašivanje ljudi otrovima, lobotomija, čipovanje, egoizam, individualizam, profesionalizam-opravdanje za sva nehumana i monstruozna zanimanja, slavljenje Lucifera i demona, klanjanje novcu, ..... A vrednosti, koje je navela, to su prazne priče za budale." Sve se slažem kao i sa drugima. Ima film i knjga # Planeta majmuna". Gde smo mi iz Stbije tu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *