ТЕКСТ КОЈИ ЈЕ УЗБУРКАО СРПСКУ ЈАВНОСТ: Господине Вучићу, можда су вама Американци пријатељи, али Србији и Србима никада нису били, нити ће бити!

TEKST KOJI JE UZBURKAO SRPSKU JAVNOST: Gospodine Vučiću, možda su vama Amerikanci prijatelji, ali Srbiji i Srbima nikada nisu bili, niti će biti!

29 decembra 2015

vucic-kirbi-630Piše: Miloš Kordić

Pronose se glasovi da nam se primakao rastanak sa Njegovom ekselencijom Majklom Kirbijem, amabasadorom Sjedinjenih Američkih Dražava u Srbiji.

Ako je suditi po mnogo puta ponovljenoj tvrdnji Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Srbije, onda nas napušta prijatelj. Predsednik Vučić je, sa Kirbijem i bez njega iza leđa, prilikom raznih otvaranja, zatvaranja i uopšte bezbrojnih obraćanja novinarima i čestog polemisanja s njima, prvenstveno s njima, isticao kako je gospodin Kirbi i prijatelj Srbije.

Srpski premijer ima pravo da govori ono što mu diplomatska kultura i protokol nalažu, a i što lično oseća, misli i zna. On ima pravo da ima i u brojnom diplomatskom koru prijatelje. Kao i svakom čoveku – neki su mu bliži, prisniji… On za ono što priča odgovara i svojoj stranci, ali će odgovarati i svojim biračima.

Ali, uza sve ono što je činio i govorio za vreme svog boravka u Beogradu, gospodin Kirbi se ni po čemu nije dokazao kao prijatelj Srbije. (Za Vučića, dakle, ne znam i to me se ne tiče. To je njihova stvar.) A trudio se jeste: pomagao je u poplavama, krečio je škole, neizostavno učestvovao u radu brojnih zasedanja i savetovanja oko primene ovoga ili onoga. Svejedno da li su bile u pitanju nevladine organizacije (posebno one), civilno društvo, vladavina prava, zaštita ljudskih, manjinskih i seksualnih prava itd.

I ono što je važno: nikad se (ili malo kad) govorilo da je on prijatelj i srpskog naroda. To ne. Nego: prijatelj je Srbije. A i on je svestan da najveći deo naroda Srbije ne može da prihvati prijateljstvo ambasadora koji predstavlja politiku kakva je politika njegove zemlje.

On je toliko bio prijatelj i takav prijatelj Srbije da se nikad nije izvinio za bombardovanje Srbije, nikad za žrtve tog bestijalnog sedamdesetosmodnevnog ubijanja, nikad za uništavanje, razaranje… Nikad gospodin Kirbi (i ne samo on) nije otišao ni na jedno mesto na kome su ubijani građani Srbije. Ili da je otišao do spomenika maloj Milici Rakić, maloj Sanji Milenković, putnicima u vozu u Grdeličkoj klisuri, radnicima Radio-televizije Srbije, …

Gospodin Kirbi je bio toliko prijatelj Srbije da nikad nije rekao da će zemlja, čiji je on predstavnik u ovoj zemlji, platiti štetu koju je, između ostalih, i njegova zemlja nanela ovoj zemlji, da će njegova zemlja raskrčiti one generalštabne ruševine u Beogradu, ostatke mostova po rekama ove zemlje, podići srušene bolnice, fabrike…

Ali je taj prijatelj Srbije, po oceni premijera Vučića, neprestano delio lekcije o tome šta da se radi u Srbiji, mešao se u sve i svašta što bilo kome i s minimumom diplomatske kulture ne bi ni palo na pamet da čini.

I iz petnih žila zalagao se ambasador Kirbi da Srbija, ova okupirana Srbija, učini sve što može, ne može, što mora i ne mora kako bi takozvana republika Kosovo, njen istorijiski, kulturni, verski, geografski i suvereni deo, njena kolevka, postala članica svih mogućih evropskih i svetskih organizacija: od politike do badmintona. I da tom njegovom od Srbije otetom Kosovu Srbija pomogne da postane član Ujedinjenih nacija! Ni manje ni više.

Dugi niz godina pratim, u skladu sa svojim mogućnostima, američku politiku i ono što ta politika donosi svetu. I odnosi iz njega. I nikad mi nije palo na pamet da ne cenim ono američko što je bilo i što jeste vredno. Ali, rano sam shvatio da Amerika nema prijatelje. Oni joj nikad nisu ni bili potrebni. Ona se isključivo rukovodila i rukovodi svojim interesima. Prijateljstva u dušama onih koji vladaju Amerikom odavno nema. Ako ga je ikad i bilo.

Stoga ne žalim za Majklom Kirbijem. Prijateljem takozvane države Kosova i članom kluba Prijatelji Sandžaka. Kao što nikad nisam žalio ni za jednim američkim ambasadorom. Kad se samo setim kraja osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Kad se samo setim njihovih uloga u razbijanju Jugoslavije, u pripremi i izvođenju „Oluje“ (ambasador Galbrajt na hrvatskom tenku izgoni Srbe), u pripremi i tokom „Milosrdnog anđela“, u „prevođenju“ albanskih terorista u nekakve oslobodioce… Pa sada… rečeno je – šta.

Neka je srećan put gospodinu Kirbiju. Navodnom prijatelju Srbije. Ako je za verovati premijeru Vučiću.

Jer pronose se glasovi da će gospodin Majkl Kirbi otići.

A ko će doći? Možda neko ko će se baviti svojim, ambasadorskim poslom. Za koga se neće morati isticati kako je prijatelj Srbije… A narod vidi… Narod sve vidi. Ali mu često, veoma često ni to ne pomaže.

(Intermagazin)

KOMENTARI24 komentara

 1. rodoljub zaharijevic says:

  u jednom delu se postavlja pitanje ko ce doci,pa isto govedo kao i ovo sto ce odjahati u sumrak,po godinama mladje ali nista drugacije po pitanju ponasanja prema srbiji mozda cak i gore obzirom da se prica o skotu a tamo gde je bio nisu bas ljubitelji srba.

 2. Stepa says:

  Ne bih da generalizujem i kazem svi amerikanci, jer bilo je dosta svetlih pojedinacnih primera koji su pomagali nas narod kad je bilo tesko. Ali sigurno da americka zvanicna politika nikad nije bila na strani srpskog naroda. Po celokupnom odnosu i steti koju je nanela i nanosi srpskom narodu moze da se poredi bez imalo preterivanja sa nasim najvecim nerijateljima u istoriji, nacistima, ustasama i osmanlijama. A zajedno sa njima u istom kosu bih dodao engleze. Posebno je neprihvatljivo ponasanje americkih ambasadora da uredjuju nasu unutrasnju politiku, kao da su na svom rancu negde u Teksasu a nasa vlast njihovi kauboji koji treba da odrade rancerske poslove. Za to im hvala jer barem znamo kome sluzi nasa vlast.

 3. kele says:

  Pa za novog ambasadora će poslati Skota. Tako se preziva. Nije ono što mislite.

 4. Cirko says:

  Razvalio ovaj i Kirbija i Aleksandra velikog...hahahaha

 5. Svetislav says:

  Kordic je naposao clanak koji u svemu opisuje ko su nam nisu prijatelji. Ako je narod slep i pored onoga sta je doziveo i gleda svakog dana, onda mozda i zasluzujemo da nestanemo!

 6. pravdaa says:

  Vučića je na vlast doveo Kirbi i on mu je dosada bijo mentor e sada dolazi neko ko je gazda Vučiću i ako ga možda ne poznaje.

 7. miroslav says:

  Ako si duzan nijedan poverilac ti nije mio.I sledeci ce gledati kojom dinamikom se vraca dug i kamata.Njima je svejedno ko je vlast,samo vracaj dug na vreme.I vladaj kobajagi.Autor je zaboravio glavni razlog mesanja u unutrasnje stvari drzave.PARE!I politika pomalo.Sledeci ce biti jos gori.Trazice da se odreknemo Republike Srpske i naravno da vracamo pare jos brze.Jer su nasli savrsenog idiota za sve to.Boljeg od Vucica za te planove nema.Prosto ih sramota kako im dobro ide.

 8. Apis says:

  Miroslav i Stepa komentirali su dobro i tačno Meni je ostalo samo da pogađam da li je Vučić u odnosima sa Kirbijem aktivni ili pasivni peder. Vučić je dvospolan, ima neku kiticu ali u dusi je pi.čka.

 9. Goran says:

  S obzirom da ima ovakvih koji su činovnic i nečega, . Ja sam lično mišljinje lično , čoveka malog ali velikog svime ostalim sem parama, nedoslednošću, lažima, sitnosopstveničkim interesima, ošljastvu, čoveku nosioca ordena za rad, kome je bilo 2000 ljudi na sahrani i između ostalog sin, i ja neću komentarisati ni V ...ća, ni K ja , ne zaslužuju moja usta takav zadah. Kad ostanemo bez kinte ista ili zubalo peremo sodom bikarbonom ali ipak, neću prljati ništa moje spominjući sve njihovo.

 10. u cara Vucica pickasta usta says:

  od ovakvih prijatelja, neprijatelji ne mogu da dodju na red

 11. MERI says:

  Bila jednom neka baba, koja je odlično glumila mladju vitalnu ženu. Bavila se i politikom, pa kad nam je stigao višepartijski sistem, a ona trči na sve strane da se učlani i aktivira. Pragmatično, ko god na izborima da dobije biće medju dobitnicima i ona.Pritom nije važno kakve su političke orijentacije te stranke, bitno je biti medju prvima i imati dobar položaj i vlast nad narodom. Sadašnji svet je duboko podeljen i suprotstavljen, a ovi naši mladjani političari pretrčavaju isto kao ta baba. Dok se ne sagleda koja će strana pobediti u svetu, najbolje da smo dobri sa svima. Prijatelji smo majke Rusije, ali i američki političari i ambasadori su naši prijatelji. Dobri smo sa Saudijskom Arabijom, a otrčaćemo i u Iran, sve u hidžabu. Kad nam dodje neko iz Belorusije, koja je u nekim smirenijim politikama, ali je i u stabilnim odnosima i sa istokom i sa zapadom i kad ponudi saradnju, ne prepoznaju u takvim političarima prijatelje. Bilo je sve u stilu, ma daj koja Belorusija. Može i Blerova škola i naši veliki prijatelji iz Turske, a može i pritisak na Dodika, a može se i u goste kod Dodika, da se odglumi čovjek poreklom iz Srpske da se dobije još koji poen. Pa iz kojih zemalja su nam poslati mudžahedini koji su sekli srpske glave po Ozrenu i po celoj Bosni? Sve to predstavljaju nam kao opravdano poznatom frazom dobro politički izbalansirano. Brinu se puno za nezaposleni narod, a otkazi pljušte li pljušte i ne vidi im se kraj. Ima ovakvih kontrasta još puno, setićete se i sami.

 12. namćor says:

  Kirbi je, samo, eksponent Američke politike. A Američka politika je, samo, produžena ruka korporativnog kapitala i banksterske mafije. I običan Amerikanac je rob tih istih. Po meni, čak i prve žrtve su bili sami Amerikanci (običan narod). Jer, morali su Gospodari, prvo, da isperu mozak svom narodu da bi imali "topovskog mesa" dovoljno, za sve ratove i osvajanja. Na Balkanu, opet, postoji neki mali, prkosan, žilav narod. Neki Srbi. I bili bi sjajni kada ne bi bili duhovno, kultorološki, genetski povezani sa Rusima. I pošto se ne mogu vojskom pokoriti, tražili su način da to učine na drugi način. I našli, pa na žalost - i zašli! Taj, hrabri, u boju, narod ima osobinu da je srebroljubiv i nesložan u miru. Za šaku lažne valute (Amerika je najveći falsifikator novca u istoriji, jer valuta koju štampaju nije vredna ni papira na kojoj je odštampana) mogu da kupe koga god hoće. I tako su, postepeno, forsirajući negativnu selekciju među političarima (i uopšte u društvu) došli do toga da sada na vlasti u sinjoj Srbiji imaju svoje marionete. Sve posle toga je samo logičan sled događaja. Sda je savim logično da te marionete, ljudi bez morala, srebroljubci, proglašavaju one koji su ih doveli na vlast svojim prijateljima. Objektivno, njima to i jesu (ali, samo onoliko dugo, koliko je i toalet-papir prijatelj zadnjici, tj. jednokratni prijatelj). I zbog svega napisanog, kada me neko pita: "Kako je?", ja uvek odgovorim: "Dobro je, biće GORE".

 13. sara says:

  I autor i citaoci su naivni kao deca. Ne treba se baviti analizama ko nas voli i ko nam je prijatelj. Takve stvari ne postoje. Ne vole oni nesto ni ove druge narode s cijim se interesima nasi kose. Cinjenice su da postoje interesi i da pricate o najmocnijoj zemlji na svetu. Treba biti mudar. Nema nista gluplje nego zakljuciti da nam nisu prijatelji pa ih poslati u p.m. Videli smo do cega to dovodi.

 14. Apis says:

  Saro dušo ja ne trazim da me vole! Ja sam srećan ako me zavoli neka dama a ne pederi. Ali trazim da ne ponizavaju moj narod i ne otimaju moju zemlju.

 15. MERI says:

  Saro draga, ovde pričamo kako je nezdravo preterano voleti novac i položaj i da je i to veoma značajan problem. Koliki god da su veliki pritisci, mogao je naš g-din Vujčić podneti ostavku i povući se na neko vreme, u miran nešto skromniji život, ali ne dozvoliti porobljavanje zemlje uz svoj lični pristanak. Sledeći izabrani mogao je biti g-din Dajčić, i da uradi nešto gotovo isto. Pa sledeći izabrani g-din Mujčić, mogao bi ponovo da proba ako se ikako može kako treba, pa ako ne ide, opet ostavka vrlo slično prethodnima. Pritisci su izgleda i dobar izgovor da i sami popuštaju i gde treba i gde ne treba. Sada, da neko može i hoće da pomogne Srbiji i srpskom narodu i svim gradjanima Srbije, nema preko koga zvanično ni da udje u ovu zemlju sa ozbiljnijim potezima, jer su prilično lično iskompromitovani. Poštovaće nas i pomoći će nam one zemlje, koje imaju slično teško iskustvo, ali kod nas sad zvanično ući je neozbiljno i nezgodno. Ali zato danas, u Beogradu, veliki hazar iz jedne bliskoistočne zemlje može da bude srdačno primljen. Politika je takva da se sa svima mora kulturno pozdraviti, ali se i vešto bira. Ma koliko da smo nezaposleni i ma koliko da je novac neobeležen, ipak da li potiče od opljačkane nafte, od trgovine oružjem ili od trgovine ljudskim organima ili od trgovine drogom ili od poštenog posla. I još će investirati i otvoriti neku fabriku, pa ću tu zaposliti decu. Pa ću svaki dan da strepim dok su na poslu, ko su i kakvi su im menadžeri...

 16. namćor says:

  Saro, ljubavi moja, pa zar si jednog sekunda pomislila da pišem napamet? Razumem ja, savršeno, tvoj način razmišljanja. I u mnogo čemu si u pravu. Zaključak je, jedino, pogrešan. (znaš, ako ljudima daš 10 činjenica, na osnovu kojih bi oni doneli zaključke, oni bi doneli, bar, stotinak zaključaka). Ali, ovde se radi o našoj koži. I ovde namamo pravo na pogrešne zaključke. Prva, pogrešna premisa u tvom postu je da treba da se ulizujemo onom ko je trenutno najjači. Baš naprotiv, sahranili smo i Imperije i Dinastije i opstali. Opstaćemo i ovaj put. Uvek smo to krvavo platili (na žalost, već plaćamo i ne zna se kraj tome). Tvoja logika: "Ne zameraj se najjačem u kraju" bi mogla da prođe, ali samo da je zaista najjači. A nije!

 17. namćor says:

  Zbog toga ni "Evropa ili ništa" ne može da prođe kod naroda. Iako je propaganda EU (odvajaju neuporedivi više novca za svoju propagandu, nego za pomoć bilo kojoj zemlji) , ovde vrlo jaka, ali ne pali, narod, nekako, shvata šta se dogadja. I nikad, EU-fanatici, neće u Srbiji biti omiljeni. Zašto? Zato što je Srbija klasičan primer "Izgubljene ljubavi". Jednom su Srbi voleli...EU...ali, ta kurva je imala druge planove. I onda, kao u teoriji...od ljubavi do mržnje, kratak je put. I sada smo tu, gde jesmo....Neki, koji nemaju kičmu, dušu niti svoje ja, e oni bi da i dalje idu u tu EU. Jednoj stvari se molim, kao vernik "Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!"

 18. MERI says:

  Uz ovako osnaženu Rusiju, ne mogu oni nama više ništa. Mi samo treba svi da shvatimo da su nam je sada Ruska federacija istorijska šansa da budemo opet slobodna zemlja, a ne tiha kolonija. Šta će nam EU, prave sad predloge i za zajedničku vojsku EU, koju sve zemlje članice treba da finansiraju, a sa kojom će intervenisati po svetu svuda gde su žarišta: Bliski istok, Afrika... Našu vojsku su skoro neutralisali, a njima ću da finansiram tu EU vojsku i da dajem decu da idu da ratuju u Afriku!

 19. Baja says:

  Vas Srbe po vašem niko nevoli a neznate kao zasto.?

 20. miroslav says:

  I vi Bajo sluzite da vracate dugove.I Tako ce biti generacijama.Nije bankare briga ni koja si nacija ni vera.Jedino ih je briga za novac!To im je i vera i nacija.Briga za narod kod njih postoji koliko da im vraca dug.

 21. namćor says:

  Baja, problem je u tome što mi znamo šta ih žulja kod nas, a vi, ni uz najbolju volju ne možete naći ništa (osim lepog mora) što bi vas preporučilo. Ah, da, katolici ste. Niste pravoslavni. Eto, sasvim dovoljno. Ko je (kao i Rusi) pravoslavan, taj je varvarin, nepismen, ubica, tlačitelj svih drugih koji nisu pravoslavni. Ta pravoslabna vera je zlo. Zamisli, čak i najvećim neprijateljima praštaju. Krv praštaju! Samo, ne znam koliko dugo. Kod nas se kaže: Strpljen - spašen. Slušaj. sine (ne znam da li sam ti poznavao mater, vrlo moguće), kada, opet Srbi budu krenuli....hm..more duboko, Alpi visoki..

 22. namćor says:

  Uostalom, zašto ja diskutujem sa nepismenima? Neko ko može da napiše:"Vas Srbe po vašem niko nevoli a neznate kao zasto.?" ne zaslužuje odgovor. Ta rečenica je i po "Hrvatskom novogovoru" i po Srpskomj gramatici i pravopisu, jedna obična katastrofa! NI zareza gde treba, ni odvojene negacije...ukratko, dečko koji je čuo, da negde, nekada, može da napiše nešto, pa da to i drugi vide...I ne pita se, šta neko, ko je pismen, može da pomisli o njegovim žvrljotinama i njemu samom.

 23. namćor says:

  ...ali, nije Dučič džaba napisao: "Hrvati su najhrabriji narod na svetu. Ali, ne zato što su hrabri u boju, već zato što se ničega ne stide"!

 24. N.N says:

  Hrvati su izmet ljudskog roda (Adolf Hitler) evo malo o kurvatima od njihovog velikog vodje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *