Тасовац: Читав свет – родно место

Tasovac: Čitav svet – rodno mesto

1 aprila 2015

kul-tasovac_620x0 324Naše vreme jeste vreme krize, i vreme ubrzanih tehnoloških revolucija koje naglašavaju razlike između razvijenih društava, ali kada dođemo do kulture – čitav svet je naše rodno mesto – rekao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, prilikom predstavljanja Finalnog izveštaja post-2015. Nacionalnih konsultacija posvećenih temi „Kultura i razvoj“, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Srbija je u konsultacijama učestvovala sa Marokom, Malijem, Ekvadorom i Bosnom i Hercegovinom, sa ciljem da se formuliše nova agenda UN nakon 2015. godine. Ovom prilikom istaknuto je kako se kultura prvi put pojavljuje na Agendi UN kao važan faktor održivog razvoja.

Tokom procesa, naša vlada i Ujedinjene nacije komunicirali su sa više od 250.000 ljudi putem različitih društvenih mreža, sa 1.400 građana u neposrednim intervjuima i sa više od 50 institucija i pojedinaca u otvorenoj debati o kulturi u kontekstu razvoja.

Tasovac je dodao da su vrednosti ključni problem, jer u trenutku kada zataji sistemska podrška kulturi počinju da cvetaju zabava, moda, stil, poročni spektakli…

– Zabava počinje da dominira nad kulturom. Ali prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha, jer ono što je prolazno ne možemo ostaviti u nasleđe, a ovde govorimo o kulturi kao nečemu što ostavljamo budućim generacijama – rekao je ministar i dodao da je neophodno prepoznavati kulturu kao oblast koja prožima sve druge oblasti kako društvenog tako i političkog života.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *