ТЕКСТ КОЈИ МОРАТЕ ПРОЧИТАТИ – КО ТО ДЕЦИ ПИШЕ ГОВОРЕ? Док тинејџерка плаче због климе, милиони деце на Блиском истоку гладује и плаче у мраку!

TEKST KOJI MORATE PROČITATI – KO TO DECI PIŠE GOVORE? Dok tinejdžerka plače zbog klime, milioni dece na Bliskom istoku gladuje i plače u mraku!

25 septembra 2019

VATRENI govor pred Ujedinjenim nacijama o klimatskim promenana šesnaestogodišnje švedske aktivistkinje Grete Tunberg prolomio se planetom kao očajnički krik sve dece koja će platiti ceh zbog grešaka prethodnih generacija. Kroz suze je kudila svetske moćnike što misle samo o novcu dok Zemlji preti masovno izumiranje, a oni su joj – aplaudirali!?

Možda se ne treba osvrtati na tapšanje radi protokola, niti biti oštar prema tinejdžerki zbog jako teatralnog i prenaglašenog nastupa. Ipak je u povodljivim godinama, a pritom pati od Aspergerovog sindroma koji otežava međuljudske odnose. Međutim, ko može da sa pijedestala zapadnih „mejnstrim“ medija mesecima proziva i dere se na svetsku političku i ekonomsku elitu, a pritom očekuje salve hvalospeva od onih koje tobože napada? Sigurno ne milioni dece u Jemenu koja gladuju i ginu od Saudijskih bombi, niti nebrojeni robovi svih uzrasta kojima se otvoreno trguje u „oslobođenoj“ Libiji, niti žrtve oko 300 slučajeva seksualne eksploatacije maloletnika na Haitiju od strane mirovnjaka UN.Takođe, ne treba zaboraviti suze i potresan govor iz 1990. još jedne tinejdžerke, i to pred američkim kongresom. Tri meseca pred operaciju „Pustinjska oluja“ petnaestogodišnja Najira je lažno svedočila kako trupe Sadama Huseina izbacuju bebe iz inkubatora u Kuvajtu i bacaju ih da umru na hladnom podu. Kasnije se ispostavilo da ona uopšte nije bila svedok takvog zverstva i da je ćerka kuvajtskog ambasadora u SAD, ali je već bilo kasno.

Šta se dešava kada isti mediji, koji „dozvoljavaju“ Greti da „osipa paljbu“ po moćnicima, stvarno ne žele priču o nekim neugodnim temama vidimo i na primeru ratova 90-ih na našim prostorima. Dok se na sav glas izveštavali o „genocidu“ u Srebrenici i „etničkom čišćenju“ Albanaca, srpske civilne žrtve, među kojima je i veliki broj dece, u najbolju ruku su bile kolateralna šteta.

Dobar primer eksploatacije stradanja dece kada medijima i političarima zatreba, a ignorisanje kada im škodi, su sudbine tri dečaka iz Sirije. Fotografija tela malog Ajlana Kurdija (3), koji se udavio na obali Turske 2015. bežeći sa ocem od rata, odjeknula je u svetskim medijima kao vapaj za pomoć sirijskim izbeglicama. Elita i „bogati Zapad“ su kritikovani kako ništa ne preduzimaju i kao odgovor je usledio talas ekonomskih migranata koji je preplavio Evropu, ali i prave izbeglice kojima treba pomoć. Slika krvavog i prašnjavog Omara Dakniša (5) iz ratom razorenog Alepa dok sedi sam u kombiju Hitne pomoći trebala je 2016. da posluži kao još jedan u nizu poziva na akciju protiv sirijskog „režima“, od navoda o hemijskim napadima do priča o namernom bombardovanju civila. Sa druge strane, kada se pojavio snimak odsecanja glave palestinskog dečaka u Siriji od strane „umerenih, prodemokratskih pobunjenika“ koje finansiraju SAD, u zapadnim medijima izašao je tek poneki tekst i to uz naslove poput „SAD istražuju video u kom sirijski pobunjenici navodno obezglavljuju mladog dečaka“ iz britanskog Indipendenta.

Kako neki autori primećuju, stiče se utisak da je Greta samo novo pakovanje starih argumenata i da bez obzira na njihovu tačnost ili netačnost ona samo ponavlja što joj kažu odrasli. U tome sigurno pomaže što dolazi iz porodice glumaca i reditelja.

Svaka reakcija na njen aktivizam je magnet za medije engleskog govornog područja pa ne čudi što se američka televizija “Fosknjuz” odmah izvinila jer je jedan od voditelja nazvao “mentalno obolelim detetom iz Švedske”, iako su izostala izvinjenja za teže propuste, poput promovisanja vojnih intervencija.

Neki novinari poput Riča Laurija iz “Njujork posta”, lista koji je prvi objavio smrt Džefrija Epstajna, čak navode da su Gretini argumenti o mračnoj sudbini decu posle izdaje odraslih smešni. On, kako bi je opovrgao, iznosi statistiku po kojoj je globalna stopa siromaštva od 1999. do 2013. pala sa 28 na 11 procenata, očekivani životni vek se produžio sa 63,2 na 71,9 godinu od 1981. do 2015. dok se smrtnost odojčadi smanjila sa 64,8 na 30,5 na hiljadu porođaja od 1990. do 2016.

(Novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Simon Saivil says:

  Pa sta se zalite vi Balkanci. I vi imate svoju Gretu, Zlatu iz Sarajeva. Zar se ne sjecate njenog remek djela "Zlatin Dnevnik," koji su objavili u Americi a mladu sarajevku , gotovo Nobelovku, vodali kao medvjeda po sajmovima u Americi. Na mladjima svjet ostaje nekad se govorilo. Ali, kad svijet pogleda mlade bas mu se i ne zuri toliko da na njima ostane.

  • Kosovac says:

   @ Simon Saivil, …..Nikad čuo.

 2. milorad2 says:

  Mračno je kada se koriste deca i to još sa mentalnim problemima da bi se pogurala "svoja stvarž" politički.Ovo što se desilo u UN je NEOPROSTIVO i svako ko je učestvovao u instruisanju i organizovanju ovog BEZOBRAZNOG presedana u diplomatiji treba da odgovoara i sam sebe je deklarisao ka člana podzemne neonacističke svetske grupacije i zavere.Poturanje blesave klinke i lažne suze nad sudbinom STOTINA miliona koje upravo oni koji stoje iza ovog čudovišnog dela žele u stvari da poubijaju kao nižu rasu je zadnji čin mostruozne i mračne zavere protiv svega ljudskog.Niti je ovo DETE znalo šta čita niti je imalo bilo kakvo PRAVO da drži lekcije bilo kome iz svetske zajednice. Klimatske promene su LAŽNA marketinška kampanja da se napune džepovi nekoliko multinacionalnih korporacija u ime spasavanja čovečanstva. KAD bude udario ŽESTOK mraz i minus temperature za god.DVE nadam se da će se ipak naći neko da OBESI ove licimere na sred TRGA ispred UN.Klima će se promeniti preti nam globalno smrzavanje i to vrlo uskoro a gamad koja "brinu" o nama to znaju i gledaju da napumpaju sopstvene džepove uzimajući iz usta gladnih, poniženih i obespravljenih kome su ONI BAŠ uzeli SVE.Takvim banditima možete biti simpatični samo kad ste totalno bespomoćni , neobrazovani i NEUPOTREBLJIVI na nivou sadašnje civilizacije, oni vole ljudski ŠKART kako ga sami zovu jer to je najsladja para i najlakši način za pljačkanje.Indijanci u americi SADA znaju o čemu se radi ali neki drugi "indijanci" nemaju pojma šta im rade pacovi koji glume filantrope.Ovo što se desilo u UN prevazilazi najcrnje poteze , koristiti hendikepirano dete za sopstvene političke i ekonomske ciljeve je DNO DNA a UN koje su dozvolile ovako nešto ne treba ni da postoje,koruimpirana gomila lportunista i lažova taka šljam sada vodi UN na čelu sa totalno diskreditovanim lopovom i pedofilom guterešom.Gde njega iskopaše tip bi trebao da bude u zatvoru i smo to što pristaje da bude marioneta deep state nacista ga drži dalje od rešetaka,za sada.

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..Bravo za komentar. …..Samo da dodam da sada nema ko da OBESI ove licemere, čak ni Tramp. …..A takozvane Ujedinjene Nacije treba svako razuman napustiti. OUN, UEFA, Olimpijski komitet, Evropski Savet, OEBS, Međunarodne Sudove,…. …..Eno u bazi „Jug“ Bujanovac srpski žandari treniraju kako da u ime OUN „razbijaju“ demonstracije u Libanu i štite Izrael. A mi ismejavamo Hrvate što ginu u Avganistanu. ……….Treba ukinuti NVO i celu njihovu Mrežu. Treba ukinuti sva Ekološka Udruženja i osuditi na robiju svakog od njih koji je primio neki novac od Svetske Zelene Bande. Osuditi ministra za subverzivno delovanje protiv svog naroda, a u korist Evropske Unije…..

 3. Kosovac says:

  Sama akcija spašavanja Zemlje od klimatskih promena je svojevrstan debilitet. Ali vidimo da se prima na celoj svetskoj debilnoj populaciji. Prima se i ovde kod naših domaćih debila. …..Akcija spašavanja Zemlje od klimatskih promena jeste debilitet, ali daje odlične finansijske rezultate, jer ona legalizuje pljačkanje naroda, „taksom“. Plaćaju (na zakonsku silu) i oni koji nisu debili, …..Novinari forsiraju svojevrstan realiti svetskih razmera, zvani „globalno zagrevanje“, a kod nas se eto ipak bune protiv naivnih i benignih realitija Pinka i Hepija. Švajcarski majstori realitija su pre neki dan sahranjivali jedan njihov glečer, nekim obredima ko zna kakvim. Glečer zvani Pizol, još nije nestao, prognoziraju da će potpuno da nestane tek 2030. godine. Zameram im to što ipak nije u redu sahranjivati nešto što je još živo. Bar da su sačekali da glečer crkne, pa onda da izvedu taj svoj obred. A ne kao satanisti, unapred, kao žrtvenog jarca. Ovakav moj komentar te novine nisu htele, smele da objave. ……….Ovu malu Gretu bi najverovatnije trebalo žaliti zato što sa njom manipulišu stari vukovi. Lako je sa Gretom, ali ko će nas spasiti tih starih vukova pitam se. A Greta se „bori“ protiv plastike, a kada je plovila jahtom preko Atlantika, pila je vodu iz plastične flaše. Nije se setila da kaže da je tako ne snimaju. A predlažu je za Nobelovu nagradu. ……….Sada se u borbi protiv klimatskog zagrevanja i CO2 uključio i naš ministar ekologije Goran Trivan. Za neki mesec će da mu Evropska Unija dostavi zakon o Termoelektranama. On će kazati da se sam setio da donese takav zakon, u svakom slučaju roknuće toliko velike Takse na ispuštanje CO2, da će srpske Termoelektrane bankrotirati, kako nam je rekao Slovenac Janez Kopač direktor Evropske Energetske Zajednice. Još kako sada vodi nemilosrdnu kampanju protiv Mini HE, uz nesebičnu pomoć novinara iz zelene bande, preostaće nam da počnemo da pravimo neku srpsku Fukušimu. Ili da kupujemo Ekološku struju iz Evropske Unije, po povlašćenoj 4 puta skupljoj ceni. ……………E pa, zbog ovog što sam napisao, ova mala Greta počinje da mi ide na živce i biva po malo odvratna. Sve to vodi ka jednom osećaju koji će da bude takav, da ću početi da je posmatram kao svog neprijatelja.

 4. rajko says:

  Odvratno. Fuj.

 5. Zeleni Bili says:

  Mene ova Greta uopšte nije tronula, mala loše glumi ili ima slabog instruktora!

 6. Cp6a says:

  Ako se završi na taksama, biće još i dobro. Nego će brale, svaku državu koju ti zapadni lažovski mediji proglase za ekološku štetočinu, biti uništena nemilosrdno, jer truje njihovu decu. Zar se nemilosrdnost ne vidi na licu ove male ludače? Hitler je mala beba za ovu lujku. Dobiće ona i Nobelovu nagradu, a onda na koga pokaže prstom, taj je najebao. Eto, mi obični ljudi smo svedoci odvijanja jednog monstruoznog globalnog plana od Al Gora, do ove lujke, a videćemo dokle će to da dovede.

 7. Za Srbiju says:

  Zapad sve svoje podmetačine i laži lepo upakuje. Dok skineš lep papir i mašnu, prođe voz- oni svoj cilj postignu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *