ТЕКСТ КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО ХРВАТСКУ: Ово је истина о хрватским краљевима и хрватској историји!

TEKST KOJI JE ZAPALIO HRVATSKU: Ovo je istina o hrvatskim kraljevima i hrvatskoj istoriji!

29 maja 2017

Jednu mladu ženu iz Srbije danima je preko fejsa maltretirao neki Hrvat i tražio da izađu zajedno. Pričao joj je o hrvatskim kraljevima i isticao hrvatsku superiornost nad Srbima. Očajna, obratila mi se za pomoć. Malo ljudi u Srbiji zna da čitava superiorna hrvatska povijest nema više od 150 godina. Tek u drugoj polovini 19. vijeka Beč je stvarao institucije, Vatikan katoličio, a katolički popovi i bečki đaci izmišljali priče iz nepostojeće hrvatske povijesti. Kako je u 19. vijeku mnogo Srba studiralo u Beču, studenti iz tadašnje Hrvatske sreli su se sa junacima i događajima iz srpske prošlosti. Jedan, kojem se srpska povijest posebno sviđela zvao se Ivan Kukuljević Sakcinski. On će kasnije zajedno sa nekolicinom katoličkih svećenika izmisliti niz hrvatskih kraljeva, iskopati mnoge lažne nalaze… sve ono što smo imali prilike gledati u naučno-fantastičnoj seriji “Hrvatski kraljevi”.

Simboli jedne nacije i države su grb, himna i zastava. Hrvatski grb prvi put se nalazi grbovniku u fojničkom katoličkom manastiru, kao jedan od grbova srpskih zemalja cara Dušana iz 14. vijeka. Hrvatsku himnu „Lijepa naša“ napisao je Srbin iz Vinkovaca Josif Runjanin. Hrvatska zastava sa rasporedom boja crven-bijeli-plavi prvi put je upotrebljena kao srpska zastava Sretenjskim ustavom 1835. godine, ali je zabranjena radi protesta Turske. Kasnije je ban Jelačić tu istu zastavu uzeo za zastavu Velike Ilirije. Austrija ju je odmah zabranila, da bi je kasnije odredila za hrvatsku zastavu i tako je ostalo do danas.

Ono što nisu ukrali Srbima, Hrvati su izmišljali, a često su njihovi kraljevi nastali na temelju sjećanja na lokalne srpske knezove i župane, koji onda u fantazijama vatikanskih falsifikatora postaju hrvatski kraljevi. Jedan od posebno popularnih izmišljenih kraljeva je Zvonimir. Priča kaže da je Zvonimir ubijen 20.4. 1089. jer su Hrvati odbili njegov poziv za suđelovanje u krstaškom ratu, a on ih je na samrti prokleo: “da hiljadu godina neće imati vladara svog jezika!”. Nakon Zvonimirove smrti, Hrvatskom je zavladao mađarski kralj Bela. Hiljadu godina kasnije, kad se kletva ispunila došao je Franjo Tuđman.

Ovo je naravno totalna nebuloza. Krstaški rat je izbio tek 10 godina kasnije i prema tome, Zvonimir za njega 1089. nije mogao znati osim ako nije bio vidovit. U raznim verzijama Zvonimir je ubijan i 1059. i 1079., već prema dnevno političkim potrebama. Kako je moguće da narod samo tako ubije kralj koji ima svoju gardu koja ga čuva? Ko bi se uopće usudio ubiti papinog vazala u papskoj zemlji? Papa bi eskomunicirao njegove ubice i na njih posalo vojsku. Mađarski kralj Bela koji je prema ovoj priči zavladao Hrvatskom umro je 30 godina prije navodnog ubistva Zvonimira. Zapravo se radi o prepisanoj češkoj legendi o smrti kneza Većeslava kasnije poznatog kao sveti Vaclav. Osim toga, Hrvati jesu imali vladara koji je govorio na njihovom jeziku, zvao se Aleksandar Karađorđević.

Kao dokaz postojanja hrvatskog kralja Zvonimira dugo se navodila tzv. “Bašćanska ploča” koju su ideolozi hrvatstva nazivali “temeljnim spomenikom hrvatske pismenosti” i datirali je u 11. vijek. Na toj ploči neki svećenik spominje kralja Zvonimira. Ploču je “pronašao” Ivan Kukuljević Sakcinski. Međutim, najnovije analize su pokazale da je ploča falsifikat. Oblik i stil ploče nemaju veze sa 11. vijekom. Crkva u kojoj je ploča pronađena građena je najranije u 14. vijeku u stilu kasne romanike. Kako je ploča korištena u crkvi kao pregrada, izrađena je kada i crkva. Na ploči se nalazio neki reljef preko kojeg su falsifikatori uklesali sadašnji tekst. Kada je sve ovo otkriveno, hrvatski su istoričari rekli da iako je ploča faslifikat, možda je postojao neki tekst koji spominje Zvonimira, pa je stoljećima kasnije isklesan u ploči. Možda, a možda ga je isklesao i vanzemaljac.

Jedan od arheoloških pronalazaka na koji su Hrvati najviše ponosni je krstionica kneza Višeslava koja je navodno dokaz da su Hrvati primili katoličanstvo do 9. vijeka. Tu krstionicu je katolički svećenik Luka Jelić datirao na početak 9 vijeka., a po njemu je ona iz Nina. Nin je malo mjesto u Krajini, gđe su po njihovim fantazijama stolovali nepostojeći hrvatski kraljevi i zato im je bilo važno da baš tamo postoji neka krstionica. Krstionicu je Mussolini poklonio Paveliću i od tada se čuva u Hrvatskoj. Ipak, nedavno je vodeći hrvatski arheolog, profesor emeritus Nikola Jakšić prizano da niti je Višeslav bio Hrvat, niti ta krstionica ima veze sa Hrvatima. Jakišić je nakon 40 godina istraživanja zaključio da ne postoji nikakav hrvatski spomenik iz ranog srednjeg vijeka i da nikakvi Hrvati u to doba uopće ne postoje na ovim prostorima.

Krstionica je nađena u 19. vijeku u Veneciji. Ubrzo za nju saznaju ideolozi hrvatstva. 1911. katolički svećenik Luka Jelić piše kako je u Ninu pronašao temelje te krstionice. Tako je “Višeslavova krstionica” ušla u sve hrvatske udžbenike. Kada su arheolozi otišli u Nin, shvatili su da je Jelić izmislio te temelje i da oni ne postoje. Danas se zna da je krstionica izrađena za potrebe pokrštavanja Srba na istočnoj obali Jadrana, krajem 9. i početkom 10. vijeka i svako se svojim očima može uvjeriti da na njoj stoji uklesano ime srpskog kneza Vojislava, a ne Višeslava koji nije ni postojao.

Još luđa priča hrvatske mitološke historiografije je ona o “personalnoj uniji” sa Ugarskom. Kako su najzapadnije srpske zemlje bile vrlo siromašne, srpski vladari nisu imali pretjerani interes da ih brane. Tako su Mađari osvojili područje od Zagreba do Zadra u 12. vijeku i držali ga sve dok Ugarska nije pala pod tursku vlast. Hrvati to razdoblje nazivaju “Hrvatsko-Ugarskim kraljevstvom” i “personalnom unijom”. Kažu da su samo imali istog vladara kao i Mađari, ali svoju državu. To je kao da Srbi kažu da su bili u Srpsko-osmanskom carstvu, personalnoj uniji i da su sa Turcima delili samo sultana. U tu svrhu izmišljena je tzv. “Pacta Conventa” koja je navodni dokument iz 12. vijeka. Međutim, Pacta Conventa je pisana jezikom iz 15. vijeka, u njoj se nalazi niz grešaka, npr. Koloman se navodi kao sin Ladislava, a bio mu je nećak. U mađarskim izvorima nema spomena o Pacti Conventi, niti je iko spominje prije 17. vijeka. Suočeni sa tim argumentima hrvatski povjesničari priznaju da je Pacta Conventa falsifikat, ali kažu da je možda postojao neki usmeni dogovor sa nepostojećim hrvatskim plemstvom. Možda, a možda je postojao o usmeni dogovor sa trolovima.

Kad im se spomene da se za razliku od Srba nikad nisu bunili nego bili vjerni sluge svojih okupatora, Hrvati navode Matiju Gubca kojeg je posebno forsirala komunistička istoriografija. Navodno je izvijesni Matija Gubec podigao bunu, istjerao ugarsku vojsku iz Zagorja, buna je ipak razbijena, a on okrunjen krunom od gvožđa i ubijen 1573. Da je stvarno u to doba neko uspio istjerati ugarsku vojsku, to bi područje odmah osvojili Turci. Na popisu kmetova mađarske porodice Hennyngh u selu Hižakovec iz 1574. spominje se i Matija Gubec, a on je po ovoj izmišljenoj priči tada navodno već godinu dana mrtav. Zapravo se radi o nekoj lokalnoj tuči u okolini Zagreba koju je umirilo osam vojnika. Čitava legenda je prepisana prema buni koju je vodio Đerđa Doža protiv mađarskog plemstva u Banatu.

Šta još reći o narodu koji je jezik ukrao Srbima, kojem je gramatiku napisao Srbin Đura Daničić, narodu koji nije imao ni prezimena ni zemlje, dok Srbi i u Hasburškoj monarhiji i u Osmanskom carstvu imali svoju zemlju, a najstrija srpska prezimena nađenasu u Dečanskoj hristovulji iz 1330. godine. Čak i iritantni hrvatski pozdrav “bok”dolazi od iskvarene varijante austrijskog njemačkog “majn bokn” što znači “moj naklon”. Kada su pokatoličeni rasrbljeni seljaci stizali u Zagreb oni nisu razumjeli njemački, pa su pozdrav “majn bokn” pomješali sa svojim “pomoz Bog” u konstrukciju “bok ili bog” koja se i danas u Hrvatskoj koristi.

Ona žena sa početka ove priče, koju je Hrvat maltretirao preko fejsa i molio je da izađe sa njima, obratila se meni za pomoć. Odgovorio sam joj:

– Reci mu da ćeš se izaći sa njim pod uslovom da prvi sastanak bude na grobu nekog hrvatskog kralja. –

Nikad joj se više nije javio.

Mislavv HORVAT, FB

KOMENTARI123 komentara

 1. Kosovac says:

  Ovaj Mislav Horvat rastura Hrvate. Mislim da će zbog toga čak i neki Beogradski Srbi da se naljute na njega.

  • Djordje says:

   Ma ovo je istina jer ova mala govnarska drzavice je prebogata svojom govnarskom istorijo.Hihihihihi!!!!!!

   • Beli Orao says:

    Sve nekako ali ni USA (USRANA) se nije toliko usrala sa svojom zastavom (barjakom)koliko "naša lipa", da je već davno prešlo u psihopata koji način silu stvaraju i lažnu svoju istoriju ! Bože oprosti im neznanju šta rade!!!

    • Kulak says:

     Alberto Fortis je 1774.godine objavio "Put po Dalmaciji".Tri godine je obilazio čitavu Dalmaciju i opisao Morlake,narod koji živi u Dalmaciji.Ni jednom jedinom reči ne spominje nikakav hrvatski narod,niti hrvatsku državu,niti mu je barem jedan jedini čovek u to vreme u Dalmaciji rekao da govori hrvatskim jezikom.Tako nešto u 18.veku nije ni postojalo.To hrvatstvo je tek kasnije u režiji katoličkih fratara IZMIŠLJENO.

     • Karital says:

      Morlaci ili Vlasi, nikakvi srbi!

      • ralence says:

       Da bi zadržala svoje teritorije koje je kontrolisala u Dalmaciji,Ostrvima i Crnogorskom primorju Mletačka Republika sa Vatikanom je milom i silom prekrtštavljala u katoličku veru pravoslavni živalj na tim teritorijama. Na Braču i Visu u arheološkim istraživanjima pronađeni su ćirilični natpisi i razni drugi dokazi da su tu živeli Pravoslavci. Vizantijski uticaj u tim krajevima i Južnoj Italiji je bio jedini politički i državni sistem upravljana. Katolički uticaj se širi posle pada Konstantinopolja pod Osmansku vlast.

   • Srboljub says:

    Srbija do Tokija Japanci su Srbi

  • Bambula says:

   Ne rastura on nikoga. Tekst je mitomanski, prepun laži i notornih gluposti.

   • RS says:

    Pa hrvati nikad nisu imali državu,ovo sada je neka vrsta autonomije u eu rajhu.A zbog kompleksa identiteta, kulture,nauke, ratova i zločina,narod se nalazi u endogenoj psihozi.Pa sve govori to što jedna najreligioznija tzv.država nema niti jednog Sveca.

    • Bambula says:

     Same LAŽI! Može li ijedan Srbin napisati nešto, a da ne LAŽE?! Hrvatski sveci su, primjerice, sv. Nikola Tavelić i sv. Marko Križevčanin.

     • RS says:

      ha,ha,,,,tupani,,,

     • Gane says:

      A čime su to Bogu ugodili? I kada su ziveli?

     • Bogoljub123 says:

      Hrvati su Srbi ja stvarno neznam koliko će se hrvatići(srbi katoličke veroispovesti9 odupirati istini.Sve što imate il ste UKRALI od nas Srba il ste izmislili.VI STE SRBI ZAPAMTITE TO!!!

      • Paster says:

       Nite sto procenata u pravu. Deo Hrvata jesu Srbi i tu uglavnom u Dalmaciji u Hercegovini, Gospari iliti Dubrovčani.

     • Aleksa Petrović says:

      Bambula, ja vama Hrvatima predlažem da dođete u Srbiju i iskopate Broza (ako je zaista tamo i sahranjen) i da ga odnesete u Hrvatsku i slavite kao sveca. On vam je posle 2. sv.rata nacrtao komunističke granice u okviru kojih ste vi sada napravili nekakvu državu. Da Srbija 1918, nije dala svoju državnost da biste se sakrili u 1. Jugoslaviju, ni Zagreb vam sada ne bi ostao.

   • Batina says:

    U tekstu je podosta tacnosti. Ja bih samo da dopunim kako je pocelo sa hrvatima na poluostrvu Helm (Balkan). Negdje izmedju sestog I osmog vijeka (tad su Rusi unistili hazarsku drzavu) divlje horde hrvata su bjezale sa Kavkaza na zapad I dosli su kao divlje horde do sadasnje Istocne Nemacke I Poljske gdje su mirno zivjela srbska plemena. Divlje horde hrvata su zaratili sa Srbima I naravno bili su potuceni I unisteni. Ostali su im stari, zene I nejac. Tako ostavljeni zamolili su Srbe da im dopuste da zive sa njima a oni ce da im sluze I da postanu isto sto su I Srbi. I tad se Srbi grdno prevarise te ih primise na svoju zemlju. Da stvar bude jos gora nastanili su ih u Dalmaciji izmedju rijeka Cetine I Zrmanje. Prigrlise Srbi ljutu guju. I tako su hrvati poceli da se mnoze I u isto vreme da traze neka posebna prava. Srbi su im naravno kao pravi boziji ljudi odobravali sve sto je prema bozjim zakonima. Medjutim su ovi poceli da traze d se ta zemlja zove njihova, e I dalje nisu mogli. Trazili su da imaju svoje vladare ali su im Srbi postavljali svoje I to su ti hrvacki kraljevi. E kad se sizmaticki rim odvojio od maticne crkve, naravno da im je ta maticna crkva postala najveci neprijatelj ikada. Videci to hrvati su zatrazili pomoc vec tada vatikana I tako je poceo stravican egzodus I stradanje Srba od strane vatikanskih zlotvora I njihovih podguznije muha hrvata. Broj tih original hrvata nije bio veliki pa se nisu mogli ocekivati veliki preokreti, ali kad je vatikan uz pomoc zapadnih krstasa krenuo u napad na izvornu crkvu koristili su sve metode da naude Srbima. Jedna od najgorih stvari je pounijacenje pravoslavaca Srba I pravljenej od nih hrvata. Upravo ti ponujaceni su cinili najveca zvjerstva prema svojoj pravoslavnoj sabraci, a sto je uzelo zastrasujuce razmjere od 1900 godine naovamo. Ova novija historija je svima nama dobro poznata. Skoro da je potpuno ista situacija na drugoj strani na teritoriji danasnje albanije, sifutari su takodjer porjeklom sa kavkaza. Njih su takodje Srbi prihvatili na svoju zemlju. Za razliku od vatikana koji je koristio hrvate, na drugoj strain su bili turci koji su koristili sifutare da zine zlo Srbima. Zakljucak se sam namece hrvati I sifutari su isto pleme divljaka sa kavkaza jer se ponasaju ako ne isto a ono jako slicno.

    • Bambula says:

     Prenosiš sadašnjost u prošlost, što je čisti povijesni anakronizam i totalno neozbiljno.

     • Graničar says:

      Pomiri se da ste izmisljena "nacija" :) kada stvarno gde su grobovi hrvatskih kraljeva? Gde?! 99% govoris srpski (ili po tvome hrvatski) pa kako toliko jezickih slicnosti, kako nije sličniji italijansko ?! Hmmmm....

    • Dusan says:

     Vrhunski objasnjeno samo sto su siptari dosli kao nomadski narod koji je placao tada travarinu za ispasu stoke. I da dosli su sa zapadne strane kavkaza

    • Igor says:

     Izmisljene price , vama je jedini kralj njegovo velicanstvo Aleksandar Karadjordjevic.

    • zdravko says:

     Uvazeni, Hazarsku drzavu zgromio je knjaz Svjatislav tek 956....

   • Voka says:

    @Bambula:...pošto si propadnik rvackog nakota koji nema ni istoriju ni jezik ni kulturu...prestani da baljezgaš na ovom portalu...pa se direktno obrati Mislavu Horvatu na njegovoj facebook stranici ako imaš muda...pratim njegove tekstove već godinama...ti bi bio prvi rvat koji bi mu "objasnio" da "greši"...hahaha...ahahaha...

   • Dopke says:

    Nisi u obavezi da naučiš tekst napamet, ali sve je tačno napisano !!! Proveri.

   • Mate says:

    Tekst je odlican! Ja sam Hrvat, i ostavio sam komentar u kome objasnjavam kako smo mi Hrvati Srbi, ali mi je ubrzo obrisan. Jel vidis koja je ovo komedija, svim silama se trude da nas uvjere kako smo mi ustvari Srbi, i kad ja to potvrdim, i objasnim kako, onda autor shvati kako to bas ne ide u prilog njegovom poimanju "srpstva". Da li je to strah o tome da su Hrvati "cistiji" Srbi od ovih "Srba" iz tzv. Srbije? Najblize pravim Srbima su Hrvati. Donekle se jos mogu time nazvati Srbi iz Srpske, iako nazalost dosta izmjesani turskim genom, ali svakako mnogo manje nego Srbijanci, koji bi se mogli nazvati samo "Srbi s greskom".

    • Radojko Gole says:

     Gresis

  • Mate says:

   Vala braco, u pravu ste, ali samo djelimicno. Mi Hrvati jesmo Srbi, ali jedini pravi, istinski Srbi. Taj srpski gen je opstao jedino u Hrvatima, kod vas je razvodnjen s turskim genom. Jer, sve sto je kod Srba valjalo, bjezalo je na zapad kod Hrvata, da se bore u vojnoj krajini protiv Turaka, a ne da 500 godina sluze Turcima. I to se vidi od tada u mnogim primjerima. Brutalnost i nemilosrdnost Hrvata (Srba), nacionalno zajednistvo, dugorocni planovi da se teritorija osvaja, a da se ne popusta ni metar.. ratnicki mentalitet? Pa pogledajmo samo kako su se Pravi Srbi Hrvati borili u Vukovaru, pa pogledajte odmah zatim kako su se Turski Srbi borili u Oluji i Zap. Bosni. Sve je jasno. Pravi Srbi su oni sto su dosli tu, izmjesavsi se s ono malo Hrvata sto je prezivjelo Krbavsku bitku, uzelo katolicku vjeru kao jedinu koja je dovoljno ratnicka da zastiti svoje ovce, uzeli ime HRVATI u cast hrabrom narodu koji izginuse u borbi protiv Turaka, i danas stoje tu gdje su i dosli, cuvajuci ovaj raj na zemlji od svih, pa i od ove razvodnjene brace s istoka, koji se nazivase Srbima, zazivaju slogu, a ni s jednim ni drugim, veze nemaju. Bog vam pomogao, braco, pozdrav. I ne brinite vi za nase kraljeve. Nemamo mi kraljeve, niti su nam potrebni, samo vodje koji ce sve uciniti u interesu ovog naroda. Drzave, kraljevi, sve je to prolazno, al kuca, ognjiste, i grobovi, moraju da budu tu, a ne da ih gledam na slikama.

   • SKJ says:

    Toliko si se nalupao gluposti, da si najverovatnije u pravu. Nego, sto onda proterase svoju braću iz te krajine?

    • Mate says:

     Pa, kad sam procitao clanak i komentare, shvatih da sam zalutao na natjecanje u pisanju gluposti, pa sto da se ne pridruzim? A braca su zavedena, prevarena i prestrasena pobjegla, slobodni su da se vrate al da se uhvate pameti, i zive s bracom i komsijama, a ne da slusaju turski Beograd.

  • Baron Viktor says:

   Mislim da je u pitanju cista prljava anti hrvatska propaganda.Notorna je cinjenica,da prvi i jedini srpski Car,ako zanemarimo Urosa,bio Dusan.Prvi Hrvatski Car,okrunjen od Pape,bio je Tomislav.Ali zarad istine,skoro dvesta godina,pre Dusana. Prema tome,nemojmo vise živeti u snetu bajki i izmisljene srpske iracionalnosti.

 2. goran says:

  Naljutice se najpre SANU koja radi za ustase.

 3. Miroslav says:

  Sve čestitke Mislavu!

  • Bambula says:

   Neki čestitaju lažovima, druge zanima istina.

   • Batina says:

    Hej Bambula, procitaj taj tekst iznad, mozda ti se otvori.

   • Ivo mazuranic says:

    Bambula . Sta,koje droge vi uzimate tamo da i mi probamo vamo ??? O kojoj istini pricas?jedina istina je da ste divlji koljaci dece,naravno samo dok iza vas stoji neka velika sila bilo kat.crkva ,bilo fasisti ,amerika itd.Tako da ne seri vise i smanji droge znas da su opasne.

   • Kiza says:

    Da li je i vaš najcenjeniji filolog i možda najveći intelektualac u 19 veku Vatroslav Jagić bio lažov kada je ustanovio da je samo čakavski pravi hrvatski jezik?

 4. Njofra says:

  Ladno mi žao hrvata pa oni su crtani film od nacije :))))

  • Bambula says:

   Može ti biti jedino žao tog iskompleksiranog srpskog mitomana koji zna svoje pravo hrvatsko podrijetlo pa koristi pseudonim Mislav HORVAT.

   • TARAS BULJBA says:

    NEMA VECIH MITOMANA OD POKATOLICENIH SRBA,KOJE RIMSKE PAPE NAZVASE KURVATI.

   • Ljubomir says:

    Pa hajde da se nađemo kod groba nekog od hrvatskih kraljeva. Evo ja te cekam u crkvi SV. Marka u samom centru Beograda ispred groba Cara Dušana Silnog kada god poželiš. Ili ti je možda zgodnije u Topoli kod groba Karađorđa? Kaži meni je sve jedno.

    • Bambula says:

     Ja te čekam na Gospinom Otoku u Solinu kod mauzoleja hrvatskih kraljeva. Od tamo možemo prošetat do krunidbene bazilike sv. Petra i Mojsija. Dogovoreno?

     • todor says:

      Gde su grobovi i dvorovi vasih kraljeva? Falsifikati jedni imbecilni...

      • Crno jaje says:

       Tamo gdje su napravljeni. Grobovi u Solinu, a dvorovi u Solinu, Klisu, Bijaćima, Ninu, Šibeniku, Biogradu i Kninu.

       • lola says:

        bambula opusti se bice ti lakse jbg krv nije voda to u dubini duse znas o sam.

  • Srboljub says:

   Srbija do Tokija Japanci su Srbi Kinezi takođe

 5. Gagi says:

  Svaki lopov tvrdi da je nevin, ako se lopovi udruze, tada stvaraju interesne zajednice koje se mogu nazvati drzavama? Naravno da u novonastaloj drzavi moraju imati istorijske atribute, pogadjate, pa naravno da ce i to da kradu. Od dana raspeca jednog pravednog coveka koji nam je ukazivao da bi trebalo da budemo vise ljudi a manje narcisoidne bitange, prosli su vekovi. Od njegovog doba, nista se nije promenilo. Jedino su lopovi shvatili da kod ljudi postoji "klackalica" izmedju dobra i zla, naravno da su to lopovski zloupotebili i napravili "novo carstvo dobra" koje eto vekovima vec egzistira i bas lepo uzivaju na lazima. Oni koji su ga raspeli, najvise se kunu u njega, opet lopovska posla. Ljudi moji, citaoci, neka ih, ne postoji veca negacija u zivotu osim kada si svestan da zivis zivot koji nije zivot. Kada lazes sebe to je problem.

 6. Ruski Agrokor says:

  Hrvati su bolesni, iskompleksirani mitomani bez buducnosti.

 7. gaga says:

  Ima i jos jedna simptomaticna stvar.Hrvatis talno spominju Kraljevinu Hrvatsku a koliko je meni a i svima poznato oni su u novijoj istoriji vecito bili Banovina i imali Bana na celu tu se vidi ceo cirkus!Za vreme Austrijanaca bili su Banovi Kuenhetervari,Josip jelacic ,Mazuranic .Ako su bili kraljevina zasto su imali Bana i bili Banovina.Govore cak i o nekakvoj trojednoj kraljevini sto je isto Falsifikat!Dalmacija je bila za sebe Slavonija za sebe a Hrvastka je bila mala i imala je deo moji je bio Vojna krajna i koji je bio pod direktno,m ingerencijom Militerkanzlein im Wien tj Vojne kancelarije u Becu i licno Carskom vecu odgovorni!To se vidi iz svih prvilegija koje su srbi dobijali od Leopolda II ,Marije Terezije,Josifa I pa na dalje do Franje Josifa!Znaci Hrvati su bili sprdnja ko Madjarska izmedju 2 svetska rata madjarska je bila kraljevina bez kralja sa Admiralom na celu(Admiral Horti) a nije imala more!Jedna digresija i moja greska Hrvatska je bila u novije vreme kratko kraljevina i to u NDH!naime Pavelic je proglasio Kraljevinu Hrvatsku sa Tomislavom II na celu.To je bio italijanski princ iz kuce Aosta! Medjutim samom "Krtalju Hrvatske" nije padalo na pamet da dodje u svoj prestoni grad Zagreb kad je cuo kakve cudovisne i bestijalne zlocine je pocinila Hrvatska pocinila nad Srbima.To danas zna i udruzenje Italijanskih Monarhista pa zato ima saradnju sa Srpskim monarhistickim udruzenjima a ne sa Hrvatskim.Eto pametnom dosta.Prijatno

  • Bambula says:

   Banovina je kolokvijalni naziv. Kraljevina je službeni naziv.

  • Nemanja Vlahović says:

   Samo neke napomene i popravke: Hrvatska i Ugarska (Mađarska, tj. mađarska nacionalna država postoji samo posle Prvog svetskog rata) zaista su bili u personalnoj uniji od XIX veka. Postoji ugarsko-hrvatska nagodba iz 1868. godine (slična austrijsko-ugarskoj nagodbi iz 1867. godine) koja je regulisala odnose između Ugarske i Hrvatske, tako da je kralj Ugarske bio je i kralj Hrvatske (slično kao car austrijski bio je kralj Češke) a ban je bio predstavnik kralja u Hrvatskoj (kao što je ban bio predstavnik kralja i u Bosni posle 1878. godine. Dalmacija do 1918. nikad nije bio deo Hrvatske. U drugom milenijumu bio je deo Mletačke Republike, 1797. godine je Napoleon Mletačku Republiku ukinuo i "poklonio" Austriji. Od 1805. godine, posle aušterlicke (slavkovske) bitke i bratislavskog mira pripala je Francuskoj, i bio je deo Francuske (od 1808. zajedno sa od strane Francuza ukinutom Dubrovačkom Republikom) sve do 1813. godine. Nakon toga ponovo je bila deo Austrije, predstavnici Dalmacije (čije je slovensko stanovništvo u to doba bilo uglavnom srpsko) bili su u bečkom parlamentu, dok predstavnici Hrvatske u budimpeštanskom). Vojna krajina formirana posle austrijsko-turskog rata 1683-1690. godine, sa dominantnom srpskom (i u istočnom delu rumunskom) stanovništvom, sve do 1873. godine nije bio deo Hrvatske, kad je carskim ukazom pripojena Hrvatskoj. Miklos Horthy je bio admiral u austrijsko-ugarskoj mornarici, njen poslednji glavnokomandujući. Nakon Prvog svetskog rata bio je šef države i "namesnik kralja" u Mađarskoj, zaista kraljevina bez kralja, slično Španiji koja je takođe bila kraljevina bez kralja od 1939. do 1975. godine. Italijani su zaista prezreli Hrvate zbog počinjenih zločina nad Srbima. Italijanska vojska, koliko je mogla, štitila je Srbe u Dalmaciji za vreme Drugog svetskog rata.

   • Bambula says:

    "Dalmacija do 1918. nikad nije bio deo Hrvatske." Glupost. Današnja Dalmacija je bila PRAVA Kraljevina Hrvatska. Današnja središnja Hrvatska bila je do dolaska Turaka Kraljevina Slavonija, a današnja Dalmacija Kraljevina Hrvatska. Knin je bio sjedište biskupa Hrvata, hrvatskih kraljeva, hercega i banova. Bio je i sjedište knezova Nelipčića Cetinskih. Bribir i bribirska županija bili su sjedište knezova Bribirskih od roda Šubića. U njihovoj vlasti bili su i Ostrovica, Skradin, Klis i Omiš, a bili su i knezovi primorskih gradova (Šibenika, Trogira i Splita). Zadužbine hrvatskih kraljeva uglavnom su na području današnje Dalmacije (Bijaći, Solin, Muć, Biograd, Nin, Knin...). Mauzolej hrvatskih kraljeva bio je u Solinu kraj Splita. Znajući sve to, apsurdno je tvrditi da Dalmacija nikad nije bila dio Hrvatske.

  • milovan says:

   Taj Hrvatski kralj Tomislav II,italijanaki princ nije se nikada zenio, pa je pred pad Italije 1943 god. SVOJU VLADARSKU KRUNU TOMISLAVA II.ZAVESTAO SVOM MACKU.

   • Bambula says:

    Opet LAŽ. Aimone di Savoia, odnosno Tomislav II. je bio oženjen. Sin mu je i danas živ i nosi, kolokvijalno, kraljevsko ime Zvonimir II.

 8. Dragan says:

  Zasto Hrvati ne daju svojoj deci imena hrvatskih kraljeva i junaka? Npr. Dmitar Zvonimir i Vuk Mandusic?

  • Bambula says:

   Hrvatski junaci su ban Ivan Paližna, ban i knez Ivan Karlović Krbavski, knez Martin Posedarski, Ivo Senjanin, ban i barun Petar Keglević Krbavski, Mila Gojsalić, ban i knez Nikola IV. Zrinski Sigetski, ban i biskup Petar Berislavić Trogirski, ban i grof Nikola VII. Zrinski, ban i grof Petar IV. Zrinski, vojvoda Nelipac II. Nelipčić Cetinski, ban i knez Krsto II. Frankapan Brinjski, knez i kapetan Petar Kružić, don Marko Mesić, fra Ilija Ibrišimović, ban i grof Josip Jelačić Bužimski i mnogi drugi. Zapamti to!

   • TARAS BULJBA says:

    BAMBULA NE PROSPIPAJ SVOJE JEZUITSKE LAZI,JOSIP JELACIC JE POKATOLICENI SRBIN I BIO JE RODJEN U PETROVARADINU KOD NOVOGA SADA I UKRAO JE SRSPKU ZASTAVU I PRISVJIO JE DA BUDE ZASTAVA VELIKE ILIRIJE(HTEO DA BUDE VLADAR NAD SVIM SLIOVENIMA NA BALKANU),ALI BECKI DVOR MU JE ZABRANIO,TEK KASNIJE TU SRPSKU ZASTAVU ODREDIO DA BUDE HRVATSKA!!!FRANKAPAN JE BIO MADJAR.MADJARSKE FWUDALCE I KRALJEVE PROGLASAVA TR ZA SVOJE!!! EMISIJA NA HRT 1,HRVATSKI KRALJEVI JE POPUT SERIJE "ZVEZDANE STAZE",NAUCNA FANTASTICNA EMISIJA!!! POKAZI MADJARSKI I NEMACKI ROBE,GROBOVE IZMISLJENIH HRVATSKIH KRALJEVA!!! VATIKAN I RIMSKE PAPE I JEUITI SU PISALI IZMISLJENU ISTORIJU KURVATA(POKATOLICENIH SRBA).

    • Bambula says:

     Jelačići su staro i domaće plemstvo i njihovo je rodoslovlje poznato STOTINAMA GODINA UNATRAG! To gdje se on rodio nije bitno. Frankapani su Hrvati, u Hrvatskoj ne postoje mađarski feudalci, već samo hrvatski. Hrvatski je sabor dodijeljivao INDEGINAT (potvrdu o HRVATSKOM plemstvu! Hrvatskaa je imala KRALJEVE u vrijeme kada su Srbi imali samo svinjare! Grobovi hrvatskih kraljeva su bili u njihovom mauzoleju, u atriju crkve sv. Stjepana na Otoku u Solinu. Naveo sam ti latinski citat dolje, s hrvatskim prijevodom! Čitaj ako umiješ!

     • Ljubomir says:

      Gde su ti silni zamkovi i grobovi vasih kraljeva? Heheheh ajde bre kako te nije sramota... Dođi malo u Srbiju da vidiš šta je država sa istorijom još od neolitskog doba, preko Rimskog carstva pa nadalje... Gde god odeš imaš tvrđavu, spomenik, groblja, INFORMACIJE... Šta vi imate? 1000 pod Germanima! Bok!

      • Bambula says:

       Hrvatska ima daleko više povijesti, od kamenog doba pa do 21. stoljeća. Također, u Hrvatskoj je daleko više rimskih spomenika nego u Srbiji, a Dalmacija je puna srednjovjekovnih tvrđava, zamkova i dvoraca te zadužbina hrvatskih kraljeva.

       • TARAS BULJBA says:

        OPET LAZ BAMBULA,RIMSKIH SPOMENIKA IMA VISE U DANASNJOJ SRBIJI.RIMSKI IMPERATOR KONSTANTIN VELIKI(LEGALIZOVAO JE HRISCANSKU VERU U RIMSKOJ IMPERIJI 313 GODINE U MILANU,MILANSKIM EDIKTOM)RODIO SE U SRBIJI (NISU) I BIO JE SRBIN,ZATO STO SU SRBI ZIVELI I PRE GOSPODA ISUSA HRISTA NA BALKANU,A NISU DOSLI U 7 VEKU KAKO SU UCILE LAZNE BERLINSKE I BECKE SKOLE KOJE SU VODILE ANTI SRSPKU I ANTI PRAVOSLAVNU POLITIKU.

        • Crno jaje says:

         16 PUTA VIŠE JE RIMSKIH SPOMENIKA U HRVATSKOJ, NEGO U SRBIJI. A Srbi nisu vidjeli Balkan do 7-8. stoljeća.

   • da da says:

    bambula te ljude koje nabrajaš u današnjem prevodu su,,predsednik mesne zajednice ili predsednik opštine..toliko

 9. Vlastimir Stanarević says:

  Bitno je da nama tu skrnavu i lažljivu seriju puštaju na History kanalu za naše pare! Poludeo sam kad sam video one laži o Borni, Ljudevitu i ostalima...

  • Bambula says:

   Nema tu nikakvih laži. Laži su ono što vama serviraju srpski mitomani.

   • Batina says:

    Kako ti nije jasno, pa vi ste laz.

    • Bambula says:

     Ne, vi ste LAŽ.

  • TARAS BULJBA says:

   OSNIVAC HRVATSKE DRZAVE JE BIO SRSPKI KNEZ BORNA U 9 VEKU,SRSPKI KNEZ BORNA JE BIO RODJEN U ISTOCNOJ SRBIJI(TIMOCKA KRAJINA,OKOLINA ZAJECARA),NJEGOV RODJENI UJAK JE BIO SRPSKI KNEZ LJUDIMIL VLADAR SRPSKE DALMACIJE.NEMACKI IZVORI I NEMACKE ARHIVE SU ISTORIJSKI DOKAZI.HRVATSKA JE JEDNA OD SRPSKIH ZEMALJA!!! NE DAMO SRPSKU HRVATSKU!!!

   • Bambula says:

    To je laž. Neuki ljudi koji ne znaju latinski šire mitomaniju. NIGDJE ne piše da je Borna rođen u Srbiji. To je LAŽ kao i sve što pišu Srbi! Talijanski filozof FLAVIUS BIONDUS (1388.-1463) lijepo je, crno na bijelo, napisao "Rassiaque et Bosna pro regni Chroatiae regionibus habentur" ili u prijevodu - RAŠKA I BOSNA BILE SU POKRAJINE KRALJEVINE HRVATSKE!!! SRBIJA JE HRVATSKA POKRAJINA!!!!

    • Krešimir says:

     E, sad si dokazao da si stvarno, skroz prolupao i de ste nastali od totalne laži i da živite na njoj i pošto ste stalno bili tuđe sluge i još uvijek služite jačim, služite im kao kolonoskop i da bi bili kamičak u crpskoj cipeli.

     • Bambula says:

      Ljuti se koliko te volja, ali veliki talijanski humanist je još u 15. stoljeću lijepo napisao da je Srbija nekoć bila jedna od hrvatskih pokrajina.

      • Srboljub says:

       Bravo Bambula otvori ovima oči,oni misle da je Srbija do Tokija i da je bog Srbin i pevaju nevole nas Bugari ni Austrougari mrze nas Japanci i Liliputanci

    • Kiza says:

     Kada je to bilo, koliko je trajalo? Jedan svetski priznati istoričar koji to potvrđuje? Pritom brkaš državnost sa etničkom pripadnošću. Srbi su pod svojom vlašću držali i Makedoniju, Albaniju delove Grčke i to mnogo duže nego što su Hrvati imali neke teritorije koje svojatate, pa ja ne mogu na osnovu toga da kažem da danas tamo žive Srbi, da je Solun srpski grad, itd.... Osim toga, migracije su se pod Turcima uvek kretale u pravcima sever, severozapad, a gotovo nikada obrnuto, tako da su Hrvati sa one svoje matične teritorije (danasnja Bosanska Krajina, središnji i severni deo Dalmacije - između Istre i ušća Cetine) bežali na Zapad i to je imalo razmeru Egzodusa ....što ne negira čak ni vaša vikipedija. Na napuštena imanja Bečki dvor je naseljavao Srbe kao graničare i oslobodio ih poreza.

    • Vladimir Lalić says:

     Vidi ,,kolega" nekima treba psihijatar očigledno i test inteligencije. Profesor sam historije i naučni istaživač a profesionalni IFBB trener i umetnik. Kako je moguće da su Bosna i Raška bile delovi Hrvatske, bez obzira šta ko piše kada su pisari/dijaci velikih banova Bosne koji su zapisivali reči svojih velkih banova navodivši njihove reči svoj narod nazivali SERBLINI a svoj jezik SRPSCIE !,,?" Pitanje je retoričko i ne samo to već su Serbi isto sa Serblini u Bosni (Serbliani u Poljskoj) i Rasi dva imena za isti narod a Serbija i Raška su ista država.

   • Zlatko Petrović says:

    Borna nije mogao da osnuje Hrvatsku državu na Balkanu ako u to vreme ne postoji nikakav pomen o Hrvatima na Balkanu. To je podmetačina jer se u Franačkoj hronici koja opisuje ove događaje Hrvati nigde ne pominju.Anali su verodostojni jer opisuju događaje iz tog vremena gde se kaže da Srbi vladaju Dalmacijom. A novo istoričari su dodavali pored Dalmacija( još Hrvatska),kod Posavina(opet dodato Hrvatska), Primorje(opet dodato Hrvatsko). Radi se o kraju 8v.n.e i početkom 9v.n.e. Najnovija istraživanja Hrvatskih arheologa i istoričara pomeraju doseljavanja Hrvata za kraj 9v.n.e.Znači skoro čitav vek kasnije.

 10. M says:

  Ne da se covjeku ni citati te nebuloze!Buduca genetska istrazivanja ce sve vise razotkrivati objektivnu Istinu o povijesti naroda-narodima,dok Istina ne pukne pred ocima cijelog svijeta!Neki ce to tesko progutati,zato i sprecavaju to.Cak i da uspiju,onaj koga to bude zaninmalo ce naci istinu o tome.Pa ce se nasmijati vasem clanku,pace ga nece imati zivaca cak ni procitati do kraja.A oni koji se zadovoljavaju neistinama,neka slobodno vjeruju-uzivaju u takvim clancima-teorijama!

 11. Krajina says:

  Bravooooo za tekst konacno da se pocne istina o kurvatima pricat...

  • Nikanor says:

   Genijalan odgovor dami u samo jednoj jedinoj rečenici! Bravo za gospodina Horvata!

  • Bambula says:

   Same srpske laži. Ni trunke istine.

   • Srpski knez od Zumerka says:

    Bambula dodji u Srbiju i budi kod mene gost da procitas i vidis karte srpskih zemalja od Luzica do Beca preko Srpske Dalmacije Istre i ostrva pa do Skadra Grcke i oko 120 knjiga od 1700 na ovamo raznih Evropskih istoricara u kojim sve pise i da se malo edukujes i ne lupas gluposti. Odes lepo do arhive i nadjes podatke o pradedi i kad je unijacen jer je austrougarska sve to vodila vrlo uredno i napijes se i kad se otreznis vratis se pravoj veri. Ja cu ti biti kum. Pomoz Bog Bambula Srpski kn ez od Zumberka

 12. Gojko says:

  gospodo draga zar vam nije dovoljna izjava samog Adolfa Hitlera da srbe poštuje kao hrabar borben narod a za hrvate je izjavio da su šljam i balkansko smeće od naroda.

  • Bambula says:

   Koga hvali Hitler, najmonstruozniji zločinac 20. stoljeća, taj ne može biti dobar. Koga takav ološ kudi, taj je u redu.

  • Batina says:

   Tacnije, Hitler je rekao da su hrvati izmet ljudskoga roda, a ja bih dodao srbskoga roda.

 13. sony says:

  pustite povijest/istoriju....evo zoran milanovic i ostali clanovi hrvatskog politickog vrh...sve sami hrvati, tj. srbi rimokatolicke ispovesti...svinjari bili i ostali...sokci....normalni ljudi u rh ih se stide....

 14. goran says:

  Hrvatsku politiku nu Beogradu sprovode SANU, Filip David i Aleksandar Jerkov.

 15. Bambula says:

  Krunidbenu zavjernicu kralja Dmitra Zvonimira zapisao je kardinal Deusdedit u djelu "Colectio canonum" 1086. godine, a Zvonimir je umro 1089. godine. Dakle, zavjernica je zapisana TRI GODINE PRIJE ZVONIMIROVE SMRTI. Zvonimira je okrunio hrvatskom kraljevskom krunom papinski izaslanik Gebizon 8. listopada 1075. godine u bazilici sv. Petra i Mojsija u Solinu. Dobro vas je opisao Dobrica Ćosić. Znate samo lagat i ništa više!

 16. Bambula says:

  Toma Arhiđakon, "Historia Salonitana": "Vbi proclamationem faciente Laurentio archiepiscopo illustris uir Demetrius, cognomento Suinimir, rex Chroatorum, restituit ecclesie sancti Domnii ecclesias sancti Stephani et sancte Marie in Salona cum omnibus earum bonis. Has siquidem ecclesias edificauit et dotauit quedam Helena regina, donans eas Spalatine sedi iure perpetuo possidendas. Que ob reuerentiam regalium sepulchrorum concesse fuerant quibusdam regularibus ad tempus, qui assidue in eis officiorum ministeria exercebant. Ibi namque magnificus uir Cresimirus rex, in atrio uidelicet basilice sancti Stephani, tumulatus est cum pluribus aliis regibus et reginis." PRIJEVOD: "Na izrečeno traženje nadbiskupa Lovre presjajni muž Dmitar, nazvan Zvonimir, kralj Hrvata, vratio je crkvi svetoga Dujma crkve svetoga Stjepna i svete Marije u Solinu sa svim njihovim dobrima. Crkve je sagradila obdarila kraljica Jelena darujući ih splitskoj stolici u trajan posjed. Te su crkve zbog štovanja kraljevskih grobova bile predane na određeno vrijeme nekim redovnicima koji su u njima revno obavljali obrede. Tamo je pokopan uzvišeni muž kralj Krešimir, zajedno s mnogim drugim kraljevima i kraljicama, u atriju bazilike svetoga Stjepana."

  • Dmitrovic al ne Onaj says:

   Brate, pa cije je ime Dmitar!? Sto, bre, sam sebi uleces u usta!? Kog Hrvata znas sa tim imenom, isto kao i Jovana!

   • Bambula says:

    Dmitar je kršćansko ime, po sv. Dimitriju koji je i katolički svetac.

    • Dmitrovic al ne Onaj says:

     Dmitar jeste hriscansko ime al Grcko! Ne rece koliko poznajes Hrvata sa imenom Dmitar pa i Dimitrije! Nikog! P. S. Imamo zajednicke svetitelje do 1054! Razmisli malo, bez vredjana al one placenje emisije o Hr kraljevima su crnje od biografije Broza i Kim Dzonga zajedno!

     • Bambula says:

      Bez vrijeđanja, tvoje znanje i obrazovanje je ispod svake kritike. Žalosno.

      • bravooo says:

       Šta ćeš, pišem na pismu koje Vam je Vuk sklepao i na kojem si se Ti obrazovao i treba me kritikovati!

  • Horvat says:

   Bravo ne trebamo se spustiti na ovakve provokacije koj nam žele negirati povijest kulturnu baštinu i nacionalni indentitet. Ljubomora je losa stvar ali cesti je kod ljudima tako mi trebamo odgovoriti sa činjenicama i dokumentima.

 17. Svetislav Surina says:

  Smeće,šljam. sprdnja a dobili državu, otjrali Srbe(sveli ih na samo 4%), a ti isti Srbi, podržavaju stranku koja je bila glavni incijator njihovog egzodusa.

  • Bambula says:

   Kad se zbroje Srbi katolici LOL, ima vas 98%. Zato ne znam zašto se buniš kad ste većina u Hrvatskoj. :-D

   • Zoran says:

    Bambula. Procitao sam nekoliko ovih tvojih komentara, zabolio me stomak od tvojih gluposti. Vidis da te uhvate u tvojim montiranim lazurijama.Da ima ljudi koji stvarno znaju istoriju. Hoce li Djokovic postati Hrvat, Nikola Tesla isto. Jedan Papa vrti citav katolicizam oko malog prsta. E jeste i volovi.

 18. Mare says:

  KURVAti- drugorazredni konjusari Budima i Peste,vecite sluge svakog okupatora. To je najkraci opis njihove ''povijesti'' u istorijskim zapisima njihovih gospodara madjara.

  • Bambula says:

   Turske sluge koje su zajedno s Turcima napadale kršćane i pustile tek tako da Turci prođu kroz njihovu zemlju trebaju šutit zauvijek. Takvo sluganstvo je nezabilježeno u svjetskoj povijesti. Ne samo da su Srbi služili Turcima, već i Hrvatima. Trojica Hrvata vladali su Srbima. Despoti Ivaniš i Stjepan Berislavić Grabarski i Josip Broz Tito.

   • Nino Belov says:

    Bambula Tito nije bio Hrvat, već židov koji je vladao i Srbijom i Hrvatskom i celom SFRJ, a ni ostali pomenuti nisu bili Hrvati, jer su bili Srbi, zašta možeš pronaći dokaze, samo malo da se potrudiš... ;)

 19. Jaooo says:

  Bambula , koju drogu koristiš ? Vim iz kevine sudopere ? Ako se malo raspitaš saznaćeš da si i ti Srbin , vidi se po tome što si tvrdoglav kao mazga tako da ti ne zameramo , naše si kuče

  • Bambula says:

   Talijanski humanist FLAVIUS BIONDUS (1388.-1463) je napisao "Rassiaque et Bosna pro regni Chroatiae regionibus habentur", u prijevodu - RAŠKA I BOSNA BILE SU POKRAJINE KRALJEVINE HRVATSKE!!! Znači, Srbija je bila hrvatska pokrajina, a vi Hrvati koji se danas zovu Srbima.

 20. Jaooo says:

  A da zaboravih ... A i vuku te koreni , krv nije voda , da je drugačije ne bi ti visio na Srpskim sajtovima , ako ako , korak po korak , pa da nam dodješ u goste ...

 21. goran says:

  Predlazem Bambulu za pocasnog clana srpske SANU koja odavno radi za Kurvate i promovise neposatojeci "srpskohrvatski jezik". Bambula, dobrodosao kuci.

  • Horvat45 says:

   Hrvatski jezik Narječja Hrvatskog jezika u R.H., BiH, Vojvodini i Crnoj Gori. U svim ovim državama osim u Boki Kotorskoj Hrvatski je službeni jezik. - originalno područje Hrvatskog naroda je štokavsko ikavsko područje Dalmatinske Zagore i zapadne BiH - štokavci ijekavci najveća su Hrvatska jezična skupina, koja obuhvaća ostatak BiH, većinu Slavonije i središnje Hrvatske - štokavski ijekavski također je govor Dubrovačkog Primorja te samim time velikog djela Hrvatske renesansne i barokne književnosti - kajkavci govore sličan, ali gramatički ipak vrlo različit jezik od Slovenaca - čakavci su najrazvijeniji na područjima jake Glagoljaške baštine: Istra, Hrvatsko Primorje, Kvarner i priobalna Dalmacija - jezične grupe štokavaca ikavaca izvan središnjeg Hrvatskog područja su Bokelji (Dalmatinci iz Boke Kotorske) i Bunjevci (Hercegovci koji su od Turaka pobjegli u Bačku) - govor sličan štokavskom ikavskom imaju i stare iseljene Hrvatske skupine (Gradišćanski, Karaševski i Moliški Hrvati) ----------------------------------------- Prvi Hrvatski roman i prvi općenito na bilo kojem Slavenskom jeziku su "Planine" koje je 20. rujna 1536. završio Zadranin Petar Zoranić, a objavljen je u Veneciji 1569. na Hrvatskom jeziku. To je pastirsko-alegorijski roman (čest tip proze u renesansi), pisan u prozi i stihu. Roman se sastoji od 24 poglavlja, a u uvodu se nalazi posveta Ninskom kanoniku Mateju Matijeviću. "Planine" su pisane u vrijeme velike turske opasnosti, a svijest o tome nadahnula je i Zoranićevo djelo; ona ga je i prožela domoljubnim zanosom, pred kojim blijede i povlače se sve pjesnikove osobne brige, nevolje i želje. "Planine" su zapravo alegorija: one su san, prenesen u Zoranov put od Nina morem do Starigrada pod Velebitom, a otuda uzbrdo, Paklenicom, preko Velebita, pa od Like prema Dinari, da bi se rijekom Krkom spustio do Šibenika i otuda morem natrag do Nina. Zoranić odziva na prigovor vile Hrvatice u Perivoju od Slave (Glava XX.): ona prekorava Hrvate, koji 'mnozi mudri i naučeni jesu, ki sebe i jazik svoj zadovoljno pohvaliti i naresiti umili bi', ali se oni stide svoga jezika Hrvatskoga i radije pišu tuđim jezicima. Tako je Zoranić tri stoljeća prije Ilirskoga pokreta stao u obranu Hrvatskog jezika, što je jedna od najvažnijih značajki ovog djela. -----------------------//------------------ NAJSTARIJI ZAPISNIK HRVATSKOG SABORA Hrvatski Sabor kao institucija postoji od 753. i sabora na Duvanjskom Polju, bio je temelj državnosti Primorske Hrvatske (814. - 925.), Hrvatskog Kraljevstva (925. - 1102.) te Hrvatske državnosti unutar Kraljevine Ugarske (1102. - 1527.), Hrvatskoj Kraljevini Bosni (1371. - 1463.), prije stupanja u Habsbušku monarhiju. Na današnji dan, 19. travnja 1273. godine, održan je u Zagrebu prvi Hrvatski sabor sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis), a njegove se odluke nazivaju statuta et constitutiones (“odredbe sa zakonskom snagom”). Odluke Sabora svojim pečatom potkrepljivao je ban. Na Saboru su donesene odredbe o sudovanju, dizanju općeg ustanka (insurrectio) u obrani zemlje, porezima i ostalim javnim davanjima. Njegovi su zaključci prvi poznati i cjelovito sačuvani zaključci Sabora. Pored naziva iz 1273., Opći sabor čitave kraljevine Slavonije, susreće se i naziv Conventus generalis, ponekad Diaeta ili Congresus, dok se nakon 1558. sabor redovito naziva Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Od 1681. godine puni je naziv, koji je zadržao u cijelom feudalnom razdoblju, Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije (Congregatio Regnorum Croatie, Dalmatiae et Slavoniae). --------------------------------------

   • Kraln says:

    Cek dubrovnik popis 1890ta , 90% srbi katolici, hrvata nema na popisu. Znaci srpska umetnost i knhizevnost, hvala molim lepo 😂

 22. Zovko says:

  "Lesi se vraća kući?" Za koji će nam ...

 23. Mare says:

  "sinovi tisucljetne povijesti" su opet na granici Rusije pod svojim gospodarima nemcima. Spremaju se da "bace Rusiju na koljena,i od nje stvore moskovski pasaluk",isto kao sto su probali i 42-ge pa su Rusi kod Staljingrada nadjubrili zemljiste sa njima. Sad ce setva pa KURVAti pozurite treba Rusima,PRAVO djubrivo :D

 24. Bosanac says:

  Kad ce srbi na hrvatsko more? Nikad mozda ni tad. Tocka.

  • Bambula says:

   Normalni ljudi bilo koje etničke pripadnosti, pa i Srbi, uvijek su dobrodošli kao gosti na našem moru. Budale, agresivci i mitomani nisu dobrodošli.

 25. Kiza says:

  Vatroslav Jagić, jedan od najvecih filologa u istoriji slavistike, inace Hrvat. On u studiji “Slovenski jezici” piše: “Čakavski dijalekat Severne Dalmacije, Istre i ostrvlja zvao se odvajkada hrvatski... U Severnoj Hrvatskoj, severno od reka Kupe i Korane do Mure, a istočno preko Siska do Virovitice, vlada odvajkada kajkavski dijalekat, vrlo blizak sa jezikom zapadnih suseda Štajerske, ali ipak ne identičan. Sad ga narod zove horvatski, a do kraja XVII veka ceo predeo između Save i Drave zvao se Slavonija; svojoj latinsko-mađarskoj formi imena odgovaralo je u narodnom jeziku označavanje “Slovensko kraljevstvo” ili “Slovenski”, otuda i naziv dijalekta ”Slovenski jezik”, kako se izričito zove u štampanim delima X V I i XVII stoleća. Možda se nekad ovaj dijalekat pod istim imenom prostirao i preko Virovitice; ali je za vreme Turaka današnja Slavonija dobila novo stanovništvo koje je došlo s one strane Save i govori štokavski. Zbog toga je kajkavski dijalekat sada ograničen na severozapadni deo nekadašnjeg Regnum Slavoniae , koji od kraja XVII veka nosi ime Hrvatska... Štokavski dijalekat Severne Dalmacije i Bosne (sa isključenjem Dubrovnika i Boke) dobio je iz verskih razloga, isti naziv (hrvatski) da bi se razlikovao od (jezika) istočnog pravoslavlja čiji se pripadnici nazivaju Srbima.” (str. 10-11.)

 26. Svetislav Surina says:

  Pravi hrvati govorili su čakavskim dijalektom, to znači da su boduli i istrijani jedini čisti izvorni HRVATI, svi su ostali mestici, nastali od slovenaca i srba.

 27. Jovan says:

  A što vi hrvati, nemate svoj jezik nego pričate Srpski, malo više treba da radite na izmišljanju tog svog jezika zaostajete nešto u zadnje vreme...

 28. Dušan says:

  Ne znam šta uzimaju ovi hrvati ali mora da je mnogo jako!

 29. tigar says:

  Bambula,niko od Hrvata nereče više istine u korist nas Srba nego ti,nabrajaš knezove,kraljeve sve Srbi,pa pokaži mi jedan grob hrvatskog kralja,molim te,😉I nemoj maca da ti pojede jezik!

 30. Sima says:

  Ma Borna je bio Srbin to je opšte poznata stvar, mogu oni da izmišljaju šta hoće!

 31. Svetislav Surina says:

  Pa zašto se nitko od srba ne naziva Borna, kada je to opšte poznata stvar?.Kurvati imaju Borni napretek, a kod srba, nema Borne ni za lek.

 32. New York says:

  Sve su im to razradili u Vatikanu, glupi su hrvati da smisle ovako nešto...

 33. gaga says:

  Prvo posle bitke na MOhacu 1426 madjarski kralj Lajos II se udavio i tako prestaje i madjasko kraljetsvo.Hrvatska je samo bila geografski pojam!tek obnovom Austrougarske posle madjasrke revolucije i ugarskom nagodbom iz 1867 godine Hrvati su banovina i do tad nije postojala nikakva personalna Unija izmedju Hrvatske i Madjarske to je cista glupost!To kao kad bi Srbi rekli da su bili u personalnoj uniji sa Turskom

 34. Borna says:

  Kad god hoću da se malo nasmejem ja pogledam neku epizodu iz serijala o hrvatskim kraljevima!

 35. gaga says:

  Prvo NIJE POSTOJAO NI JEDAN HRVATSKI KRALJ! Namaju ni grobove i tacno gde su rodjeni! NE POSTOJI ni jedan grob nekog Hrvatskog kralja! Drugo NE POSTOJI ni jedan arheoloski nalaz na citavom prostoru Srbije Bosne Damlacije Slavonije Panonije i malene Hrvatske o postojanju bilo kog kralja!Ne postoje kovanice novca koji su kovali Hrvatski kraljevi NISU NIKAD NADJENI! Znaci da bi neko imao vladara taj Vladar mora da kuje novac! KOD HRVATA ga nije nadjeno za 1000 godina!Drugo postoji drzavni ugovor izmedju francuskog Kralja Karla od Valoa i Srpskog kralja MIlutina u tom ugovoru Hrvatska je jedna mala srpska pokrajina!Svi dokumenti na koje se Hrvati pozivaju iz svoje istorije su iz vatikana i to su nadovni prepisi.Oni stalno spekulisu sa prepisima orginala,pa gospodo Hrvatska dajte konacno jedan ORGINAL ispada kao u FIlmu"Orginal Falsifikata" mozsda imate a pravi ORGINAL bilo kog dokumenta na koje se pozivate NE POSTOJI!

 36. gaga says:

  I jos nesto sto s etice jezika!Od kad to manjina odredjuje jezik vecine? To nit je bilo bit ce biti niti biva!samo moze obrnuto i posle svih genocida koje su Srbi od Vatikana i vas konvertita Srpskih preziveli OPET SMO VECINA!A VECINA ODREDJUJE CIJI JE JEZIK A ON JE NAS SRPSKI!

 37. gaga says:

  Srbi nisu Bambula opustili da prodje.Hrvati su uradili nesto mnogo gore oni su izdali Austrijskog Cara pa je zato u beckom Novom gradu Frankopanima i Zrinskih odrubljena glava!To se zove "Izdaja Magnata"!Izdali su Madjari i Hrvati a ne Srbi!Hrvati to slave kao zaveru protiv Apsolutizma Leoplda I sto je velika laz!Oni su sa madjarima jednostavno izdali cara.To znaci Hrvati sklave izdajnike a nama Srbima prebacuju da slavimo poraz na Kosovu!pa bolje je slaviti i pozar nego izdaju! E tu je granica izmedju nas Hrvati! Mi izdaje ne slavimo zato je za vas pesnik Jovan Ducis rekao ."Hrvati su najhrabriji narod na svetu ali ne zato sto se nicega ne boje vec zato sto se nicega ne stide"!Eto ne stide se da slave IZDAJU! A nama prebacuju da slavimo navodni poraz!Da je na Kosovu bio poraz zar bi Katarina Medici drzala u svojoj spavacoj sobi u francuskom kraljevskom dvorcu ,kao francuska kraljica,drzala holansku tapiseriju "Kosovski boj" koja i danas tamo stoji!Medici su dali 4 papa ako je neko upucen u istorijska i politicka desavanja to su bili upravo oni!

 38. gaga says:

  Hrvati izdaju slave a kaznu odrubljivanja glave Frankopana opisuju kao pogibiju! kakva pogibija gine se na bojnom polju a ne na gubilistu kao izdajnik.Evo i dokaza slike koja pokazuje egzekuciju izdajnika! To je pravo stanje stvari! https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Petru_Zrinskom_i_Krsti_Frankopanu_odrubljene_su_glave_u_Beckom_Novom_Mjestu_30.4.1671._god.jpg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *