ТАЊУГ ЈАВЉА: Ево ко стиже у Београд КОД ВУЧИЋА НА РАЗГОВОР!

TANJUG JAVLJA: Evo ko stiže u Beograd KOD VUČIĆA NA RAZGOVOR!

2 jula 2019

Jedan od najaktivnijih i “najtvrđih” albanskih lobista u Vašingtonu, kongersmen Eliot Engel dolazi u sredu u Beograd, saznaje Tanjug.

Tanjug navodi da će se on sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Engel već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.U fokusu tog susreta bio je slučaj braće Bitići.

Kosovo i Metohija, a time i Srbija, je, međutim, tema na kojoj se Engel neprestano, sad već više decenija, aktivno angažuje.

On sam se nedavno pohvalio da je njegov “rad na promociji američko-kosovskih odnosa bio medu najsmislenijim dostignućima svih kongresnih godina”, od 1989, od kad je u Kongresu, a spisak “dostignuća”, s Engelove tačke gledišta, je poduži – od zalaganja za bombardovanje SRJ, do formiranja vojske Kosova, povlačenja poternice za Ramušem Haradinajem, preko ocena da Srbija mora da se izbaci iz Partnerstva za mir, do ocene da Srbija nije spremna za ulazak u EU.

Upravo ta njegova ocena o Srbiji i EU, koju je pre dve godine uputio šefiici diplomatije Federiki Mogerini naterala je Vučića, da tokom posete Vašingtonu reaguje.

“Svako ima pravo da kaže gde koga želi. Da li nas žele u Evropi? Ja sam mislio da se o tome pita EU”, rekao je tada Vučic, uz podsećanje da je Engel najistaknutiji albanski lobista.

Vučić je tada dodao da Amerikanci imaju pravo da žele da je Srbija loša ili dobra, ali da je posao Srbije da štiti svoje interese, te da Srbija želi najbolje odnose sa SAD, da ih gradi na ozbiljan i odgovoran nacin, u kojima je jasno da su oni velika sila, a mi brojčano i teritorijalno mala država.Eliot je u Kongresu 30. aprila otvarajući saslušanje o navodnom silovanju Albanki rekao da čuva fotografije spaljenih kuća u Peći ,da bi se svakdnevno podsećao koliko još treba da se uradi po pitanju Kosova.

Za surovu etničku diskiminaciju i tada je optužio bivšeg predsednika Slobodana Miloševića kojeg je nazvao balkanskim kasapinom.

Rekao je, kao i Priština što govori, da su navodna silovanja na Kosovu bila instrument u cilju proterivanja Albanaca na etničkom principu.

Godinama se zalagao za formiranje Vojske Kosova, i tražio da se suprotan stav Vašingtona po tom pitanju promeni.

Kosovo bi trebalo da ima vojsku, jer Rusija naoružava Beograd, govorio je Eliot, poreklom ukrajinski Jevrejin, čiji su preci emigrirali u SAD iz carske Rusije, kao i da zbog te saradnje sa Rusijom Srbija treba da se izbaci iz Partnerstva.

Tokom agresivnog zastupanja stavova bliskih Prištini nije ispuštao priliku ni da uputi kritike na račun Beograda, što se izborio da 13 zemalja revidira pordšku nezavisnom Kosovu.

Tražio je da se Srbija odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna.Reagovao je i na hapšenje Haradinaja u Sloveniji 2015. i tražio da Srbija povuče tu optužnicu.

Eliot, bivši učitelj, bio je prvi strani politicar koji je govorio u “Skupštini Kosova” nakon samoproglašenja nezavisnosti.

U njegovom kabinetu objašnjavaju da je Engelova motivacija ka zastupanu interesa Albanaca nastala zbog “demografije distrikta” koji predstavlja u Kongresu, a procena je da je rec oko 30.000 birača albanskog porekla, većinom sa KiM,

Na Kosovu je za zasluge, među kojima su i zalaganje za bombradovanje, nezavisnost i investicije (Prišitina je preko Kongresne agencije za pomoć dobila 49 miliona dolara) dobio poštansku markicu od dva evra, a jedan od najvećih bulevara u Peći nazvan je po njemu.

Zbog svih ovih stavovova i političkog angažmana biće zanimljivo videti – sa kakvom porukom i kakvim ciljem Engel sutra dolazi u Beograd.

(Tanjug)

KOMENTARI14 komentara

 1. zoran says:

  Ja već mislio ser Elton John...

 2. Miroslav says:

  Fali mu uckur za naocare, siroma, a ovi njegovi nikako da se sete kad mu je rodjendan...

 3. ilorad2 says:

  ludo jedno koliko nam je mastiljarski pacov iz vašingtona naneo štete i bola za relativno male pare njega treba deratizirati čim ga ugledate, to je jedno jadno patetično G od čoveka bar kako su mi rekli, bednik koji ni pare koje je nakrcko nezna da potroši.voli da ga šiptarski mafijaši tretiraju ako važnu ličnost i da ga tapšu p ramenu jer je inače NULA i u karijeri i kao čovek.Njegov nestanak nikome ne bi smetao pa čak i tači bi se samo kiselo osmehnuo.Taj lik je primarna meta ako želimo da smanjimo mračan uticaj albnske mafije u kongresu, bukvalno on radi po principu kancelarijske bube levo i desno par hiljda ovde par onde,užas koliko nam je naudio iznutra.

 4. Ivke says:

  Vucicu ne primaj tog dripca, moze samo slina da ga primi jer je to njegov nivo. Pokazi malo hrabrosti pico jedna

 5. persida says:

  Vucko, okreni se otpozadi.. gazda dolazi.

 6. Orthodox says:

  ...neka on svoje albanske prijatelje vodi kući u Ameriku a Srbiju i srbski narod neka ostavi na miru i neka ne pominje Kosovo jer će mu se vratiti trostruko i u glavi i u Americi kao bumarang... dolazi da prenese mržnju i zlo, Vučić bi trebao da ga odbije i da ga ne primi na razgovor jer to su neprijatelji Pravoslavlja, Srbije i Rusije...

  • Istina oslobađa says:

   Milsim da je njegova karijera pri kraju, jer ga ni sami Jevreji ne uvažavaju kao čoveka, on je sotona koji će goreti u paklu radi vređanja drugih nacija i drugih vera, materialno je mnogo nastrojen i duhovno prazan, takvima bog podari dugačak život ali šta ga čeka posle smrti to samo bog zna, neka dodje u beograd, niko ga ozbiljno neće shvatati.

 7. Drago says:

  Da malo drži do svoje pozicije nikada ne bi smeo sebi dozvoliti da kongresmene prima on, već netko iz ministarstva vanjskih poslova Srbije. Time bi pokazao da je Srbija ozbiljna država, ali on, samo što još nije primio i portire iz Bele kuće i EU. Toliko je općinjen vlasti da u tom slepilu uništava i pocenjuje sve institucije države. Njegova diviza je Ja, pa Ja.. i ostali su glupaci i lopovi. U ozbiljnim državama se zna kojeg ranga se gost prima i tko će sa njim reazgovarati.

 8. Miraš says:

  Kad velika Amerika traži da se napravi velika Albanija onda dežurna kukavica na čelu male Srbijice ima samo da kaki i to retko i svima nama po glavama. Posle tog sastanka vladar Srbijice će da tutunjače i kukumače u sve medije tj. nastojaće da nam svima lobotomira i mozak i dušu sa tim šta je sve od njega velika Amerika tražila. Kako bilo ko može da nam pomogne kad mi biramo prevrtljivu kukavicu?

 9. Nićifor says:

  Bolji rang ni on nije zaslužio u Srbiji od ovog koga prima. Znaju to njegovi "Zapadni prijatelji", pa mu takve zamenikove pomoćnike i šalju. Kakav značaj njemu pridaju videlo se i kad je stotinak metara ispred ulaza u Belu kuću novinaru RTS, bez prisustva bilo kojeg zvaničnika Bele kuće ,davao intervju novinaru. Cirkus! Samo se na stepeništu ulaza u belu kuću video portir, koji je iznenađeno gledao, čudeći se ko je to kad ga niko nije ispratio iz zgrade, u koju je inače ušao na sporedni ulaz, i prošetao sa posetiocima. Nije on gadljiv na Velikoalbanske lobiste. Ne hvali on Murata, kome "ovi naši", kako je rekao, "nisu ni skute da mu nose" zato što tako ne misli. Nije li jedan od najpoznatijih albanskih lobista i Danijel Srver, koji mu je do sad više puta servirao naloge koje mora ispuniti. Ko je više učinio za otimanje Kosova i Metohije od Bila Klintona, čijoj fondaciji je poklonio 2,5 miliona dolara, Entoni Blera, koga je doveo u svoju vladu za savetnika i plaća ga za to, Gerharda Šredera, koga je doveo na svoj predizborni miting i za to takođe platio, Džo Bajdena koga je dočekao na prostrtom cvrenom tepihu uz posluženje hlebom i soljum kao najvećeg prijatelja, dok je on prolazio pored srpske zastave koju nije ni pogledao, a u Prištini, u kojoj je jedna ulica dobila ime njegovog sina, ljubio je albanski zastavu. Još nam samo nije doveo onu koju su prilikom predstavljanja svoje škrabotine od knjige Česi napali rečima "Krvava baba", te je siktala kao zmija "Prokleti Srbi", znajući zašto je oni prozivaju, a zatim pokupila one knjige, koje samo dokona budala može uzeti u ruku, i pobegla glavom bez obzira. To je ona koja je na pitanje novinara da li je opravdana smrt pola miliona dece od poslediva bombardovanja Iraka, bez trunke stida odgovorila:"Jeste". Hoće li nam predsednik i za ovog albanskog lobistu okriviti nekog iz opozicije, ili pak iz redova svoje stranke. Na navode Milovana Drecuna da je Velikoalbanski projekat nezaustavljiv proces nije rekao ni reč. A kako bi i rekao kad mu je on jedan od trojice glasnogovornika koji su zamajavali Srbe Zajednicom srpskih opština, dok sve odredbe protivustavnog Briselskog sporazuma pogubne za srpske nacionalne interese nikad nisu ni pomenuli. Šta bi tek imali godinama pričati da im je Tači omogućio formiranje ZSO, koja ne bi imala ništa značajniju ulogu od udruženja golubara?

 10. Rale says:

  Sv neki zamenici zamenika i šiptarske sluge. Srbijo na šta si ti spala, da šiptarskog lobistu nazivaš predsednikom.

 11. Miraš says:

  Vučić je pravio razne ustupke tkzv. Kosovu tokom briselskog dogovaranja (da ih sada sve redom ne nabrajam) i takvim lošim redosledom poteza ugrozio je bezbednost preostalih Srba na KIM. Kako mu se sada Haradinaj zahvaljuje na tim ustupcima? Naziva ih devijantnim procesom, naravno ne odriče se ni od jednog ustupka srpskih pregovarača dobijenih ranije u Briselu, sve ih je zgrabio i preduzeo druge mere kao što su formiranje vojske Kosova, upadi na sever KIM, takse 100% i još sada izjavljuje da je ostvario istorijsku pobedu. Haradinaj: „Za mene nije bilo dijaloga, bilo je devijantnog procesa (!!!), drago mi je da je taj proces stigao tamo gde je stigao. Zahvaljujem opoziciji na podršci koju nam je pružila da branimo teritorijalni integritet i pitanje granica. Mislim da je ovo istorijska pobeda“, dodao je Haradinaj. On bi najpre trebalo da zahvali Vučiću, pa tek posle opoziciji i kome god hoće. Ko je Haradinaju omogućio "istorijsku pobedu" iz zvaničnog Beograda? Kad je zdrava mera srpskog naroda postalo to da predajemo svoje ljude u roblje na nemilost šiptarskim separatistima i teroristima, kao što uradiše sa preostalim Srbima na KIM?

  • Miraš says:

   Srbija je zvanično ukinula ropstvo 1835 godine Sretenjskim ustavom. Danas nakon nepuna dva veka od tada neko od dela svog naroda svesno pravi roblje i veoma licemerno se pravi nevešt, nevin i dobronameran, a na podlosti prema svom narodu i državi pristaje za ljubav ličnih privilegija koje će dobiti posredstvom EU! Ova primedba se odnosi na sve glasače za put Srbije u EU.

 12. Orthodox says:

  Vučić i Đukanović će završiti slično tj. onako kako su zaslužni za izdaju svog naroda. Da se ne lažemo, danas nema ni jednog kanditata koji bi mogao da stane u odbranu svog naroda, Vučić to sigurno nije jer Bler i Shreder nisu prijatelji srba, Vučić je engleski MI6 čovek koji otvara nove fimre u Srbiji a razseljava srbski narod iz srbije, ne brine o srbima ni na kosovo ni u srbiji, za svaku političku krizu krivi opoziciju, kupuje glasove preko ucena i pretnji, ne protivi se migrantima što znači da mu je svejedno ko će živeti na području srbije dok je on na vlasti samo da glasaju za njega. Znaju Srbi kakav je AV samo podmetanjem glasova nisu mogli da promene rezultate izbora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *