ТЕК САД ИСПЛИВАЛА ИСТИНА! ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СЕ РАТОВАЛО У НАГОРНО-КАРАБАХУ!?

ТЕК САД ИСПЛИВАЛА ИСТИНА! ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СЕ РАТОВАЛО У НАГОРНО-КАРАБАХУ!?

5 децембра 2020

Рат у Карабаху је заустављен, али још није све разјашњено до краја. Сукобљене стране треба да преговарају о пограничним областима у којима се налазе „занимљиви објекти“. Ту спадају историјски споменици хришћанства, налазишта рудних богатстава. Рудник злата у близини јерменског села Сотк је већ постао предмет спора.

Према трилатералном мировном споразуму, након преласка Карвачарског (Кељбаџарског) рејона под контролу Азербејџана, рудници су постали спорна територија, јер граница пролази дуж налазишта, пресецајући га напола.



Опозициона посланица парламента Јерменије Наира Зограбјан дигла је узбуну пре неколико дана: азербејџанска војска је ушла у насеље Варденис у јерменску област Гехаркуник и намерава да преузме контролу над налазиштем злата у близини Сотка. Посланица је убрзо поделила и видео снимак који је добила, а који показује азербејџанске војнике на снежном планинском терену.

„Звали су ме радници ‘Сотка’. Они покушавају да извуку технику и људе. Морамо констатовати да данас у Јерменији немамо власт“, рекла је Зограбјан.

Премијер Никол Пашињан оштро је реаговао на громогласну изјаву опозиционе посланице, истичући у видео саопштењу да су неке политичке групе у Јерменији дигле узбуну и почеле да шире гласине о уступању Азербејџану дела територије Јерменије у области Гехаркуник.

Такве измишљене информације шире се само са једним циљем: да се створи утисак безвлашћа у Јерменији, направи хаос и покрене рат унутар земље, рекао је Пашињан.

Поред премијера, информације Наире Зограбјан демантовало је и Министарство одбране Јерменије, а затим и руководство области Гехаркуник. Међутим, убрзо су посланици друге опозиционе фракције „Просвећена Јерменија“ саопштили да се око 80 азербејџанских војника налази на територији рудника у Сотку. Ову информацију је регионалном издању JAM-news потврдио руководилац сеоске заједнице Сотка Акоп Аветјан.

„Тачно је. Азербејџанци не пуцају, али су захтевали да се ослободи налазиште. Преговори су у току. Ако руски мировњаци не буду интервенисали, бојим се да се све ово неће добро завршити“. Тек након овога званичне јерменске структуре су потврдиле чињеницу да се азербејџански војници налазе у Сотку“.

Чији је рудник злата

Министарство одбране је саопштило да су представници оружаних снага Јерменије, Русије и Азербејџана започели активности на утврђивању граничне линије, а један део се изводи на месту рудника Сотк. „Потпуна и тачна демаркација на овом или оном делу границе је изузетно важна у смислу отклањања спорова око власништва над одређеним делом границе, као и могућих провокација“, наводи се у саопштењу.

Први заменик начелника Генералштаба оружаних снага Јерменије Тиран Хачатрјан објаснио је на конференцији за новинаре да државна граница пролази средином рудника.

„Руска компанија, која копа руду, предузела је прелиминарне мере како би осигурала безбедност и поставила контролни пункт. Јерменске трупе нису учествовале у обезбеђивању овог подручја, јер је руска страна била ангажована. Улазећи у Кељбаџарски рејон, представници оружаних снага Азербејџана рекли су да сви који чувају ову територију морају да је напусте. Ми смо упозорили Азербејџанце да рудник чувају Руси, а упозорили смо и њих. Водили су се преговори на којима су учествовали и Руси. Тренутно су се све снаге повукле из Сотка“, саопштио је Хачатрјан.

Јерменско Министарство спољних послова дало је посебну изјаву, указујући на то да је разграничавање и демаркација дуг и сложен процес који између држава спроводе „међуресорне комисије и радне групе на основу међудржавних преговора, као резултат чега се потписује одговарајући међународни документ“.

Азербејџан сматра налазиште својим. Средином 1990-их година (после првог рата у Карабаху), државна компанија „Азергизил“ склопила је уговор са америчком компанијом RV Investment Group Sevrvices LLS о истраживању, развоју и учешћу у капиталу на три налазишта злата, укључујући и оно у Сотку. Али радови из очигледних разлога нису започети. Затим се компанија „Азергизил“ затворила, а „АзерГолд“, која се бави истраживањем и експлоатацијом злата, није добила ниједан захтев, рекао је њен званични представник.

Учешће руске компанија у развоју налазишта у Сотку, гарантовано ће смањити тензије и превести спор искључиво на преговарачки ниво. Можда ће ситуација са рудником постати јаснија током посете јерменског премијера Никола Пашињана Москви, која се очекује наредних дана.

(Спутњик)

KOMENTARI



6 коментара

 1. jovan says:

  A ja mislio zbog DEMOKRATIJE. :) Pa uvek se ratovi vode zbog placke prirodnih i ljudskih resursa, kolonija i robova.

 2. Milan says:

  Za ovo neka Jermeni pitaju svog premijera Nikol Pašinjan, a neka upitaju i sebe jer oni Jermeni su ga izabrali i na redovnim izborima. GLAVNO: NATO je hteo Jermeniju za sebe preko prozapadnog lutka Pašinjana. Šta su dobili? Pored stalne ruske baze na jugu Jermenije, ruska vojska je prisutna i na Nagorno Karabahu, najverovatnije biće i tamo ruska vojna baza. A zbog smanjivanja teritorije Nagorno Karabaha i svih ljudskih gubitaka pitanje je dana/nedelje kad će odzvoniti i njihovom igraču Pašinjanu. ŠTA ĆE SE DESITI DALJE? Najverovatnije će zapadni stratezi pokušati da što pre uvedu Gruziju u NATO, zato što se ona nalazi severno od Jermenije i to pruža se širinom graničeći se na jugu sa Turskom, Jermenijom i Azerbejdžanom, a na zapadu ima svoj izlaz na Crno more što bi bio lep ulaz za NATO. Da bi to uspeli moraju najpre vratiti pod kontrolu Gruzije dve medjunarodno nepriznate države Abhaziju i Južnu Osetiju. Ove dve manje države Abhaziju i Južnu Osetiju Rusija treba što bolje da čuva, najverovatnije njima sad preti opasnost. U Rusiji znaju za ovo.

 3. Слободанка says:

  Опозиција у Јерменији тражи да Никол Пашињан оде мирним путем са власти до 10 децембра. А ако то не уради народ ће га растргати. Сматрају да његов одлазак је неминован овако или онако због свих територијалних и људских губитака. Проблем са овим рудником злата на Карабаху је само кап више међу озбиљним разлозима да дође до смене власти у Јерменији.

 4. milanm says:

  Stereotip...uvjek ide o profit. Sve je sladji profit što je više krvi potrošeno.

 5. Belac suprematist says:

  Muslimani su veliki lopovi oduvek.

 6. Kosmos says:

  Ne znam zašto su ruske mirovne snage tamo ako ne preduzimaju ništa. Koja je onda njihova svrha ? Kakve su to mirovne snage, ako ne smiruju obe strane ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u