ТЕК СЕ ЗАКЛЕО НА УСТАВУ, А ОДМАХ БИ ДА ГА МЕЊА: Шта је уствари Вучићев „дијалог о Уставу и Космету“

TEK SE ZAKLEO NA USTAVU, A ODMAH BI DA GA MENJA: Šta je ustvari Vučićev „dijalog o Ustavu i Kosmetu“

3 juna 2017

Ako propadne njegov plan, odnosno ako se srpski narod i institucije, u narednih šest meseci ne dogovore onako kako je on zamislio, Vučić naglašava da to znači „da smo se više brinuli o zemlji svojih dedova nego o zemlji svoje dece“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da otvori društveni dijalog o Ustavu i odnosu prema KiM, kao i o odnosu prema regionu. On je istakao i da bi taj dijalog trebalo da traje tri, šest i više meseci.

Promena ustava dugo se najavljuje, a poznavaoci prilika tvrde da ona najviše zavisi od političke volje.

Tek što je na Ustavu polozio zakletvu, novi predsednik želi da ga promeni i o tome hoće da razgovara i sa političkim strankama i predstavnicima, verskim zajednicama, civilnim društvom…

„Hajde da sednemo da razgovaramo, ako možemo da razgovaramo. Ako možemo da se dogovorimo, mi smo nešto uradili za svoju zemlju. Ako propadne, znači da smo još jednom više brinuli o zemlji svojih dedova nego o zemlji svoje dece“, rekao je Vučić, pojašnjavajući u startu da ta dva, bar u njegovim očima, nisu jedno te isto.

U Ustavu bi prema Vučićevoj nameri, očigledno, trebalo promeniti i deo koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, a Evropska unija očekuje i odvajanje pravosudnog sistema od bilo koje druge grane vlasti.

„To znači da bi se korigovalo da više Skupština ne bi birala sudije, Vrhovni sud, javna tužilaštva…“, kaže Đorđe Komlenski, funkcioner Pokreta socijalista i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Predlog za promenu Ustava može podneti najmanje jedna trećina od ukupnog broja narodnih poslanika, predsednik Republike, Vlada i najmanje 150.000 birača.

O promeni Ustava odlučuje Narodna skupština.

Predlog za promenu Ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Narodna skupština usvaja akt o promeni Ustava dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i može odlučiti da ga i građani potvrde na republičkom referendumu.

Pre decenije Boris Tadić je kao predsednik države okupio tim eksperata za rad na Ustavu. Njihov predlog prošao je Venecijansku komisiju, ali su konačan tekst ipak dogovorili političari.

Na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, procena je da će Srbija najmanje dva puta morati da izmeni najviši zakonodavni akt. Osim zbog sudstva, Ustav će, ukoliko budemo ulazili u Uniju, morati da se menja i zbog uvođenja mogućnosti da naši građani, kao građani Unije, glasaju za Evropski parlament.

(B92, Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  Srbi, najtruliji narod. Glasali za Vucka koji im stavlja omcu oko vrata. Sramota me sto sam Srbin. Ima li nekoga ko moze da skloni ovu stetocinu?

 2. Barakuda says:

  Ovaj je od premijera, zaželio stolicu presjednika i da tu završi posao, koji je dobio da odradi, jednostavno da preda KiM biološkom tati ! Trebao bi da zna da naša djeca nebi ni imala zemlju da nije bilo naših djedova, od kojih treba da nas bude sram !

 3. namćor says:

  "...znači da smo još jednom više brinuli o zemlji svojih dedova nego o zemlji svoje dece..."!? "Gospodine" Vučiću, zemlja mojih dedova je i moja zemlja! A biće i zemlja moje dece, ako je TI i tebi slični ne prodate, izdate, rasparčate, poklonite svojim "prijateljima i partnerima"! Ti (persiram samo onima koje poštujem) si ucenjeni eksponent neoliberalnih pljačkaša i pion u rukama onih kojima vekovima smetamo i na sve načine pokušavaju da nas satru! Istorija (prošlost) se ne mogu i ne smeju zaboravljati, jer iz toga vidimo kakvi su čiji interesi na ovom prostoru. Anglo-germanski sigurno nisu prijateljski! Narodu koji IMA svoju dugu i časnu istoriju nametati zaborav u ime onih koji se svoje istorije stide?? Zaboraviti da je Srba u devetnaestom veku bilo koliko i Engleza ili Japanaca, a koliko nas je danas? To je "rezultat" upornog "rada" tvojih velikih prijatelja...

 4. kuka says:

  Neka se on okane ustava i najpre pokrene javnu raspravu o promeni izbornog zakona, o zakonu o finansiranju stranaka, zakonu o poreklu imovine, o čitavom nizu drugih zakona koji dugo čekaju a od životnog su značaja za zemlju. Posle, kad sve to završimo i usvojimo možemo raspravljati i o ustavu. S tim što je on dužan da prvi kaže kako on to vidi zemlju naše dece koja nije ista kao zemlja naših dedova. Šta on to planira da uradi sa njom? Da je celu ili polovinu pokloni Šiptarima ili šta? Ako neće da kaže, neka ćuti, nema pravo da trtlja besmislice.

 5. slobo says:

  a jes vas ovaj psihopata vrti kao malu djecu .Pa samo vas ubjedjuje da je dobro ono sto on mora da sprovede po naredbi svojih nalogodavaca .Nek vam je bog na pomoci sta taj covjek radi I kako rastura to malo Srbije sto je ostalo

  • Blaf says:

   Slobo svaka Vam je na mestu. Jedino zameram na upotrebi malog "b" u reci Bog.

   • slobo says:

    Blaf ne znam da li se salis ili je to malo sarkazam ali bog je zajednicka imenica posto po raznim mitologijama ima mnogo bogova (bog Sunca ,bog rata ,bog mora itd)

 6. Max says:

  Vucica je Nato i postavio na vlast,da izmeni ustav i prizna Kosovo...To vidi svaka budala....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *